Theater

Jean, Julie et Christine van Strindberg door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Met Paula Bangels als 'freule Julie', Barry Atsma als haar bediende en Maike Meijer als de jaloerse kokkin....

'Over een theatrale en zintuigelijke reis langs vele culturen op zoek naar de rode roos van Rotterdam', door het Rotterdams Centrum voor Theater naar een idee van Paul Röttger. Een tocht door Delfshaven, vanaf het theater a/d Mathenesserdijk nr 293, met een afsluitende maaltijd. Op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 mei, 2, 3, 9, 10, 16 en 17 juni om 17 uur. Tel. 010-4773891 (www.rcth.nl).

Ik likte de deodorant van een straathoer van Jim Cartwright door toneelgroep Drang m.m.v. twee dansers. Over een hoer en een loser, voor wie ze een zwak gaat voelen. Van 16 mei t/m 2 juni in het Ketelhuis van Theater de Regentes in Den Haag.

Theater op lokatie: teksten van Don Duyns, Peter Dictus en Ad van den Kieboom, geregisseerd door respectievelijk Paul Terwijn, Jan Hetsen en Mireille Verhoeven. 'Op' van Duyns wordt gespeeld in een bakkerij, 'Tranen van binnen' van Hetsen bij een zwembassin en 'De verkeerde hoek' van Van den Kieboom in een boksschool. Publiek dient zich om 19.45 uur te verzamelen bij café 't Roode Hert (Haagsemarkt). Van 10 t/m 12, 17 t/m 20 en 23 t/m 26 mei. Kaartverkoop via Chassé Theater.

Poplife, een mimevoorstelling door Totaal de Kazerne (drie danseressen en een mimespeler) in regie van Anil Jagdewsing. Vier spelers gaan terug in hun leven om 'verkeerde' keuzes ongedaan te maken. Vanavond t/m zaterdag in de Melkweg, Amsterdam.

10 Days of Veem: Het Veem Theater in Amsterdam viert zijn 15-jarig bestaan. Vanavond t/m zaterdag 'Cowboy (s)low' van Annelie David; vrijdag en zaterdag Felix Rückert met 'Ring'; zondag en maandag Christina Clupke met 'Reisende', op 15 en 16 mei Xavier Le Roy, op 10 en 13 t/m 15 mei Joseph Ravens met 'Ravenous, Condom, Condom Cloud'.

Amsterdam, Frascati: 'Flus' door mimetheatergezelschap De Daders/ Jan Langedijk. Over de verwarring als handelingen en de geluiden daarvan niet synchroon lopen. Van 10 t/m 19 mei; première op 12 mei.

Hert Tandoori van Just Vink (tekst/regie) door Theater te Water. Over de liefde tussen een Indiase koning en het meisje Sakoon;thala en de jacht op het hert. Van 15 t/m 19 mei ligt de boot aan het Hoge der Aa in de stad Groningen.

Hunker, 'Crave', van Sarah Kane, in reprise bij Het Vervolg. Een 'hartstochtelijke levenskreet' en een 'hilarisch gevecht om aandacht' door Marie-Christine de Both, Mieneke Bakker e.a. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), zaterdag in Groningen (Kruithuis), 15 en 16 mei in Rotterdam (Schouwburg), 17 mei in Nijmegen (Lux).

Leonce en Lena van George Büchner door De Roovers en muziektheatercollectief Walpurgis. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 18 en 19 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

Macbeth van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam met Pierre Bokma en Marieke Heebink als Macbeth en zijn Lady. Regie: Gerardjan Rijnders. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 12 en 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 en 16 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

Duet door Yahya Gaier en Susan Gritzman (Cosmic) in regie van Loes van der Pligt. Een verliefd stel leert elkaar pas echt kennen als er een klein ongelukje gebeurt. Vanavond in Leeuwarden (Romein), vrijdag in Utrecht (Kikker), zaterdag in Nijmegen (Lux), 16 mei in Breda (Chassé Theater).

Berichten, in het kader van 'Cement 2001': voorstellingen op verschillende locaties tijdens een wandeling door de stad. Op 11 en 12 mei vanaf De Vorst in Tilburg (tel. 013-5433127); van 15 t/m 19 mei vanaf Bis in Den Bosch (tel. 073-6131363).

Temple, Taylor & Garland, lunchvoorstelling van Bodil de la Parra over Shirley Temple, Elizabeth Taylor en Judy Garland op vergevorderde leeftijd. Regie: Matthijs Rümke. Vandaag t/m 20 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Eau Rouge van Paul Pourveur, een Gasthuisproductie, geregisseerd door Alexandra Koch. Over het verlangen voluit te gaan. Vanavond in Goes ('t Beest), 11 en 12 mei in Haarlem (Toneelschuur), 17 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 24 mei in IJmuiden (Witte Theater).

Familie Tót van István Örkény, absurdistische voorstelling door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), 12 mei in Emmeloord ('t Voorhuys), 14 en 15 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Waarom. . . Daarom, een tekst van Nathalie Sarraute over vriendschap, door Van Houts en De Ket. Op 19 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 22 t/m 25 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Vanavond t/m 25 mei in Schiecentrale (Lloydstraat 5), Rotterdam.

Lulu van Wedekind door de Theater Compagnie in regie van Theu Boermans. Vanavond t/m 26 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Vita & Virginia van Eileen Atkins door Carrousel, vanavond t/m 16 mei in Theater Bellevue, Amsterdam.

Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel in regie van Ger Thijs. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Hoorn (Het Park), 16 en 17 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vrijdag in Bergen op Zoom (De Maagd), zaterdag in Roosendaal (De Kring), dinsdag in Drachten (De Lawei), 16 mei in Den Helder (De Kampanje).

Mexico The Paradise in Me door Mug met de Gouden Tand in regie van Michiel van Erp. Met Maureen Teeuwen en Malou Gorter. Vanavond t/m 19 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden