THEATER

Tournee..

Na een aantal voorstellingen in het Holland Festival gaat Het Zuidelijk Toneel op tournee met Alice in bed van Susan Sontag. Met Joan MacIntosh als de bedlegerige Alice, die is geïnspireerd op Alice James, de zus van twee beroemde broers die haar ziekte gebruikte om vorm aan haar leven te geven. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 12 t/m 14 september in Amsterdam (Stadsschouwburg), 15 en 16 september in Utrecht (Stadsschouwburg).

Toneelgroep De Appel brengt De knecht van twee meesters van Goldoni in reprise. Vanavond t/m zondag in Carré, Amsterdam, daarna t/m 23 september in het eigen theater in Den Haag.

Op bezoek bij meneer Green, de succesvolle voorstelling met John Kraaijkamp, is opnieuw op tournee. Dit keer speelt Jasper Boeke de rol van de homoseksuele yup, die de oude, nukkige meneer Green uit zijn eenzaamheid moet halen. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 11 en 12 september in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Amersfoort

In Theater De Lieve Vrouw vrijdag en zaterdag Huis aan de Werf met Cooking with Elvis, op zaterdag om 22 uur gevolgd door 'Lounging with Elvis' in het café van het theater; zondag om 16 uur een Harry de Wit special met muziek die De Wit componeerde voor verschillende theatervoorstellingen; op 15 en 16 september tot slot het Catalaanse gezelschap Sèmola met 'Bailamos?', een spektakel voor acht acteurs/dansers en een sopraan, gesitueerd op een spoorwegovergang.

Amsterdam

Theaterfestival: vanavond Reigen van Schnitzler in Stadsschouwburg, zondag Bêt Noir van Jan Decorte op de Transformatorzolder. Zaterdagmiddag rijdt een bus van Amsterdam naar Brussel voor Cleansed/Crave van Sarah Kane (tel. 020-4226464).

Art & Pro neemt Familiegeschiedenis Belgrado van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic in reprise. Volwassenen spelen kinderen die vader en moedertje spelen en zo hun kijk op de wereld van de volwassenen geven. Srbljanovic is enige tijd geleden door Servische autoriteiten van landverraad en spionage beschuldigd. Van 12 t/m 16 september in Rozentheater.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag en 12 t/m 17 september het Ierse gezelschap AJTC met Beside Picasso. In het hiernamaals ontmoet Picasso zijn biograaf Jaime Sabartes, die hem confronteert met de consequenties van zijn zelfzuchtige leven. In de Studiozaal van de Stadsschouwburg bovendien vanavond t/m 30 september Courage i.s.m. Het Speeltheater met De Sterrenmaker naar de gelijknamige film van Tornatore.

Op het dak van NEMO (New Metropolis) vanavond en vrijdag om 20 uur een muzikaal spektakel van Shusaku's Bodytorium m.m.v. Slagerij van Kampen, drumgroep Circle Percussion en trompettist Toshinori Kondo, 'Nederland-Japan, a symbiosis'.

Maarten en Nicolien, gebaseerd op Voskuils' boeken, door Marja Kok, Shireen Strooker en Helmert Woudenberg. In Felix Meritis, vanavond t/m zaterdag, 13 t/m 16, 20 t/m 23 september.

Op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek het 'Debut de Saison' van Maatschappij Discordia en verwante gezelschappen. Vanavond en zaterdag 'Dossier Quentin Crisp', vrijdag 'Fin de Partie', zaterdag ook Walpurgis met 'De helling van de oude wijven' en mimeperformer Rob List; zondag 'Kras' van Judith Herzberg; maandag 'Het bewijs' van Agota Kristof door De Onderneming; dinsdag en woensdag Hotel Modern met o.a. 'Macbeth' en 'Being There'.

Arnhem

In samenwerking met Theater van het Oosten brengt Het Oranjehotel de komedie Polaroid, een tekst en regie van Jeroen van den Berg. Over de wankele basis van succes. Vanavond t/m 17 september in Theater a/d Rijn; zaterdag première.

Haarlem

In het Concertgebouw vanavond en vrijdag de Jewish State Theatre met An die Musik van Pip Simons, remake van de legendarische voorstelling over de holocaust.

Toneelschuur, Patronaat, Stadsschouwburg en Concertgebouw organiseren samen een festival ter opening van het seizoen, De stad als podium, vanavond t/m zaterdag en van 14 t/m 17 september.

Maastricht

Hans Trentelman regisseert bij Het Vervolg het Griekse drama Agamemnon van Aischylos, een stuk 'over barbarij, over het opgaan in de massa en het ontlopen van verantwoordelijkheden. Maar ook een portret van de banaliteit van alledag', aldus Het Vervolg. Na afloop van de tien jaar durende oorlog met Troje keert koning Agamemnon terug naar huis, waar zijn vrouw Klytaimnestra het morrende volk met moeite onder de duim heeft weten te houden. Vanavond t/m 7 oktober in het Derlon Theater, première op 9 september.

Rotterdam

Keuze van de Schouwburg: vanavond en vrijdag De zelfmoord van de meisjes, vrijdag ook Reigen door De Paardenkathedraal, dinsdag Larf van Josse de Pauw, woensdag Mariken van Inez Derksen.

In het kader van de R'Uitmarkt, zondagmiddag op en rond het Schouwburgplein, presenteren theater- en dansgroepen zich van 14 tot 17 uur in de Schouwburg.

Utrecht

Onder de noemer Het Utrechts Mirakel dit weekeinde een presentatie van vijf Utrechtse gezelschappen: Growing up in Public met 'Muf' (vrijdag, Blauwe Zaal), Het Filiaal met 'De kleinste thuis' (zaterdag, Blauwe Zaal), Aluin met 'Het verhaal van Orestes' (zaterdag, Akademietheater), De Paardenkathedraal met 'Ronde 2' (9 en 10 september, Blauwe Zaal) en Dansend Hart met 'Weens bloed' (zondag, Akademietheater).

In het Akademietheater maandag om 19.30 uur de Theaterfestival-voorstelling Platonov van 't Barre Land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden