THEATER

Eros en de eenzame man van Louis Paul Boon als monoloog. Het is de bekentenis van een eenzame, verbitterde man die zijn hele leven heeft gezwegen....

Tournee

Marcel Musters en Marjan Luif van Mug met de Gouden Tand spelen In de rui. Dit 'experimenteel volkstoneel' gaat over een moeder en een zoon die onder barre omstandigheden hun leven én een radioprogramma proberen draaiende te houden. Vanavond in Alkmaar (Provadja), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), dinsdag in Deventer (Bouwkunde), 25 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Het Noord Nederlands Toneel speelt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Zaterdag in Winschoten (De Klinker), op 26 februari in Breda (Chassé Theater).

Bierkaai is een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Tevengebroed, gebaseerd op 'Don Quichot' van Cervantes. Bart Klever regisseerde deze 'middeleeuwse roadmovie'. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Transformatorhuis), op 25 februari in Arnhem (Schouwburg), op 27 en 28 februari in Haarlem (de Toneelschuur).

De kus van de spinvrouw van Manuel Puig door het Zuidelijk Toneel, een regie van Dora van der Groen. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. In een gevangenis in Zuid-Amerika zijn een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel tot elkaar veroordeeld. Vrijdag in Hoorn (Het Park), op 24 en 25 februari in Groningen (Stadsschouwburg), op 26 februari in Tilburg (Schouwburg).

Matin van Veldhuizen schreef het script van Woolf & Bell over de zusjes Virginia Woolf en Vanessa Bell, die bijna alles samen deelden, niet zonder elkaar konden, maar elkaar op een bepaalde manier ook flink in de weg zaten. Een voorstelling van Theatergroep Carrousel. Zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag 27 februari in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot zaterdag 28 februari in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

A bit over the top is een voorstelling van Vincent de Rooy en Csilla Lakatos over de invloed van digitale communicatiemiddelen op het dagelijks leven. Twee mensen hopeloos op zoek naar elkaar. Vanavond t/m 22 februari, 26 februari t/m 1 maart in Het Veem Theater.

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Tot en met 28 februari in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50. 'Hamlet van de Trust is niet zo overrompelend verclipt als de film Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, maar is net zo fris en helder en zowel geschikt voor de klassieke Shakespeare-liefhebber als voor jongeren, die in deze Hamlet een lotgenoot zullen herkennen.' (Hein Janssen)

Den Haag

Stank! van Fitzgerald Kusz gaat over een familie die haar rijtjeshuis dreigt te verliezen omdat een naburige fabriek teveel milieuoverlast veroorzaakt. Ton Theo Smit vertaalde het stuk naar de situatie in het Haagse Regentessekwartier, waar de vuilverbranding moest sluiten. Lex Prinzen regisseert Het Nationale Toneel, dat 'Stank' speelt in De Regentes, t/m 28 februari.

Haarlem

Wolokolamsker Chaussee I-V is een tekst van Heiner Müller, dat hij een 'requiem' van het socialisme in Oost-Europa noemt. Geregisseerd door Peter van Kraaij bij Theater Antigone/Kaaitheater, op 24 februari in de Toneelschuur.

Rotterdam

Mojo is een tekst van de jonge Britse schrijver Jez Butterworth over 'een groep jongens uit ''lowlife'' Londen die dodelijk ontsporen op hun weg naar gouden tijden'. Het speelt zich af in een dansclub. Koos Terpstra doet de regie van 'Mojo' bij het RO Theater. Met Geert Lageveen, Leopold Witte e.a. In het RO Theater, t/m 21 februari, ook op 27 en 28 februari. Op 28 februari is er na afloop een danceparty. Op 25 en 26 februari een aangepaste versie van Mojo, of 'remix' in Nighttown.

Eric De Volder schreef en regisseerde Kamer en de man bij Toneelgroep Ceremonia. Voordat een man en een vrouw elkaar na jaren van scheiding opnieuw treffen, denken ze terug aan de eerste ontmoeting, het gestuntel, het aantrekken en afstoten. Op 25 en 26 februari in de Schouwburg.

Schiphol

Hollandia speelt Industrieproject1: KLM Cargo in de vrachtruimten van luchthaven Schiphol, terwijl het KLM-personeel gewoon zijn werk doet. Een regie van Johan Simons en Paul Koek. Tijdens het tweede deel wordt een maaltijd geserveerd. Aanvang half acht; reserveren tel. 075-6310231. Tot en met 28 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden