theater

History of Tears van Jan Fabre door Troubleyn. De ridder van de wanhoop trekt ten strijde tegen de sluiswachters in deze wereld, onder het motto `ik ben dus ik huil, ik ben dus ik water`....

Au nom du père van Eric de Volder is gebaseerd op Het LaatsteAvondmaal, waarin twee poppen (naast 12 acteurs) de hoofdrol spelen. DoorHet Toneelhuis i.s.m. Toneelgroep Ceremonia. Dinsdag in Groningen(Stadsschouwburg), 21 januari in Rotterdamse Schouwburg, 24 januari inAmsterdam (Stadsschouwburg).

Elektra van Sofokles in regie van Corrina Manara. Een vrouw wacht ophaar broer om de dood van haar vader te wreken. Het koor zingtklaagliederen uit Zuid Albanië. Zaterdagavond en zondagmiddag (première)in Grand Theatre, Groningen. Op 11 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster),12 t/m 14 januari in Amsterdam (Frascati).

Mondo Leone voor beginners, verhalen, korte filmpjes en muziek van LeonGiesen. Dinsdag t/m 22 januari om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Onze jongens, een muzikale productie van theatergroep Toetssteen overdrie zangeressen die vertier willen brengen bij VN-militairen. De tekst isvan Ger Beukenkamp. Reprise, van 11 januari t/m 5 februari in hetWerkteater in Amsterdam.

De bamboesnijder, een sprookje voor volwassenen door ToneelgroepOostpool. Een tekst van Peer Wittenbols op basis van een oud Japanssprookje over liefde en vergankelijkheid. Vanavond t/m 4 februari in HuisOostpool, Arnhem.

Slangenvel van Orkater gaat over `vriendschap, verlies en verval`. WimieWilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van bovende zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond t/m 14 januari inTheater Bellevue, Amsterdam.

Hokwerda`s kind door Productiehuis Brabant is gebaseerd op de roman vanOek de Jong. Een zinnelijk sprookje over een onverwoestbaar meisje.Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Verkadefabriek, Den Bosch; 11 januari inHelmond (Speelhuis), 13 januari in Maastricht (Toneelacademie), 17 januariin Tiel (Agnietenhof).

Fragmenten van Olivier Provily toont een kaleidoscoop van menselijkegedragingen, portretten van mensen die het geluk zoeken. Door Het ZuidelijkToneel, vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Purmerend (DePurmaryn).

Rode Sneeuw door Het Vervolg laat de sprookjesschrijver Hans ChristianAndersen zien als een onzekere, eenzame man die terugkijkt op zijn leven.Vanavond t/m 21 januari in Derlon Theater, Maastricht

Bambie 10, van mimetheatergroep Bambie, wil een `hoopvolle voorstellingover cynisme` zijn. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 7 en 9 januari inZwolle (Odeon), 10 en 11 januari in Utrecht (Kikker).

Moordspel, Ira Levins befaamde thriller Deathtrap in een vertaling vanPaul Groot, door Het Thriller Theater. Peter Tuinman regisseert o.a. MarcKlein Essink, Waldemar Torenstra en Lieneke Le Roux. Vanavond in Veenendaal(De Lampegiet), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 13 januari inSchiedam (Theater a/d Schie).

Het bezoek, Gerardjan Rijnders bewerking van Dürrenmatts komedie doorToneelgroep De Appel. Vanavond t/m 12 februari in Appeltheater, Den Haag.

Herfstsonate van Ingmar Bergman, met Linda van Dyck en Camilla Siegertszals moeder en dochter die na jaren de confrontatie aangaan. Vrijdag inHeerenveen (Posthuis), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 11 januariin Harderwijk (Cultureel Centrum), 13 januari in Emmeloord (`t Voorhuys).

Phèdre van Racine door het Nationale Toneel, met Ariane Schluter alsde wanhopige vrouw die door haar verliefdheid een groot onheil over haargezin uitroept. Vanavond in Emmen (De Muzeval), vrijdag in Delft (DeVeste), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 9 t/m 12 januari in Den Haag(Kon. Schouwburg).

Tirannie van de tijd door Het Zuidelijk Toneel in regie van MatthijsRümke. Associatief relaas van negen reizigers op een perron na een heftigeontploffing. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 11 t/m 14januari in Kerkrade (Parkstad Theater). Aanvang steeds 19.30 uur.

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Op 11 en 12 januari in Amstelveen(Schouwburg), 13 en 14 januari in Apeldoorn (Orpheus).

Camille Claudel door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Overde beroemde beeldhouwster die zich uit de schaduw van Rodin moest vechten.Vanavond t/m 14 januari in De Paardenkathedraal, Utrecht.

Dorst, een tragikomedie van Tjeerd Bischoff over drie vrouwen en grotegevoelens op het Drentse platteland. Door Petra Laseur, Elsje de Wijn,Trudy de Jong en Theo de Groot. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater),vrijdag in Franeker (De Koornbeurs), zaterdag in Woerden (De Kloostertuin),11 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Extase, onderzoek van Suver Nuver naar de verschillen tussen deNederlandse en Arabische cultuur. Vanavond en vrijdag in Rotterdam(Lantaren/Venster), 12 januari in Enschede (Podium Twente), 13 januari inSpijkenisse (De Stoep), 17 januari in Gouda (Schouwburg).

Bruid in de morgen van Hugo Claus door het Nationale Toneel, in regievan Maaike van Langen. Zaterdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), 10 januari inAlkmaar (De Vest), 11 januari in Hoorn (Het Park), 12 januari in Oss (DeLievekamp), 13 januari in Heerenveen (Posthuis Theater), 14 januari inEtten-Leur (De Nobelaer).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag inUtrecht (Stadsschouwburg), 11 januari in Tiel (Agnietenhof), 12 januari inDeventer Schouwburg.

Macbeth van Shakespeare in regie van Marc Becker door het NoordNederlands Toneel. Een poppenkast-spektakel voor volwassenen. Laatstevoorstelling vanavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De Barones, een Van den Endeproductie in regie van Anny van Hoof. MetKitty Courbois als de strijdbare barones van het vredige Laerhoven, waarde rust wreed wordt verstoord door milieuactivisten. Vrijdag in Enschede(Twentse Schouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 11januari in Doetinchem (Amphion).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden