THEATER

Tournee..

Jules Deelder berijmde Antigone van Sofokles voor Fact. Jeroen Kriek regisseerde. Over de dappere Antigone die tegen het verbod van haar machtige oom in haar vermoorde broer toch een begrafenis bezorgt. Vanavond t/m zaterdag (première) in Rotterdam (Theater Zuidplein), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

The Weird Sisters, vorig seizoen te zien met 'Its's Uncanny', maken een tournee met Love Play, waarin ze hun visie op de liefde geven. Vanavond in Heerenveen (Posthuis Theater), vrijdag in Haarlem (Concertgebouw), 20 en 21 november in Groningen (Kruithuis), 23 november in Sittard (KC 138), 24 november in Venlo (de Maaspoort).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vanavond (première) t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), 24 november in Haarlem (Toneelschuur).

Toneelgroep Amsterdam speelt De Cid van Corneille, een tragedie in verzen, waarin liefde tegenover eer staat. Rodrigo doodt de man die zijn vader een oorvijg heeft gegeven, die de vader van zijn geliefde blijkt te zijn. Zij is op haar beurt verplicht zich te wreken. Een regie van Gerardjan Rijnders. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 25 t/m 28 november in Amsterdam (Stadsschouwburg)

Guido Kleene en Hans Man in 't Veld hebben hun voorstelling Zoals de amoebe naar het licht staart in reprise genomen. Een jonge en een oudere man bestoken elkaar met vragen over het leven. Wordt het leven boeiender naarmate je ouder wordt? Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zondag in Purmerend (de Verbeelding), dinsdag in Maastricht (Huis van Bourgondië), woensdag in Nijmegen (O42).

De Federatie met Erfdragers, Peer Wittenbols' portret van een typisch Hollandse familie. De familie De Frel is eigenaar van een 24-uursbedrijf, een wasserij van hotellinnen. Vader De Frel vreest dat zijn familiebedrijf ophoudt te bestaan als hij niet snel een erfgenaam krijgt. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), maandag in Venlo (De Garage), woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Vanavond in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Culemborg (Fransche School), 26 en 27 november in Groningen (Grand Theatre).

MUF is een theatervoorstelling van Don Duyns (tekst, regie), Harm van Geel en Christine van Stralen (spel) over het 'onvermijdelijke verstrijken van de tijd'. Een man en een vrouw zoeken steun bij elkaar, maar kan ware liefde nog bestaan? 'Muf' is een coproductie van Groep van Stralen en Growing up in Public. Vrijdag in Nijmegen (Steigertheater), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), 23 t/m 27 november in Amsterdam (Frascati).

Carla Mulder en Maureen Teeuwen brengen een reprise van Onbewaakte overgang. Over vriendschap in het leven van twee vrouwen van zekere leeftijd. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag en zaterdag in Utrecht (Blauwe Zaal), dinsdag in Veghel (De Blauwe Kei).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Deventer (De Leeuwenbrug), 23 november t/m 4 december in Amsterdam (Bellevue).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de ander voor de geallieerden - zij spraken in '41 kort met elkaar. Wijzigde dit gesprek de wereldgeschiedenis? Door het Noord Nederlands Toneel, vanavond t/m zaterdag in Groningen (Machinefabriek), 23 t/m 25 november in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

In de Stadsschouwburg maandag de Duitstalige voorstelling Die neuen Leiden des Jungen W. van Ulrich Plenzdorf door Theater Carrousel Berlin, het jongerentheater van de voormalige DDR.

Muziektheatergezelschap Orkater zette een route uit in het Theatermuseum (Herengracht 168). In twintig minuten verandert de rol van de bezoeker van toeschouwer in hoofdpersoon. Een huis vol stemmen is gemaakt door Thijs van der Poll (componist), Jeroen Kee (beeldend kunstenaar) en J. Bernlef (schrijver). Vanaf 23 november, van 11 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 23 t/m 28 november de Russisch gesproken voorstelling Emigranten van de Poolse schrijver Slavomir Mrozeck. Over de verschillende motieven van twee vluchtelingen in een opvanghuis.

Een reprise van Closer van Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam. Over een schrijver, een geslaagde dertiger, en een impulsieve striptease-danseres die zijn zekerheden doorprikt. Met Hajo Bruins, Janni Goslinga, Kees Hulst en Lineke Rijxman. Van 19 t/m 27 november in het Transformatorhuis.

Caulfield is een bewerking van 'The catcher in the rye', Salingers roman over de tiener Holden Caulfield die verstrikt raakt in zijn eigen wereldje. Door Courage, in regie van Margrith Vrenegoor, vanavond t/m 4 december in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

Na 'Eeuwige Lente' en 'Brazil Now' brengen Annelies Herfst en Roy Peters de mimevoorstelling Aurora, die zich afspeelt in de amusementswereld. Marc Vanrunxt gaf bewegingsadviezen. Vanavond t/m 21 november om 21 uur in Het Veem Theater.

Ten Liefde is een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, geschreven door Ko van den Bosch. Het is een eigentijdse 'Romeo en Julia': de 35-jarige Julia ontmoet de 40-jarige Romeo. Ze trekken elkaar aan, maar laten zich door de hectiek van het moderne leven afleiden. Vandaag t/m 28 november in Theater Bellevue.

Haarlem

Mannenschool is een voorstelling van Ingrid Kuijpers over mannen 'in het keurslijf van de aanpassing'. Over onberispelijke mannen die op kantoor werken en na hun werk naar de Mannenschool gaan waar de overheid ze 'bijstuurt'. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag te zien in de Toneelschuur.

Groningen

Duivinnenmelk van Theater te Water gaat over een zachtmoedige duivenmelker en zijn echtgenote, die de onrust in hun huishouding en relatie binnenlaten zodra zijn zus komt logeren. Vanavond en vrijdag (première) in het Holle Vatentheater, woensdag in De Karre.

Leiden

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Zaterdag, maandag (première) en dinsdag in de Schouwburg.

Rotterdam

De verschrikkelijke geschiedenis van Xantippe is een werkplaatsproductie van Maria Kraakman (actrice) en Marijke Schermer (schrijver, regisseur), geproduceerd door Theater Lantaren/Venster. Over de liefde voor de zee, opgroeien en afscheid nemen, 'een lichtvoetig drama met verse vis en zeemansliedjes'. Vrijdag, zaterdag (première), 23, 24 en 25 november om 21 uur in Lantaren/Venster.

Tilburg

Zaterdag van 20 tot 24 uur in en om de Willem II straat een theatertekstenfestival, Schemerlichten. Met lezingen, presentaties, concerten en openbare interviews van o.a. Paul Pourveur, Marian Boyer en Rogier Schippers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden