Theater

Festival aan de Werf: nog t/m 26 mei. Met onder meer 'Gorilla goes beautiful' van Lieber Gorilla, 'Oleg! Oleg! Oleg!' van Bambie & René van 't Hof, 'Grosse Wanderung' van Renate Zentschnig, 'Jozefine' van Jannie Pranger, 'Mexico' van Mugmetdegoudentand en 'Hank' door Tg De Maan....

Holland-Amerika Lijn, een documentaire theatervoorstelling van Ab Gieteling en Theatergroep Nomade, 24 mei t/m 3 juni in het Open Haven Museum, KNSM-laan, Amsterdam.

XL Larger than life door Carla Mulder en Annelies Herfst met tekst en advies van Gerardjan Rijnders. Twee uitgerangeerde modellen op zoek naar iets nieuws, iets echts, maar ze herkennen zichzelf niet meer. Vanavond en donderdag in de Toneelschuur, Haarlem.

De Hel, solo door Helmert Woudenberg, waarin hij verhaalt van zijn foute grootvader, zijn vader die in de oorlog sneuvelde en zijn moeder die hij ook niet heeft gekend. Vanavond t/m 26 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, Amsterdam; van 29 mei t/m 2 juni geeft Woudenberg daar een masterclass.

Stille dag in Tanger van Tahar Ben Jelloun door RO Theater, bewerkt en geregisseerd door Patrizia Filia. De monoloog van een oude Marokkaanse man, die vecht tegen eenzaamheid en de ouderdom. Van 24 t/m 26 mei in het RO Theater, Rotterdam.

Jij - de stad van Fiona Tempelton, stadstocht van twee uur dwars door Rotterdam, voor één toeschouwer. Een productie van de Rotterdamse Schouwburg, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Jeugdtheater Hofplein en RO Theater. Tot en met 9 juni, kaartverkoop via Rotterdamse Schouwburg.

Jean, Julie et Christine van Strindberg door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Met Paula Bangels als 'freule Julie', Barry Atsma als haar bediende en Maike Meijer als de jaloerse kokkin. Tot en met 23 juni in het eigen theater, Veeartsenijstraat 155, Utrecht.

'Over een theatrale en zintuigelijke reis langs vele culturen op zoek naar de rode roos van Rotterdam', door het Rotterdams Centrum voor Theater naar een idee van Paul Röttger. Een tocht door Delfshaven, vanaf het theater a/d Mathenesserdijk nr 293, met een afsluitende maaltijd. Op 26 en 27 mei, 2, 3, 9, 10, 16 en 17 juni om 17 uur. Tel. 010-4773891 (www.rcth.nl).

Ik likte de deodorant van een straathoer van Jim Cartwright door toneelgroep Drang m.m.v. twee dansers. Over een hoer en een loser, voor wie ze een zwak gaat voelen. Tot en met 2 juni in het Ketelhuis van Theater de Regentes in Den Haag.

Theater op lokatie (in Breda): teksten van Don Duyns, Peter Dictus en Ad van den Kieboom, geregisseerd door respectievelijk Paul Terwijn, Jan Hetsen en Mireille Verhoeven. 'Op' van Duyns wordt gespeeld in een bakkerij, 'Tranen van binnen' van Hetsen bij een zwembassin en 'De verkeerde hoek' van Van den Kieboom in een boksschool. Publiek dient zich om 19.45 uur te verzamelen bij café 't Roode Hert (Haagsemarkt). Vanavond t/m 26 mei. Kaartverkoop via Chassé Theater.

Hunker, 'Crave', van Sarah Kane, in reprise bij Het Vervolg. Een 'hartstochtelijke levenskreet' en een 'hilarisch gevecht om aandacht' door Marie-Christine de Both, Mieneke Bakker e.a. Vanavond t/m 26 mei in Amsterdam (Bellevue), 28 en 29 mei in Utrecht (De Blauwe Zaal), 30 mei in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot 31 mei in Arnhem (Schouwburg).

Macbeth van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam met Pierre Bokma en Marieke Heebink als Macbeth en zijn Lady. Regie: Gerardjan Rijnders. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Duet door Yahya Gaier en Susan Gritzman (Cosmic) in regie van Loes van der Pligt. Een verliefd stel leert elkaar pas echt kennen als er een klein ongelukje gebeurt. Vanavond in Leiden (LAKtheater) en 26 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Rhodos/de trilogie/'In Holland staat een huis' door door Monk. Een tekst van Eric de Vroedt i.s.m. Ton Kas. Op 24 mei in Alkmaar (Provadja), op 25 en 26 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Eau Rouge van Paul Pourveur, een Gasthuisproductie, geregisseerd door Alexandra Koch. Over het verlangen voluit te gaan. Laatste voorstelling op 24 mei in IJmuiden (Witte Theater).

Familie Tót van István Örkény, absurdistische voorstelling door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Alkmaar (De Vest), 25 en 26 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 29 mei in Nijmegen (Stadsschouwburg), 31 mei en 1 juni in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 2 juni in Enschede (Twentse Schouwburg).

Neanderdal van Rob de Graaf en Marien Jongewaard door Nieuw West. Vier jongemannen putten zich uit in agressief nihilisme. Op 25 en 26 mei in Rotterdam (Schouwburg), 31 mei in Nijmegen (Lux).

Waarom. . . Daarom, een tekst van Nathalie Sarraute over vriendschap, door Van Houts en De Ket. Vanavond t/m 25 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Vanavond t/m vrijdag in Schiecentrale (Lloydstraat 5), Rotterdam, 29 mei t/m 7 juni in Amsterdam (Bellevue), 13 t/m 30 juni in Haarlem (Toneelschuur).

Lulu van Wedekind door de Theater Compagnie in regie van Theu Boermans. Met Halina Reijn als de vrouw die al het vrouwelijke in zich verenigt. Laatste voorstellingen vanavond t/m 26 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Een hechte samenzwering van Ineke ter Heege door De Kern. Over de zusjes Virginia en Vanessa Bell, middelpunt van de Bloomsbury-groep. Tot slot op 25 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Braak door Titus Tiel Groenestege, Maike Meijer en Han Römer. Over twee zoons die na de dood van hun moeder in één keer volwassen moeten worden. Op 28 mei tot slot in Amsterdam (De Kleine Komedie).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vanavond t/m 26 mei in Stadsschouwburg, Amsterdam, 28 t/m 31 mei in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Art, een komedie van Yasmina Reza door Paul de Leeuw, Edwin de Vries en Hans Kesting. Drie vrienden krijgen ruzie over een modern schilderij. Alleen in (oude) Luxor, Rotterdam, vanavond t/m 1 juni; extra voorstelling op 27 mei om 17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden