THEATER

Tournee..

Toneelgroep Amsterdam speelt De Cid van Corneille, een tragedie in verzen, waarin liefde tegenover eer staat. Rodrigo doodt de man die zijn vader een oorvijg heeft gegeven, die de vader van zijn geliefde blijkt te zijn. Zij is op haar beurt verplicht zich te wreken. Een regie van Gerardjan Rijnders. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 16 en 17 november in Rotterdamse Schouwburg.

Agaath Witteman regisseerde De Kersentuin van Tsjechov bij Het Nationale Toneel. Met Geert de Jong, Peter Bolhuis, Pim Labeau, Aus Greidanus jr. e.a. Vanavond in Alkmaar (De Vest), 12 en 13 november in Rotterdam (Schouwburg), 16 t/m 20 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Play-boy van Desperate Optimists, een Iers gezelschap uit Londen, speelt zich af in een groezelig café. Twee mannen praten over hun angst voor eenzaamheid en het aantrekkelijke van agressie. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), 12 en 13 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Guido Kleene en Hans Man in 't Veld hebben hun voorstelling Zoals de amoebe naar het licht staart in reprise genomen. Een jonge en een oudere man bestoken elkaar met vragen over het leven. Wordt het leven boeiender naarmate je ouder wordt? Vanavond in Enschede (Concordia), 17 november in Breda (Chassé Theater), 18 november in Eindhoven (Plaza Futura).

Goetherdämmerung is een monoloog van Erik-Ward Geerlings over Charlotte von Stein, gespeeld door José Kuipers (Huis van Bourgondië). In een hotelkamer rekent ze definitief af met Goethe, voor wie ze een onvervulde liefde koesterde. Vanavond in Amsterdam (Hilton Hotel), om 20 én 22 uur (reserveren via Theater Bellevue); 13 t/m 16 november in Arnhem (Hotel Haarhuis), om 20 én 22 uur (reserveren via Wintertuin, tel 026-4437343).

De Federatie met Erfdragers, Peer Wittenbols's portret van weer zo'n typisch Hollandse familie. De familie De Frel is eigenaar van een 24-uursbedrijf, een wasserij van hotellinnen. Vader De Frel vreest dat zijn familiebedrijf ophoudt te bestaan als hij niet snel een erfgenaam krijgt. Vanavond in Utrecht (Blauwe Zaal), 12 en 13 november in Eindhoven (Plaza Futura), 17 t/m 20 november in Amsterdam (Theater Bellevue).

Moving Network is een combinatie van theater, dans, poëzie, film en muziek. Het publiek is niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer. Een project van theatergroep Het Witte Vuur, geregisseerd door Wim Segeren, Marcel van Brakel en Peter Hendriks. Zaterdag in Tilburg (O13), 11 december in Eindhoven (De Effenaar).

Jack Wouterse speelt de solo Keefman, een tekst van Jan Arends waarin een psychiatrisch patiënt een lange monoloog houdt tegen zijn psychiater. Alize Zandwijk regisseerde deze RO Theater-productie. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 17 t/m 19 november in Amsterdam (Frascati).

Hildegard von Bingen, de voorstelling die Theatergroep De Kern vorig seizoen een nominatie voor de Toneel Publieksprijs opleverde, wordt nog tot eind december gespeeld. Vrijdag in Beverwijk (De Nieuwe Slof), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 20 november in Groningen (de Oosterpoort).

De grote Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf zijn toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Voor de pauze eerst Old Friends van Douglas Mitchell. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Zwolle (Odeon), woensdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 18 november in Hilversum (Gooiland).

In Biotex wordt de laatste arbeider van een zeepfabriek in het Rotterdamse Delfshaven geportretteerd. Charl van Rijn (gespeeld door Peter Paul Muller) begeleidt de sloop van de fabriek, en vertelt over hoe de dingen in elkaar zitten. Regie Floor Huygen. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 19 november in Den Bosch (Theater Bis).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), dinsdag in Zaandam (Zaantheater), 17 november in Hoogeveen (de Tamboer), 18 november in IJmuiden (Het Witte Theater).

Amsterdam

Caulfield is een bewerking van 'The catcher in the rye', Salingers roman over de tiener Holden Caulfield die verstrikt raakt in zijn eigen wereldje. Door Courage, in regie van Margrith Vrenegoor, vanavond (première) t/m 4 december in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

Dood Paard speelt J.C. (naar 'Julius Caesar' van Shakespeare). Een voorstelling over 'ambitie, politiek, vriendschap en verraad'. Van 11 t/m 20 november in Theater Cosmic.

Na 'Eeuwige Lente' en 'Brazil Now' brengen Annelies Herfst en Roy Peters de mimevoorstelling Aurora, die zich afspeelt in de amusementswereld. Marc Vanrunxt gaf bewegingsadviezen. Vanavond t/m 21 november om 21 uur in Het Veem Theater.

In Death and the Maiden besluit een vrouw voor eigen rechter te spelen als ze de man ontmoet die haar langdurig heeft gemarteld. Een Engelstalige voorstelling door The Anglo-American Theatre Group, van 16 t/m 20 november in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In De Balie zondag om 15 en 20 uur de solo Adolf van Pip Utton door Guy Masterson, een Engelstalige voorstelling over de laatste uren van Adolf Hitler in zijn bunker in Berlijn.

In het Gasthuis vanavond t/m 19 november Berlijn bericht van elders, een 'familiedrama over isolement, verhoudingen en uithoudingsvermogen' door Magne van den Berg en Maartje Vos de Wael.

Ten Liefde is een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, geschreven door Ko van den Bosch. Het is een eigentijdse 'Romeo en Julia': de 35-jarige Julia ontmoet de 40-jarige Romeo. Ze trekken elkaar aan, maar laten zich door de hectiek van het moderne leven afleiden. Van 16 t/m 28 november in Theater Bellevue.

De Grootste Luxe na de KleurenTeevee bewerkte de roman Zonsopgangen boven zee van Jeroen Brouwers tot een theatervoorstelling. Herman Brand speelt de man die, op weg naar een kerstfeest, vast komt te zitten in een lift, samen met een jonge vrouw die heel dringend naar het toilet moet. Vanavond t/m 13 november in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Arnhem

Think Big, Minnie Mouse for President is een 'striptheatervoorstelling' over het Amerikaanse Denken, en over de 'desastreuze verhouding tussen een nachtwaker en een schoonmaakster' naar het model van de Monica Lewinsky-affaire. Daphne de Bruin schreef de tekst voor Growing up in Public en InDependance Theaterproductiehuis. Paul Feld regisseerde. Vanavond (try-out), vrijdag (première), zaterdag en 17 t/m 21 november in de Schouwburg.

Maastricht

Duizend Rozen speelt zich af in een mistroostig bedrijf in tuinbouwartikelen. De mooie Gina droomt van een ander leven, chauffeur Harry droomt van Gina en Gina's moeder klampt zich vast aan haar kleindochter. Het Vervolg speelt Gustav Ernst in regie van Léon van der Sanden, vanavond t/m 13, 17 t/m 20 en 24 t/m 26 november in het Derlon Theater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden