THEATER

In de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam gaat vanavond de vijfde Kabinetsvoorstelling van Ab Gietelink in première. Een galerij van Amsterdamse wetenschappers trekt aan de bezoeker voorbij: Brouwer, Barleus, Dubois....

Amsterdam

Theatergroep Toetssteen brengt vanavond in het Nieuwe de la Mar een extra voorstelling van het tumultueuze Emily, of het geheim van Huis ten Bosch. In een regie van Ger Beukenkamp.

Henk van Ulsen speelt zondagmiddag en -avond in het Nieuwe de la Mar zijn solovoorstelling Een zijn zonder verandering. 'Een licht-literaire blik op de beeldende kunsten in theatrale vorm'.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg t/m zaterdag Lysistrata, naar de komedie van de Griekse dichter Aristofanes, waarmee Piccolo Theater Noord het dertigjarig jubileum viert.

In De Brakke Grond brengt theatergroep Mug met de Gouden Tand t/m zaterdag extra voorstellingen van CoStar.

Toneelgroep Amsterdam speelt t/m zaterdag in eigen theater de jongerenvoorstelling Magic!!!, naar de 17de-eeuwse komedie van Pierre Corneille, in een regie van Fred Goessens.

De hemel mijn lief mijn stervende prooi heet de openingsproductie van het nieuwe Trusttheater, het vijfde Werner Schwab-stuk in een regie van Theu Boermans. Tot en met zaterdag . 'Door het tonen van Schwabs wereld (lijken, bloed, sperma, worst, bier, dikke buiken, uitgezakte permanentjes, Mariabeelden, huurkazernes) heeft de Trust zich een groot publiek verworven én de sympathie van gezagsdragers en subsidiegevers.' (Hein Janssen)

In Theater Bellevue speelt t/m 9 februari Ingepakte Dames, de nieuwe lunchvoorstelling van Leonoor Pauw. Marie wacht al vijftig jaar op een verloren liefde, haar zus Claire net zo lang op een verzetsspeld.

In het Veemtheater brengt Love & Orgasm t/m zondag 'What have you done with my poem? -Singdance 1, een 'ritmische remix van 100 liefdesgedichten', gecombineerd met zang, dans, drank en eten.

Agaath Witteman regisseert achttien amateurspelers in Hippolutos, een tragedie van Euripides, die in Nederland sinds 1945 maar twee keer is gespeeld. In de Engelenbak, t/m 1 februari. 'Verrassend sterk is het spel, met name van het Koor van Vrouwen en van de actrices Berith Danse (Faidra) en Caroline Dokter (haar voedster). Hun samenspel geeft de voorstelling een grote dramatische kracht, het ensemble zorgt voor een prachtige visualisering van dat drama.' (HJ)

Den Haag

Theatergroep De Appel speelt Oidipous I en II van de Griekse tragedieschrijver Sofokles. Het is tevens de afscheidsregie van Erik Vos als artistiek leider van het toneelgezelschap, dat bezig is aan zijn vijfentwintigste seizoen. Tot en met 1 februari in het Appeltheater.

Groningen

Bernadetje van het Vlaamse duo Alain Platel en Arne Sierens is een muzikaal spektakel in een botsautotent. Ze dansen, zingen en halen toeren uit. Vanaf 8 jaar. Vrijdag, zaterdag en zondag in het Grand Theatre.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth speelt t/m 23 februari (m.u.v. 22) in het pas gerenoveerde Raadhuis van Dudok.

Rotterdam

Het RO Theater presenteert vanaf de dans-theatervoorstelling Kermis in de hel (Als het regent en de zon schijnt) van drie actrices en een danser. Koen Augustijnen regisseert. Van 25 januari tot en met 9 februari.

Tilburg

De Vorstproductie brengt Variatie omtrent eend, naar 'Duck Variations' van David Mamet, in een regie van Oda Buijs. Een eend vormt voor twee mannen een veilige manier om levensvragen te bespreken. Tot en met 30 januari in De Vorst. Daarna op tournee.

Utrecht

In einem Jahr is een voorstelling gebaseerd op de film 'In einem Jahr mit dreizehn Monden' van Fassbinder uit 1978. Rob de Graaf vertaalde het filmscript over de stervende rechter Erwin Weishaupt. Met Carla Mulder, Mirjam van Dam, Roy Peters en Wouter Steenbergen. Vrijdag in De Utrechtse School.

Tournee

In een coproductie van het Zuidelijk Toneel en Theatergroep Hollandia regisseert Johan Simons Trojaanse Vrouwen van Euripides. De cast bevat zo ongeveer de beste actrices van Nederland en Vlaanderen, onder wie Chris Nievelt, Frieda Pittoors en Elsie de Brauw. Zangeres Astrid Seriese neemt het Koor voor haar rekening. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 29 januari in Roosendaal (De Kring).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, dat vanavond in première gaat. Oldenhof maakte eerder naam met het voetbalspektakel 'ABE'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vanavond in Leeuwarden (Stadsschouwburg), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Heerenveen (Posthuistheater).

Theater De Korre brengt vanavond in de Goudse Schouwburg de première van Wolven huilen van Erik Vlaminck, in een regie van Bob de Moor. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 28 januari in Lochem (Schouwburg), 29 januari in Utrecht (Blauwe Zaal).

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter, in een regie van Jeroen van den Berg. Tot en met zaterdag in Arnhem (Theater a/d Rijn), 28 januari in Ede (De Reehorst), 30 en 31 januari in Utrecht (Blauwe Zaal).

Lidwien Roothaan regisseert de voorstelling van Het Groene Balkon, Het huis van Bernarda Alba, naar het verhaal van Federico Garcia Lorca. De Spaanse schrijver-dichter schreef deze tragedie enkele maanden voordat hij door Franco-aanhangers in Granada werd doodgeschoten. Tot en met zondag (zondag matinee) in Amsterdam (Bellevue), op 28 januari in Deventer (De Leeuwenberg), 29 januari in IJmuiden (Witte Theater). 'Roothaan heeft een schitterende ploeg actrices bij elkaar gebracht (. . .) Vanzelfsprekend is het gemak waarmee Juul Vrijdag, die als dienstmeid alles weet en alles hoort, het toneel beheerst. Zij geeft Heuer weergaloos partij; de scènes tussen die twee zijn adembenemend.' (Marian Buijs)

Theatergroep Delta brengt de voorstelling En voor het kind richten wij een visioen in. Pieter Vrijman regisseert de toneeltekst van Frans Lopulalan. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), op 29, 30, 31 januari en 1 februari in Amsterdam (Frascati).

Het Zuidelijk Toneel speelt Flirt, zoals Willem Jan Otten 'Liebelei' van Arthur Schnitzler vertaalde. Over vier jonge mensen die hun houding ten opzichte van de liefde proberen te bepalen. Peter van Kraaij regisseert. Vrijdag in Hoorn (Schouwburg), op 27 januari in Rotterdam (Schouwburg). Aanvang om 20 uur.

Frans Strijards regisseert De Wilde Eend van Henrik Ibsen. Met onder anderen Porgy Franssen, Trudy de Jong en Nina Deuss. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 27 en 28 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 januari in Groningen (Stadsschouwburg).

Dood Paard speelt Wie. . . van Oscar van Woensel, vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur). 'Van Woensel schetst in Wie. . . een overtuigend portret van een verwarde generatie. Een generatie met het toneel als moeder en de televisie als vader. Een generatie die geacht wordt commercieel te denken zonder haar ziel te verkopen.' (MvdJ)

Ombat luidt de raadselachtige titel van de voorstelling door theatergroep Nova Zembla uit Antwerpen en De Werf uit Brugge, in een regie van Peter de Graef. Vrijdag in Spijkenisse (matinee) en zaterdag in Hoofddorp (Schouwburg).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel, vanavond in Winschoten (De Klinker), zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), op 28 januari in Assen (De Kolk). 'De acteurs van het NNT maken geen clichémannetjes van de juryleden, maar echte karakters met mooi uitgespeelde details.' (HJ)

Regisseur Ger Thijs bewerkte ION, een familiedrama van Euripides, voor Het Nationale Toneel. Vanavond in Apeldoorn (Schouwburg), zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), van 27 t/m 31 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden