THEATER

In coproductie met het Grand Theatre Groningen presenteert het Flex Theater (Stichting Wereld Premières) De koopman van Venetië van Shakespeare....

Tournee

Een tweede Shakespeare op locatie: Antony and Cleopatra door het rondreizende Engelse gezelschap Theatre Set-Up. Vrijdag in een zaal van Slot Loevestein in Poederoijen, zaterdag en zondag in de open lucht op het Muiderslot in Muiden. Aanvang steeds 19.30 uur. Kaartverkoop bij VVV- en GWK-Ticket Points.

Amsterdam

Moniek Merkx regisseerde Luc van Esch, Hans Maas en Job Redelaar in De gladiolen. Drie mensen krijgen de kans in het laatste uur voor hun dood iets te doen waar ze nooit aan toe zijn gekomen. Vanavond t/m zondag om 21 uur in Het Veem Theater.

Laatste voorstellingen van Shopping & Fucking door De Trust, vanavond, vrijdag en zaterdag in het Trusttheater. Over drie jongeren die alleen geloven in wat ze kunnen kopen. 'Drugshandel, sexindustrie, telefoonsex, het zit er allemaal in en toch is Ravenhills stuk nergens ranzig. (. . .) Shopping & Fucking is in-en-in romantisch, en op de juiste momenten ontroerend.' (Hein Janssen)

De Moed is een voorstelling van Mug met de Gouden Tand, 'spiritueel variété door drie vrouwen die balanceren op de grens van het mogelijke'. Hendrien Adams regisseert Paulette Smit, Arlène Hoornweg en danseres Mirjam Bos. In De Brakke Grond, vanavond t/m zaterdag (première) en 9 t/m 19 juni, om 21.30 uur.

Una donna passionata is een vierluik van Dacia Maraini, bestaande uit Spelbederf, Twee vrouwen uit de provincie, Dialoog van een prostituee met haar klant en Maria Stuart, geregisseerd door respectievelijk Porgy Franssen, Hilde Mulder, Aad Spee en Shireen Strooker. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Engelenbak.

Laatste voorstellingen van De verbouwing door Carver. Met Beppie Melissen, René van 't Hof, Ton Kas en René Groothof. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue.

Den Haag

Hafid Bouazza schreef Apollien, een toneelstuk, waarin een jonge Marokkaan zijn droomvrouw ontmoet, een blonde godin die 'alle mystiek, wellust, wreedheid en kennis van het westen belichaamt'. Gespeeld door vier acteurs en zes dansers van de theaterschool Amsterdam en Arnhem, Jeugdtheaterschool Rabarber en dansers van Showbizz-City, in een regie van Wim Serlie. Van 9 t/m 21 juni in Openluchttheater Zuiderpark, aanvang 22 uur. Reserveren tel. 070-3656806 of 3253356.

In Studio I en II in het Appeltheater presenteert De Appel een tweeluik, met enerzijds een tekst van Ionesco in de regie van Robert Prager, gespeeld door Sacha Bulthuis, Trudy Labij, Carol Linssen en Mirjam Stolwijk. Anderzijds een lang gedicht van Joseph Brodsky, Hommage aan Jalta, verteld door Hubert Fermin, in regie van Sacha Bulthuis. Vanavond, vrijdag en zaterdag en van 10 t/m 13 juni.

In het Volksbuurtmuseum vanavond t/m 13 juni De Koopman, een eigentijdse bewerking van Shakespeares 'Merchant of Venice' door Toneelgroep Drang in regie van Lucienne van Amelsfort.

Aram Adriaanse regisseert De nacht, de moeder van de dag van Lars Norén bij De Appel. Met Christine Ewert en Eric Schneider als het echtpaar dat een hotel runt en Reinout Bussemaker en Marcel Ott als hun zoons. Hij drinkt, zij is apathisch en de zoons zoeken wanhopig warmte. In het Appeltheater, t/m 13 juni.

Groningen

In Pterodactyls van Nicky Silver probeert een gezin de schijn van huiselijk geluk op te houden. Tot de dochter met haar verloofde thuiskomt. Een regie van Tom van Bauwel bij het Noord Nederlands Toneel, met Pleuni Touw, Joep Onderdelinden, Luk van Mello e.a. Vanavond t/m zondag in De Machinefabriek. 'Vooral dankzij het voortreffelijke stuk, met schwung vertaald door Benno Barnard, staat de productie als een huis. Silver scoort rigoreus zonder zich te bekommeren om tere zielen of goede smaak. En dat de regisseur aan het slot even doorschiet richting melodrama dat zijn we zo weer vergeten.' (Marian Buijs)

Rotterdam

Laatste voorstellingen van De vrouw van de zee van Ibsen door het Onafhankelijk Toneel. Een regie van Mirjam Koen. Ellida is niet gelukkig in haar huwelijk met de oudere dokter Wangel. Ze is in ban van de zee, en van een zeeman die haar komt opeisen. Met José Kuijpers, Joke Tjalsma, Hans Dagelet e.a. Vanavond t/m zondag in het O.T. Theater a/d Müllerpier. 'In vrij korte tijd heeft het OT een aan alle kanten kloppende, eenvoudige en smaakvolle Ibsen-voorstelling gemaakt. (...) Met De vrouw van de zee sluit het OT een seizoen vol Ibsen hartveroverend af.' (HJ)

Utrecht

Regisseur Tecla Hobby interviewde dertig bewoners uit de Utrechtse buurt de Zeven Steegjes. Jos Bours schreef op basis daarvan een tekst, die wordt gespeeld door zeventien buurtbewoners onder begeleiding van Stut Theater. Zij laten het dagelijks leven van vijftig jaar geleden zien in een openluchtvoorstelling in de Fockstraat. De Zeven Steegjes, op 5 en 6 juni om 15 en 20 uur, 7 juni om 15 uur. Reserveren tel. 030-2317735.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden