THEATER

Tournee..

Het Toneelhuis met Brandbakkes van Marius von Mayenburg in regie van Tom van Dyck. Over twee pubers die met hun ouders strijd leveren op leven en dood. Met o.a. Lucas Van den Eynde en Els Dottermans. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), dinsdag in Rotterdam (Schouwburg).

Theater Cosmic maakt een tournee met de eenakters uit Hollandse Nieuwe: 20 november in Rotterdam (Zuidpleintheater), 25 en 26 november in Den Haag (Volksbuurtmuseum).

Growing up in Public neemt Madonna's Man in reprise, het eigenzinnige kerstverhaal van Daphne de Bruin: Maria, Jozef en God vertellen 2000 jaar na de geboorte van Christus hun eigen verhaal. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag in Doetinchem (Gruitpoorttheater), zaterdag in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Velp (Kunsthuis 13).

Voor het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' roman Een nagelaten bekentenis tot een solovoorstelling. Hij speelt daarin zelf de man die moet bekennen dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), maandag in Meppel (Ogterop), 24 november in Amsterdam (Bellevue).

Conijn van Olland is een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 22 november in Rotterdam (Lantaren/Venster).

De Kern speelt Victoria goes Wilde, waarin koningin Victoria een interessante ontmoeting heeft met dandy Oscar Wilde. Op 21 en 22 november in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater), 26 november in Drachten (De Lawei).

Ellen Vogel speelt in Verzameld Werk van Donald Margulies een bekende schrijfster die ontdekt dat haar leven de inspiratie vormt voor de roman van een jonge schrijfster (Roos Ouwehand), met wie ze bevriend is. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 22 november in Uden (Markant).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard van Gerardjan Rijnders. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), maandag in Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Andy Daal regisseert andermaal Noël Coward. Dit keer de komedie Spotgeesten, waarin de schrijver Charles de geest van zijn overleden vrouw oproept en daarmee zijn huidige echtgenote jaloers maakt. Met Trudy Labij, Kees Coolen, Bea Meulman e.a. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Den Helder (De Kampanje), dinsdag in Bussum ('t Spant) en woensdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, waarin Hans Trentelman Franz Biberkopf speelt, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Middelburg (Schouwburg), 22 november in Breda (Chassé Theater).

Het RO Theater met Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden, die leven in een kelder. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), dinsdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Sittard (Stadsschouwburg), 23 november in Venlo (De Maaspoort), 24 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze aanmerking komen voor een prijs. Vanavond in Oss (De Blauwe Engel), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Gouda (Schouwburg).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vanavond t/m dinsdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 24 t/m 26 november in Leiden (Schouwburg).

Amsterdam

Karina Holla maakte De Hondeman, waarin mimespeelster Leander Haaitsma en de dansers Oerm Matern en Christopher Steel een Faustiaans dilemma verbeelden: de angst voor leegte die tot een onstilbare honger van indrukken leidt. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue.

Om 25 jaar onafhankelijk Suriname te vieren organiseert Theater Cosmic het festival De Besten van Suriname, dat maandag feestelijk wordt geopend in Paradiso. In Cosmic van 21 t/m 26 november theater en cabaret, in Frascatie Made in da Shade met 'Off Side' en 'Right about now, vol. 9'.

Play Back, The Story of their Lifes is een voorstelling van Mug met de gouden tand, gemaakt door Ricky Koole en Marcel Musters. Ze vormen een muzikaal duo, met dien verstande dat zíj wil zingen en hij liever zwijgt. Vanavond t/m 24 november in De Brakke Grond; 25 november feestavond.

In de Stadsschouwburg vanavond t/m woensdag de allerlaatste voorstellingen van India Song door het Zuidelijk Toneel. Ivo van Hove vertaalde de tekst van Marguerite Duras en regisseerde Chris Nietvelt, Bart Slegers, Steven van Watermeulen e.a.

Mart-Jan Zegers en Rob de Kuiper schreven Liefde of Malaria, een voorstelling over de fotografe/activiste Gertrude Blom die zich inzette voor de indianen en het regenwoud in Mexico. Door Rick Nicolet en Bo Bojoh. Vanavond t/m 18 november in Frascati.

Wim T. Schippers schreef de komedie Zonder Titel, die Titus Muizelaar regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam. Vanavond t/m zaterdag in het Transformatorhuis.

Den Haag

In de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg vrijdag de première van Penetrator, een tekst van Anthony Neilson. Een werkplaatsvoorstelling van het Nationale Toneel in regie van Ivar van Urk. Over twee vrienden die een oude bekende op hun dak krijgen, waar ze niet zo makkelijk meer vanaf komen. Tot en met 2 december.

In Literair Theater Branoul 17 november (première) t/m 16 december Ik wil ik moet ik durf ik mag ik zal scheppen in regie van Kim Zeegers. Over het scheppen van kunst aan de hand van notities van Elfriede Jelinek.

Groningen

Productiegroep 2000 van de Vooropleiding Theater Groningen speelt Desdemona, een bewerking van Shakespeares 'Othello'. Een regie van Richard Gonlag. Vanmiddag én vanavond, 21 t/m 23 november in het Grand Theatre.

Haarlem

In de Toneelschuur Studio Y met Spoken van Ibsen in regie van Bart Danckaert. Vanavond t/m 22 november.

Maastricht

Léon van der Sanden bewerkte het boek De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen tot de gelijknamige voorstelling bij Het Vervolg. Over een vrouw wier zorgeloze bestaan drastisch verandert als ze in een postnatale depressie terecht komt. Vanavond t/m 9 december in het Derlon Theater.

Rotterdam

Verhalen over liefde, vriendschap en jaloezie van Moravia, Giphart, Flaubert e.a. vormen de kern van de voorstelling Heartbreak Hotel die het Onafhankelijk Toneel maakte met elf jongeren van 16 tot 22 jaar, samen met Joke Tjalsma en Rutger Esajas. Plaats van handeling is een hotellounge waar mensen in en uit lopen, en blijven hangen. Vanavond t/m 17 december - alleen op vrijdag en zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur.

IJmuiden

De laatste locatievoorstelling van Hollandia heet Vuile dieve en is te zien in een oud fabriekspand op het terrein van de Hoogovens. Elsie de Brauw speelt een oude vrouw, wier verhaal wordt gezet naast die van de 'alternatieve' zakenvrouw Anita Roddick, gezongen door Jannie Pranger. Tot en met 17 december; reserveren tel. 075-6310231.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden