theater

Narziss & Goldmund van Herman Hesse is bewerkt door Tom Blokdijk voor de Toneelschuurproductie van Erik Whien. De nadruk legt hij op het verlangen deelgenoot te worden van andermans gedachten en gevoelens – een leven erbij te leven....

Agenda
Fool for love van Sam Shepard door Ensemble Leporello is een voorstelling met veel dans en muziek. Over de ingewikkelde verhouding tussen een man en een vrouw die op de vlucht zijn. Vanavond in Waalwijk (De Leest), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag première in Zoetermeer (Stadstheater), 2 februari in Barendrecht (Het Kruispunt).

Agenda
Generatie Oost 2007 is de noemer waaronder dertien acteurs nieuwe stukken spelen van drie auteurs (Pieter Hilhorst, Heleen Verburg, Emiel de Wild), geënsceneerd door vier regisseurs (Sarah Moeremans, Matthias Mooij, Lidwien Roothaan, Marijke Schermer). Van 27 januari t/m 1 februari in Theater a/d Rijn in Arnhem; zondag première.

Agenda
Rouw siert Elektra van Eugene O'Neill door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Over een moeder die haar man vermoordt om met haar minnaar te trouwen en de wraak van zoon en dochter. Een Griekse tragedie in Amerikaans realisme. Met onder anderen Hans Kesting en Halina Reijn. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 30 januari t/m 3 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Agenda
Italiaanse Nacht van Horváth door Toneelgroep Oostpool is een wrang-vrolijke voorstelling over fundamentele tegenstellingen binnen een gezapig stadje. Regie: Arie de Mol. Vanavond t/m 4 februari in Huis Oostpool, Arnhem.

Agenda
Phaedra's Love van Sarah Kane is geënsceneerd door Susanne Kennedy bij het Nationale Toneel. Met Marie-Louise Stheins als de verliefde Phaedra, die haar stiefzoon probeert te strikken. Vanavond, woensdag, 1 t/m 3 februari in Den Haag (Theater a/d Haven), vrijdag in Arnhem (Schouwburg).

Agenda
Jeanne d'Arc door Noord Nederlands Toneel is een groot gemonteerde voorstelling, die in mei 2005 in première ging en heel goed werd ontvangen. Nu volgt een tournee tot eind maart. Aafke Buringh speelt de gelovige boerendochter die de Fransen nieuwe moed geeft in hun strijd tegen de Engelsen. Tekst en regie: Koos Terpstra. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 31 januari in Amersfoort (De Flint), 1 februari in Leeuwarden (De Harmonie), 8 februari in Middelburg (Stadsschouwburg).

Agenda
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala), 1 februari in Spijkenisse (De Stoep), 3 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

Agenda
Hoek van Boukje Schweigman is een 'fysieke, beeldende en muzikale' voorstelling i.s.m. Theun Mosk die de vormgeving en lichtontwerp deed. Over 'lichamen in een ruimte' en de grilligheid van het bestaan. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 2 en 3 februari in Haarlem (Toneelschuur), 10 en 11 februari in Purmerend (De Verbeelding).

Agenda
Wankel Evenwicht van Albee door Theatergroep Carver, geënsceneerd door OT-regisseur Mirjam Koen. Een wrange relatiekomedie door Beppie Melissen, Marlies Heuer, Joke Tjalsma, Paul Kooij, Maike Meijer en Willem de Wolf. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), dinsdag in Hoorn (Het Park), 1 en 2 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), 7 februari in Arnhem (Schouwburg).

Agenda
Echt iets om naar toe te leven, ‘morfinesprookje’ van Arjan Ederveen door Toneelgroep Amsterdam. Met Ederveen als ongeneeslijk zieke kinderboekenschrijfster en Roeland Fernhout als haar ontrouwe vriendin. Op 31 januari in Alkmaar (De Vest), 1 februari in Leidse Schouwburg, 2 februari in Delft (De Veste), 4 t/m 8 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Agenda
Dogville door Ro Theater, naar de film van Von Trier. Regie: Pieter Kramer. De komst van een voortvluchtige vrouw schudt een slaperig dorpje wakker. Op 31 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg), 2 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 6 februari in Arnhem (Schouwburg), 9 februari in Hoorn (Het Park).

Agenda
Forza Nero is een politieke horrorshow door Growing up in Public, met een tekst van Paul Feld. Nero de Antichrist neemt bezit van een christelijk meisje, dat met tegenzin op zijn troon terechtkomt. Met Daphne de Bruin, Carla Hardy en Sanne Vogel. Op 31 januari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 1 februari in Enschede (Twentse Schouwburg), 3 februari in Nijmegen (Lux).

Agenda
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een geweldig paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Op 30 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 3 februari in Enschede (Twentse Schouwburg), 6 februari in Amstelveen (Schouwburg).

Agenda
Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die verhaal komt halen. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag in Almelo (Theaterhotel), 31 januari in Emmen (De Muzeval), 2 februari in Hoorn (Het Park), 3 en 4 februari in Amsterdam (De Meervaart).

Agenda
Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan een kinderjuf overliet. Zaterdag in Hoofddorp (Oude Raadhuis), 31 januari in Rijswijkse Schouwburg, 3 februari in Dreischor (Dorpshuis).

Agenda
Walden revisited is een Gasthuis-productie van Laura van Dolron. Ze heeft een ‘date’ met Henry D. Thoreau, de Amerikaanse, anarchistische schrijver die een eenvoudig leven in de natuur voorstond. Lizzy Timmers staat Van Dolron bij. Van 30 januari t/m 1 februari in Utrecht (Theater Kikker), 2 februari in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot op 10 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

dans
Danscombinatie 2007 combineert werken van Krisztina de Châtel (Pulse), Ann van den Broek (E19, Richting San José) en Conny Janssen Danst (In Two Minds). Vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Emmeloord ('t Voorhuys), zondag in Amersfoort (De Flint), maandag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 31 januari in Zaandam (Zaantheater), 1 februari in Purmerend (De Purmaryn), 2 februari Alkmaar (De Vest).

dans
Something Raw is een dans- en performancefestival in de Amsterdamse Nestheaters Frascati en De Brakke Grond. Nog t/m zaterdag korte choreografieën, performances, installaties, films, debatten en workshops. Met bijdragen van o.a. Diego Gil, Ann Liv Young, Nora Heilmann, Benjamin Vandewalle, Tarek Halaby, Cristian Duarte.

dans
Human Figures/Das Wohltemperierte Clavier, een choreografie van Ton Simons op Bach, door Dance Works Rotterdam. Begeleid door de pianist Manuel Araúgo. Zaterdag in Breda (Chassé Theater), 2 februari in Amstelveen (Schouwburg).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden