THEATER

In de Palonizaal van Theater Bellevue een reprise van Zilver, de lunchvoorstelling naar het boek van Adriaan van Dis, in de regie van Netty Droog....

Amsterdam

In de 'grote' zaal van Bellevue op 18 en 19 februari Hofleveranciers, een tekst van Daphne de Bruin over de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix, in een produktie van Growing Up in Public, InDependance en De Utrechtse School; op 20, 21 en 22 februari Emily door Toetssteen.

Maatschappij Discordia brengt Familie van Arthur Schnitzler, t/m 28 februari in Felix Meritis.

Pierre Bokma en Lineke Rijxman spelen opnieuw Ashes to Ashes bij Toneelgroep Amsterdam, het nieuwe stuk van Pinter over een man en een vrouw, het heden en hun verleden. Op 14, 15, 18 t/m 22, 25 t/m 28 februari in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg The In Players met Dr. Faustus, Goethes verhaal in de versie van Christopher Marlowe, van 19 februari t/m 2 maart. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Bovenzaal Theater van het Hoongelach met Het bezoek van de oude dame.

Nog tweemaal Benjamin Verdonck van Hollandia met de solo Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben. Hoofdstuk 2: een hert om iets mee in de muur te kloppen, vanavond en vrijdag in Frascati. 'Een fantastische voorstelling van a rebel with a cause.' (Ronald Ockhuysen)

ELS Inc. brengt de voorstelling Leed der gevoellozen: de epiloog, over een groep mensen die in een afgesloten ruimte wachten op het einde der tijden. Arie de Mol regisseert. In het Veem Theater, t/m 23 februari.

De Trust herneemt in een licht gewijzigde cast de succesvoorstelling Drie Zusters van Tjechov, in een regie van Theu Boermans. Tot en met 8 maart in het nieuwe theater.

In het Veem Theater t/m zaterdag de voorstelling Vier mannen, van de Vlaamse auteur Elvis Peeters, de theatermaker, zanger en schrijver, die onlangs in De Balie werd gelanceerd als 'kleine openbaring'. Michel van Dousselaere regisseert. Na de pauze Doe je hart de groeten, liefste, een tekst van Peeters, gebracht door Kirsten van Dissel.

In Theater Bellevue geeft Sylvia de Leur op 16 februari een try-out van haar programma Geluk? Wieso Glück?, over de ingewikkelde, moeizame relatie met haar moeder.

De Vorstproductie brengt vrijdag in het Ostadetheater Variatie omtrent eend, naar 'Duck Variations' van David Mamet, in een regie van Oda Buijs. Een eend vormt voor twee mannen een veilige manier om levensvragen te bespreken.

Pisstof door InDependance, geschreven en regisseerd door Rob de Graaf, gaat over een zwerftocht langs eilanden die namen dragen als Hoop, Droom of Verwachting. Vanavond t/m zaterdag in Frascati.

Arnhem

In einem Jahr is een voorstelling gebaseerd op de film 'In einem Jahr mit dreizehn Monden' van Fassbinder uit 1978. Rob de Graaf vertaalde het filmscript over de stervende rechter Erwin Weishaupt. Vanavond in de Schouwburg.

Breda

In het Chassé Theater maandag om 20.45 uur een ontmoeting met het Zuidelijk Toneel: artistiek directeur en regisseur Ivo van Hove spreekt over zijn beleid, actrice Chris Nietveld leest voor uit 'Koppen' dat in juni in première gaat en dramaturg Bart van den Eynde legt uit waaruit zijn aandeel voor een voorstelling bestaat.

Den Haag

In Theater aan het Spui vanavond een heel bijzondere Antigone door IVT/Groupe Beaux Arts. De voorstelling wordt gespeeld door doven en slechthorenden die gebruik maken van gebarentaal.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Vaderlozen van Tsjechov: met drie pauzes, een voorstelling van bijna vijf uur, maar 'het had best langer mogen duren'. Over stuurloze jonge mannen, die bang zijn voor de verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Tot en met 22 februari in de Machinefabriek. 'De rust waarmee Dries Vanhegen de hoofdpersoon speelt, maakt hem tot een spiegel voor de mensen om hem heen.' (Marijn van der Jagt).

Hoorn

Warner & Consorten speelt Kruipolie, een vervolg op 'Kachel in Vrieshuis' uit 1996. Een interdisciplinaire voorstelling in een oude autowerkplaats, annex showroom, die gesloopt gaat worden. In De Garage, Pakhuisstraat 18, op 13, 14 (try-outs), 15 februari (première). Voorstellingen t/m 28 februari.

Rotterdam

In een produktie van de Rotterdamse Schouwburg spelen Ruurd de Maesschalck en Peter Sonneveld, geregisseerd door Tom Jansen, In de eenzaamheid van de katoenvelden van B. M. Koltès. De slaaf is vrij, maar het handeltje dat hij opzet, vindt geen goedkeuring. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag en dinsdag in de Lantaren.

Dineren tijdens Currie, of Dineren met Currie: in het Maastheater presenteert Nanette Currie een 'theaterdinerspektakel', mèt tapdans, op 13, 14, 15, 20, 21, 23, 27 en 28 februari.

Utrecht

In Theater Kikker vanavond en vrijdag de voorstelling De Gekwetstheid is Minimaal (Contusione è Minima), een productie van de Arnhemse Theaterinitiatieven. De Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur schreef dit toneelstuk over mannenvriendschap, oorlog en seksueel geweld. Willibrord Keesen regisseert.

In de Stadsschouwburg zaterdag om 18.30 uur, vóór Zuidelijk Toneels Trojaanse Vrouwen, een gesprek over theatervormgeving m.m.v. Leo de Nijs, Jan Versweyveld en Johan Simons.

Tournee

Phaedra door Theater van het Oosten in regie van Mark Timmer, een classistische tragedie over een vrouw die verliefd wordt op haar stiefzoon, wat hem uiteindelijk zijn leven kost. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Tilburg (Schouwburg). 'Het gaat Mark Timmer bovenal om duidelijkheid en eenvoud. Zijn strakke mise-en-scène verlangt van de acteurs het vermogen onder hun onderkoelde spel een springlading aan emoties te leggen. Maar daartoe zijn de meesten onvoldoende in staat.' Maar het verhaal wordt glashelder verteld. 'Op zichzelf is dat een niet geringe verdienste. Het is vakwerk, niet meer en niet minder.' (Marian Buijs)

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Tot en met zaterdag in De Brakke Grond, op 17 februari in Deventer (De Leeuwenbrug), 18 februari in Maastricht (Toneelacademie), 19 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Het Zuidelijk Toneel speelt Flirt, Schnitzlers 'Liebelei'. Over vier jonge mensen die hun houding ten opzichte van de liefde proberen te bepalen. Peter van Kraaij regisseert. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), op 17 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 februari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

In een coproductie van het Zuidelijk Toneel en Theatergroep Hollandia regisseert Johan Simons Trojaanse Vrouwen van Euripides. Met Frieda Pittoors, Chris Nievelt, Elsie de Brauw e.a. Zangeres Astrid Seriese neemt het Koor voor haar rekening. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), op 19 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'ABE'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), op 19 februari in Tilburg (Schouwburg).

Theater De Korre brengt Wolven huilen van Erik Vlaminck, in een regie van Bob de Moor. Vanavond in Veendaal (De Lampegiet), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), op 18 februari in Kampen (Stadsgehoorzaal), 19 februari in Zwolle (Odeon).

Lidwien Roothaan regisseert de voorstelling van Het Groene Balkon, Het huis van Bernarda Alba, naar het verhaal van Federico Garcia Lorca. Vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Den Bosch (Bistheater), op 18 en 19 februari in Haarlem (Toneelschuur). 'Roothaan heeft een schitterende ploeg actrices bij elkaar gebracht (. . .) Vanzelfsprekend is het gemak waarmee Juul Vrijdag, die als dienstmeid alles weet en alles hoort, het toneel beheerst. Zij geeft Heuer weergaloos partij; de scènes tussen die twee zijn adembenemend.' (MB)

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Naaldwijk (De Naald), op 18 februari in Leiden (Schouwburg), 19 februari in Breda (Chassé Theater). 'De acteurs van het NNT maken geen clichémannetjes van de juryleden, maar echte karakters met mooi uitgespeelde details.' (HJ)

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Over het conflict op Midden-Java tussen resident Van Oudijck en zijn inlandse medebestuurder Soenario. Met Peter Tuiman, Margo Dames en Linda van Dyck. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), vrijdag en zaterdag in Hoorn (Het Park), op 19 februari in Venlo (De Maaspoort).

Antigone speelt De Kersentuin van Tsjechov in een regie van Ignace Cornelissen. Over de Russische intellectueel, zijn lafheid, zijn slapheid, zijn afstomping. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), dinsdag 18 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), woensdag 19 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Ingeborg Elzevier schittert in de monoloog Amanda van Walter van den Broeck. Een Mexicaanse vrouw blikt terug op het leven met haar Belgische echtgenoot tegen wie ze nooit 'nee' heeft durven zeggen. Vanavond speelt Elzevier in Rotterdam (Zuidplein), op 18 februari in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Theatergroep Delta speelt de voorstelling En voor het kind richten wij een visioen in van Frans Lopulalan. Pieter Vrijman regisseert. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Alkmaar (Provadja).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden