Theater

Driemaal leven van Yasmina Reza door het Nationale Toneel. Komedie over driemaal hetzelfde etentje voor twee echtparen en een kind....

Vrouwen van eer van Paul Haenen. Haenen schreef deze tragikomedie speciaal voor Linda van Dyck, Ingeborg Elzevier en Nelly Frijda. Van 21 t/m 23 februari in de Toneelschuur in Haarlem (première vrijdag), dinsdag in de Schouwburg in Middelburg, woensdag in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.

Het vertrek van Danielle van Vree door Jan Taks en Danielle van Vree. Een bewegingsvoorstelling over eenzaamheid. Van 21 februari t/m 2 maart in het Gasthuis in Amsterdam.

Weird Sister Machinery, multimediavoorstelling van beeldend kunstenaars Miriam Reeders & Lydia Schouten, en componist Arthur Sauer. Twee vrouwen runnen een hotel in een desolate omgeving. Ze slepen het publiek mee in hun manische fantasieën. Van 21 februari t/m 9 maart in de Rotterdamse Schouwburg, première zaterdag.

Drought van Sanford Clark door The In Players. Twee halfbroers verkopen water op de zwarte markt, op het moment dat de wereld geteisterd wordt door extreme droogte. Engelstalige voorstelling. Van 26 februari t/m 10 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Cement 2002, 3de editie van dit festival waarin het zuidelijk theater- en dansklimaat wordt getoond, speelt zich af van 27 februari t/m 3 maart in verschillende theaters en op locatie in Breda. Met o.a. 'Eldorado' door Zuidelijk Toneel/Hollandia (première, 27 februari in het Chassé Theater), 'Kartoteka' van Tadeusz Rózewicz, experimentele voorstelling waarin theater en ene expositie samengaan door Theater Het Slot (première, 27 februari in het Breda's Museum) 'De Rolbrug' door Madeleine Jutten-Matzer, 'Club Astrid' door Victoria en 'Angelo senza Angelo' door Raz. Tel. Cementlijn: 076-5152169 (www.festivalcement.nl).

The Food Chain van Nicky Silver door Het Toneelhuis. Portret van de grote stad, waarin een aantal figuren bezeten zijn van liefde, seks en eten. Regie: Tom van Bauwel. Van 27 februari t/m 1 maart in de Brakke Grond in Amsterdam.

Hoofd zonder wereld door Het Barre Land naar Het Martyrium van Elias Canetti. Een bewerking van Ditte Pelgrom en Czeslaw de Wijs. Van 26 februari t/m 2 maart in De Brakke Grond in Amsterdam de eerste twee delen van het drieluik. Op 1 maart wordt om 23.20 uur na deel 1 en 2 ook deel 3 gespeeld.

Lachen en huilen van Willem de Wolf door Zuidelijk Toneel/Hollandia. Een man en een vrouw proberen in een Chinees restaurant hun relatie te redden. Regie: Sanne van Rijn. Vrijdag in Theater Bis in Den Bosch, zaterdag in De Kunstmin in Dordrecht, dinsdag in Provadja in Alkmaar, woensdag in Concordia in Enschede.

Out! van Helmert Woudenberg door Tevengebroed. Vier mannen verliezen hun jeugdige overmoed. Regie: Bart Klever. Tot en met 23 februari in de Brakke Grond in Amsterdam.

Wereldverbeteraars van en door Suver Nuver. Peer van den Berg, Dette Glashouwer en Henk Zwart gaan op zoek naar de wereldverbeteraar in zichzelf. Vanavond in het Chassé Theater in Breda.

Midzomerstrandkomedie van Haye van der Heyden door Mussen & Zwanenvier. Vier mensen vieren vakantie aan de Rivièra, tot een reeks bizarre gebeurtenissen de rust verstoort. Regie: Christiaan Nortier. Vanavond in in het Stadstheater in Zoetermeer, vrijdag in Schouwburg Amstelveen, zaterdag in Theater De Willem in Papendrecht, 25 februari t/m 2 maart in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Tamtam, een meesterlijke maand met Toneelgroep Amsterdam, een nieuw jaarlijks terugkerende manifestatie waarmee het gezelschap het publiek wil laten kennismaken met de artistiek plannen. Tot en met 27 februari zijn er behalve voorstellingen (Oidipous, Macbeth en Ik ben bang) ook filmpremières, concerten (Zita Swoon), exposities (Aernout Mik, Carli Hermes) en dans (Emio Greco/PC), lezingen, interviews, discussies, rondleidingen en workshops (www.toneelgroepamsterdam.nl).

MF Revisited. Opdracht in deze serie voorstellingen van het Noord Nederlands Toneel luidt: maak een actuele voorstelling van een klassieker. Tweede in de reeks van vier is 'Dichterbij ®revisited' naar Goethes 'Faust'. Op 23 en 24 februari in de Machinefabriek in Groningen. Tel. 050-3113388 (www.nnt.nl).

Wie is er bang voor Virginia Woolf van Edward Albee. Will van Kralingen en Edwin de Vries geregisseerd door Lodewijk de Boer. Vanavond in de Schouwburg in Rijswijk, vrijdag in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, zaterdag in De Veste in Delft, dinsdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, woensdag in De Oranjerie in Roermond.

Niks! van en door Peter de Graef. Monoloog van een man die opgesloten zit. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, vrijdag en zaterdag in Bellevue in Amsterdam.

Lied in de schemering van Noël Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in het Agora Theater in Lelystad, vrijdag en zaterdag in het Zaantheater in Zaandam, 26 en 27 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Bezet gebied door Alex d'Electrique: absurdistisch theater met 'een aantrekkelijk pakket leugens over echte dingen'. Met Ko van den Bosch, Martin Hofstra en Manuel Boutreur. Vanavond in Amphion in Doetinchem, vrijdag in De Cirkel in Heemskerk, zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, woensdag in Schouwburg Amstelveen.

Verhalen uit het Wienerwald van Ödön von Horváth door het Nationale Toneel. Regie: Antoine Uitdehaag. Caleidoscoop van het leven in een Weense wijk van arbeiders en middenstanders. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, maandag in Stadsschouwburg Eindhoven, dinsdag in de Goudse Schouwburg.

Koning Willem I of 'Het Verlies van België' door De Kern. Hollands Koningsdrama, geregisseerd Dirk Laroy. Vanavond in Markant in Uden, zaterdag in CC Heerde in Heerde, dinsdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, woensdag in Stadsschouwburg Eindhoven.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Tot en met 24 februari in de Rotterdamse Schouwburg, 26 februari in Stadsschouwburg Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden