Theater

DANSWEEK

Rotterdamse Schouwburg. Van 6 t/m 13/5. rotterdamseschouwburg.nl

De Schouwburg staat een week lang in het teken van dans met op het programma o.a. Dans DNA van Scapino Ballet, The dog days are over van Jan Martens, 4 Seasons van Samir Calixto, Zero van Nanine Linning en Barók/Mikrokosmos van Rosas/Anne Teresa de Keersmaeker.

undefined

VOORJAARSONTWAKEN

NDT en Korzo. Programma 1 van 1 t/m 3/5 en programma 2 op 8 en 9/5 in Korzo, Den Haag. korzo.nl

Tijdens het jaarlijkse event Voorjaarsontwaken tonen NDT en Korzo het nieuwste, ontluikende talent uit binnen- en buitenland. Dit jaar zijn er twee verschillende programma's. In programma 1 nieuw werk van o.a. Guilherme Miotto, Shailesh Bahoran, Vincent Verburg & Dayna Martinez Morales. In programma 2 een werk van drie jonge Koreaanse dansmakers en de première van Isha, een Kathak-duet van Hari en Chetnhana Noopur uit India.

undefined

Baal

Toneelgroep Oostpool. Première 3/5 in Huis Oostpool in Arnhem. Aldaar t/m 11/5.

toneelgroepoostpool.nl

Elk seizoen maakt Toneelgroep Oostpool een coming of age-voorstelling met 40 jongeren en een gerenommeerd acteur. Deze keer spelen zij Baal van Bertolt Brecht met actrice Juul Vrijdag. Baal vertelt het verhaal van de levensmaniak Baal die zich losscheurt van een leven vol moraal en op zoek gaat naar de ultieme vrijheid. Regie: Timothy de Gilde.

undefined

dames van de  Beethovenstraat

Parels voor de Zwijnen. Van 3/5 (première) t/m 1/6 in de Ballroomzaal van Hilton Amsterdam. parelsvoordezwijnen.com

Dames van de Beethovenstraat is een ode aan de flamboyante Duits-Joodse dames die begin jaren dertig neerstreken in de Beethovenbuurt. Lotte, een elegante dame van 93, stort zich samen met haar vriendinnen op de voorbereidingen voor de bruiloft van haar achterkleindochter in het Hilton Hotel. Op de dag van haar eigen bruiloft in 1942 verdween haar grote liefde, en keerde niet meer terug. Lottes hartsvriendin Irma blijkt hier meer van te weten.

undefined

GELOOF LIEFDE HOOP

Frascati Producties. Première 2/5 in Frascati, Amsterdam. Aldaar t/m 17/5.

frascatitheater.nl

Vorig jaar maakte Maren E. Bjørseth indruk met haar bekroonde voorstelling Een poppenhuis. Nu regisseert zij Geloof Liefde Hoop van Ödon von Horváth; opnieuw een stuk over kleine mensen in een absurde, onoverzichtelijke wereld.

De jonge, naïeve Elisabeth probeert te overleven in een wereld in crisis, vol chronisch geldgebrek, werkloosheid en cynisme. Met rollen voor Nettie Blanken, Bart Klever, Keja Kwestro, Tobias Nierop en Benjamin Moen.

undefined

YOU CAN JUMP P

Toneelgroep Oostpool. Van 6 (première) t/m 10/5 in SLAK, Arnhem.

toneelgroepoostpool.nl

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot maken samen met derdejaars studenten van de ArtEZ Toneelschool de voorstelling You Can Jump vanuit de gedachte dat we de absurditeit van het bestaan niet als eindpunt, maar als vertrekpunt kunnen zien. Wat betekent het om de tijd, die ons door de sleur van een rustig leven heen draagt, stil te zetten en het leven zelf te dragen?

undefined

VIJF SECONDEN...

Het Zuidelijk Toneel. Van 7/5 t/m 1/6 in Theater Bellevue in Amsterdam.

lunchtheater.nl hzt.nl

Het Zuidelijk Toneel speelt de lunchvoorstelling Vijf seconden... van Magne van den Berg over een clandestiene liefde tegen de achtergrond van een grote stad. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar en bewegen in hun herinnering door die stad. De tekst is niet lineair geschreven maar springt door de tijd en bevat hiaten zoals in ons geheugen.

undefined

Duits Nederlandse nacht

Sven Ratzke. 5/5 in Bimhuis, Amsterdam.

sven-ratzke.com

De Duitse cabaretier Sven Ratzke 'enfant terrible van de showbiz' presenteert voor het laatst op 5/5, Bevrijdingsdag, de Duits-Nederlandse Nacht in het Bimhuis waarop hij Nederlandse en Duitse artiesten met elkaar verzoent. Dit jaar met onder andere harpiste Lavinia Meijer en Connie Palmen.

undefined

SCHIJN BEDRIEGT

Toneelschuur Producties. Première 7/5 in Toneelschuur Haarlem. Aldaar t/m 10/5 en daarna op tournee t/m 14/6.

toneelschuur.nl

Na het zeer succesvolle Am Ziel neemt regisseur Paul Knieriem met Schijn bedriegt opnieuw een stuk van Thomas Bernhard onder handen. Hein van der Heijden en Kees Hulst spelen de broers Robert, een acteur, en Karl, een variétéartiest. Zij deelden hun liefde voor dezelfde vrouw: Mathilde. Maar Mathilde is overleden, er is ruzie over de erfenis en de broers zijn bejaard, incontinent en dementerend. Het enige wat rest zijn verwijten, desillusies en een oude halfblinde parkiet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden