Theater

Tiende Internationaal Improvisatie Theater Festival met vijftig improvisatieacteurs uit Colombia, Duitsland, Zimbabwe, Verenigde Staten en Nederland. Met o.a. theatersportwedstrijden. Van 7 t/m 9 februari in het Polanentheater in Amsterdam en van 10 t/m 12 februari in De Balie in Amsterdam....

05, festival dat de grenzen van het theater opzoekt. Over de invloed van nieuwe media, techniek en ruimte op theater met workshops, expositie, voorstellingen van o.a. 't Barre Land, Crew, Karin Post, films en een lezing. Van 8 t/m 13 februari in Theater Kikker in Utrecht.

Klam door Schudden. Fysiek, visueel, bizar en humoristisch theater door Emiel de Jong en Noël van Santen. Vanavond en vrijdag en 5 februari in Amsterdam (De Kleine Komedie), 10 februari in Purmerend (Theater de Purmaryn), 16 februari in Breda (Chassé Theater), 17 februari in Oisterwijk (De Tiliander), 18 februari in Emmeloord (Theater 't Voorhuys)

Nijinski.Dagboek.Fragmenten door 't Barre Land tijdens het Dhiaghilev-festival. Reprise. Over de dagboeken die de Russische balletdanser Nijinski schreef tijdens een psychose in 1918. Vrijdag t/m 6 februari in Paviljoen Coop Himmelbau van het Groninger Museum.

Royal Suitcase Theatre, door Toneelgroep Amsterdam. Visuele comedy zonder tekst met veel humor met een cast van negentig object-acteurs en twee menselijke acteurs. Onderdeel van het Tamtam-festival van TGA. Vanavond t/m 6 februari, 10 t/m 13 februari, 17 t/m 22 februari in De Roode Bioscoop in Amsterdam.

Kasimir en Karoline door Els inc. In een wereld waar het draait om vermaak en geld wil de liefde tussen de werkeloze chauffeur Kasimir en zijn verloofde niet bloeien. Met deels gezongen toneeltekst en liederen Regie: Arie de Mol. Vanavond in Alkmaar (Theater de Vest), 4 en 5 februari in Den Haag (Theater aan 't Spui), 9 februari in IJmuiden (Witte Theater), 10 februari in Leeuwarden (Stadsschouwburg De Harmonie), 12 en 13 februari Theater Bellvue in Amsterdam.

Gilgamesj door Compagnietheater. Theu Boermans regisseert dit epos over de koning van Urak die zijn leven lang vecht met zijn verlangen naar onsterfelijkheid. Met Fedja van Huêt als Gilgamesj. Vanavond t/m 26 maart in Amsterdam (Compagnietheater).

De theatermaker van Thomas Bernhard, regie Dirk Tanghe. Treurige komedie over grote dromen en de troosteloze werkelijkheid. Op 4 en 5 februari in Haarlem (De Toneelschuur), 9 februari in Emmen (Theater De Muzeval), 11 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 15 februari in Hoorn (Schouwburg Het Park), 16 februari in Alkmaar (Theater De Vest), 19 februari in Chassé Theater in Breda.

WEEF! door de Veenfabriek. Eerste productie van het nieuwe ensemble van Paul Koek in de voormalige 19de eeuwse Wollendekenfabriek in Leiden. Muzikale en beeldende tocht door het gebouw. Vanavond t/m 13 februari in Leiden (Scheltema).

Een aantal van de Britse toneelschrijfster Caryl Churchill waarin ze een toekomstbeeld schetst, vertaald door Laurens de Spoor. Zoon Bernard komt erachter dat hij is gekloond en confronteert zijn vader hiermee. Eric Schneider en Marcel Hensema spelen vader en zoon. Regie: Ursul de Geer. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), 9 februari in Theater De Veste in Delft.

Dood van en door ZDWZK (Ze Doen Wat Ze Kunnen). Voorstelling over een jaloerse homo op leeftijd - die zijn einde voelt naderen - zijn veel jongere partner en een dandy-achtige thuishulp. Met Joop Admiraal, Dik Botkan en Martin van Poppel. Vanavond en vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven, 5 februari in Provadja in Alkmaar, 10 februari in Theater Romein in Leeuwarden.

Serenade door Theater De Engelenbak, in 1983 geschreven door Hugo Claus. Nu in regie van Shireen Strooker, Pieter Bouwman en Pepijn Cladder die elk een deel van het stuk voor hun rekening nemen. Gaat over de ongemakkelijke aspecten van de liefde. Vanavond t/m 5 februari in Theater De Engelenbak in Amsterdam.

Cashville, tragikomedie door Christine van Stralen en Sanne Vogel, een Hetveem-productie samen met stichting De Vogelfabriek. Moeder en dochter leiden een troosteloos bestaan in een hotdog-car waar de dromen van een man met geld en een beter bestaan. Vanavond en vrijdag in Groningen (Het Kruithuis), 5 februari in Den Haag (Korzo Theater), 10 februari in Enschede (Theater Concordia), 11 en 12 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Nijinsky & Diaghilev, gek van dans vertelt het verhaal van de driehoeksverhouding tussen de legendarische danser Vaslav Nijinsky, Serge Diaghilev en Romola. Geschreven door Pieter van de Waterbeemd, choreografie, kostuums en decor van Toer van Schaik.Met Vincent Croiset, Saskia Temmink en danser Benito Marcelino. Op 5 februari in Leidse Schouwburg, 8 februari in De Kolk in Assen, 11 februari in De Lawei in Drachten.

Proust 3: de kant van Charlus door het Ro Theater. Derde deel van regisseur Guy Cassiers' vierdelige theatercyclus gebaseerd op de roman Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust (1871-1922). Over de pervers verfijnde wereld van de homoseksuele aristocraat baron de Charlus en de initiatie van een jongeman, Marcel, in de wereld van de liefde, de aristocratie en de kunst. Op 7 februari in Hoorn (Schouwburg Het Park) en 9 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Pygmalion door het Ro Theater is een bewerking van de musical My Fair Lady door Ko van den Bosch. Olga Zuiderhoek speelt professor Higgins en Loes Luca het bloemenmeisje Lize Doolittle. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwbrug), 9 februari in Tiel (Schouwburg Agnietenhof), 11 en 12 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Painicilline van Ko van den Bosch door Alex d'Electrique is een absurd-komisch drama waarin vijf mannen zich staande proberen te houden in een wereld zonder moraal. Vanavond in Zwolle (Odeon), 4 februari in Hoogeveen (Theater De Tamboer), 5 februari in IJmuiden (Witte Theater), 6 februari in Stadsschouwburg in Utrecht, 9 februari in Goes (Theater de Mythe), 10 februari in Zaandam (Zaantheater), 11 en 12 februari in Arnhem (Schouwburg), 17 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Trilogie van het Verlies, combinatie van drie voorstellingen door Toneelgroep Oostpool. Met het relatief nieuwe Goedbloed en de wat oudere voorstellingen Het Zouthuis en Zullen we het Liefde noemen maakten schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert een trilogie met variaties over het thema verlies. Vanavond in Goudse Schouwburg, 10 februari in Zwolle (Odeon).

Fâst is een eigenzinnige bewerking van Goethe's Faust die Oscar van Woensel maakte voor toneelgroep Monk. Wèg met het geweten, het motto is: eigen genot eerst! Vanavond in Den Haag (Korzo Theater), 5 februari in Nijmegen (Theater Lux), 8 en 9 februari in Utrecht (Theater Kikker).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden