THEATER

Tournee..

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Leiden (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), 8 en 9 februari in Purmerend (De Purmaryn).

J.J. Voskuil maakte i.s.m. drie acteurs van het voormalige Werkteater een bewerking van zijn romancyclus 'Het bureau'. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis. Vanavond in Helmond ('t Speelhuis), 4 en 5 februari in Arnhem (Schouwburg), 8 en 9 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), 10 februari n Amersfoort (De Flint).

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Breda (Chassé Theater), 8 en 9 februari in Den Bosch (Theater Bis), 10 februari in Nijmegen (O42), 11 en 12 februari in Groningen (Grand Theatre).

Ja Zuster Nee Zuster, de familievoorstelling van het RO Theater is een juweeltje. Niet in de laatste plaats door regie en decor van Pieter Kramer en Rieks Swarte. Met o.a. Loes Luca als Zuster Klivia en Paul Kooij als een hele Boze Buurman Boordevol. Vrijdag in Schiedam (Theater a/d Schie), zaterdag en zondag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Hoogeveen (De Tamboer), op 10 februari in de Rotterdamse Schouwburg een benefietvoorstelling t.b.v. het afgebrande Hofpleintheater (kaarten 100 gulden).

Mooi weer vandaag van David Storey door Toneelgroep Amsterdam. Met Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Vanavond in Lochem (Schouwburg), vrijdag in Zutphen (De Hanzehof), zaterdag in Gouda (Schouwburg), dinsdag in Zaandam (Zaantheater), woensdag in Alkmaar (De Vest).

Amsterdam

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Vanavond t/m 26 februari in het Rozentheater.

Hein van der Heijden (regie) en Oscar van Woensel (tekst) zijn de makers van Arkadia, een voorstelling waarin de klassieke mythologie op de korrel wordt genomen. Vanavond t/m 5 en 8 t/m 12 februari in het Transformatorhuis.

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Vanavond t/m 4 maart in het Trusttheater.

Elf vrouwen tussen de 60 en 86 jaar, geen actrices, spelen de voorstelling Eeuwgenoten. De regisseurs Daria Mohr en Yolande Bertsch gebruikten hun brieven, herinneringen en verhalen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Engelenbak.

Arnhem

Jara Lucieer, Romana Vrede en Daphne de Winkel, afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool, spelen Kill Pussy Kill, Kill!, een op improvisaties gebaseerde werkplaatsvoorstelling over hun persoonlijke helden en andere fascinaties. Een voorstelling van InDependance, vanavond t/m 6 februari in de Oude Foyer van de Schouwburg.

Den Haag

In De Heilige Gregorius Waakt over U!, een tekst van Aus Greidanus jr en Vincent Linthorst, wacht de rooms-katholieke kerk op een wonder om zijn macht in volle glorie te herstellen. De telefonische hulplijn blijkt niet langer voldoende. Een voorstelling door Het Nationale Toneel, vanavond t/m 13 februari in de repetitielokaal, Schouwburgstraat 8.

Groningen

In de reeks 'MF2000', waarin het Noord Nederlands Toneel jonge theatermakers de gelegenheid geeft een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken', Op de hoogte, reddingspoging, onzin van Thomas Bernhard. Regisseur Bart Danckaert plaatste dit verhaal over een rechtbankverslaggever in het voormalige Kantongerecht, Kattenhage 1. Vanavond t/m 5 en 8 t/m 12 februari.

Haarlem

Koen Jantzen regisseert negen leerlingen van de Haarlemse Rudolf Steinerschool in Edward & Friends, dat is geïnspireerd op 'Edward II' van Marlowe en brieven van Jotie T'Hooft. 'Negen egoïsten in strijd om liefde, ambitie, toekomst en de gunst van een koning.' Dinsdag 8 en woensdag 9 februari in de Toneelschuur.

Maastricht

Donuts & Hot Dogs is een 'hysterische comedy over mooi, jong en gelukkig zijn' door Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert 'Jonge Gasten', vijf jonge acteurs die (nog) geen deel uitmaken van het ensemble. Vanavond t/m 12 februari in het Derlon Theater.

Utrecht

De Amerikaan Eric Bentley schreef in de jaren tachtig een 'homo-versie' van Schnitzlers 'Reigen'. In Ronde 2 tien ontmoetingen tussen mannen, te beginnen met die van 'de jongenshoer' en 'de soldaat'. Regie: Paula Bangels. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag in de maand februari, in het kantoorgebouw van De Paardenkathedraal.

Het verhaal van Orestes is een bewerking van Aischylos' trilogie ('Agamemnon', 'Dodenoffer', 'De Goede Geesten') door Erik Snel voor Theatergroep Aluin. Agamemnon keert na tien jaar oorlog in Troje als overwinnaar naar huis, waar het moorden opnieuw begint. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première) en 8 t/m 12 februari in het Akademietheater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden