THEATER

Tournee..

In HIT! besluiten twee mannen zo snel mogelijk rijk te worden en een wereldhit te maken. 'Hit!' is een tekst van Willy Thomas, gespeeld door De onderneming. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), 27 en 28 maart in Amsterdam (De Brakke Grond)

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Vrijdag in Laren (Singer Museum), zaterdag in Rijswijk (Schouwburg), 14 maart in Bergen op Zoom (De Maagd), 15 maart in Emmen (De Muzeval).

Hollandia en Antigone nemen de thriller De bitterzoet van Dennis Potter in reprise. Een gezin met een zwaar gehandicapte dochter raakt in de ban van een onbekende jongeman, die beweert een vriend te zijn. Door Fedja van Huêt, Bert Luppes, Frieda Pittoors en Carola Arons. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg), 15 maart in Oss (De Lievekamp).

Van de brug af gezien van Arthur Miller is Leonard Franks laatste regie bij het Theater van het Oosten. Met Jack Vecht als de havenarbeider Eddie die zijn eigen ondergang bewerkstelligd. Vanavond in Den Helder (De Kampanje), vrijdag in Delft (De Veste), maandag in Veenendaal (De Lampegiet), dinsdag in Sittard (Stadsschouwburg), woensdag in Assen (De Kolk), 18 maart in Zwolle (Odeon), 20 maart in Deventer (De Leeuwenbrug).

De winter onder de tafel is een bizar sprookje van Roland Topor over een man die ruimte onder een tafel huurt en een verhouding krijgt met de vrouw boven de tafel. Een jaloerse vriendin gooit roet in het eten. Door Joep Onderdelinden, Milou Gorter e.a. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Blauwe Zaal), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), 16 maart in Tilburg (De Vorst), 17 maart in Alkmaar (Provadja), 18 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Tom Lanoye heeft een solovoorstelling gemaakt van zijn magnum opus 'Ten oorlog', een eigenzinnige vertaling van Shakespeare's The Wars of the Roses. Ten oorlog - De solo, vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), zondag in Gouda (Schouwburg), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 15 maart in Zwolle (Odeon).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's beste en meest succesvolle toneelstuk Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond in Lochem (Schouwburg), vrijdag in Zutphen (De Hanzehof), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus), 15 maart in Zoetermeer (Stadstheater), 16 en 17 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 21 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Op 14 en 15 maart in Groningen (Grand Theatre), 16 maart in IJmuiden (Witte Theater), 17 en 18 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Don Q is een bewerking van het verhaal van Don Quichotte door Fred Delfgaauw, die poppen en andere attributen gebruikt in zijn voorstelling. Vanavond en vrijdag in Zevenaar (Bommersheuf), dinsdag in Lelystad (Agora).

Het verhaal van Orestes is een bewerking van Aischylos' trilogie ('Agamemnon', 'Dodenoffer', 'De Goede Geesten') door Erik Snel voor Theatergroep Aluin. Agamemnon keert na tien jaar oorlog in Troje als overwinnaar naar huis, waar het moorden opnieuw begint. Vrijdag in Alkmaar (Provadja), 15 maart in Doetinchem (Gruitpoort).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vrijdag in Almere (De Metropole), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 14 en 15 maart in Breda (Chassé Theater), 17 en 18 maart in Rotterdam (Zuidplein Theater).

Pjeroo Roobjee schreef Kathalzen, een bewerking van John Websters 'The Duchess of Malfi'. Over een fabrikantenfamilie en haar enge relatie tot de kerk, over corruptie, incestueuze liefdes en wraak. Door Het Toneelhuis in regie van Tom van Dyck. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Kortsluiting is een 'black comedy' van Haye van der Heyden over een oudere man die begint te dementeren en daarmee voor verwarring en (komische) misverstanden zorgt in zijn gezin. Met Allard van der Scheer, Nelly Frijda, Rick Nicolet en Hymke de Vries. Vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), dinsdag in Hilversum (Gooiland), woensdag in Middelburg (Schouwburg).

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 12 en 13 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 en 16 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 17 en 18 maart in Delft (De Veste).

Het Nationale Toneel speelt Het geheugen van water van Shelagh Stephenson. De reünie van drie dochters bij de dood van hun moeder. Met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma, Oda Spelbos, Edda Barends, Peter Tuinman en Paul Hoes. Vanavond in Zwolle (Odeon), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 15 maart in Roosendaal (De Kring), 21 t/m 25 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg).

In Gebakken meeuw van Het Volk zien drie verongelukte zwagers elkaar terug in het hiernamaals. Ook in de dood blijft het sappelen. Door Bert Bunschoten, Aike Dirkzwager, Joep & Wigbolt Kruijver. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), zaterdag in Naaldwijk (De Naald), 14 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 15 maart in Gorinchem (Nieuwe Doelen).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Dinsdag in Deventer (De Leeuwenbrug), 15 maart in Dronten (De Meerpaal), 16 maart in Harderwijk (Cultureel Centrum).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in IJmuiden (Schouwburg Velsen), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 14 maart in Zaanstad (Zaantheater), 15 en 16 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Amsterdam

In Alfa Blue verwerkten de mimespelers Thijs de Wit en Andreas Scharfenberg hun ervaring als verkoper in een seksshop. Een bewegingsspel dat wordt gedicteerd door de muziek van drummer Bob Kuypers. Vanavond t/m 18 maart om 21 uur in het Gasthuis.

In Theater Cosmic vanavond t/m 19 maart het festival Kina, dat een beeld geeft van theater, muziek en poëzie uit Turkije. Vanavond, vrijdag en zondag Die Küche door Tiyatro Aktuel uit Berlijn (ook zaterdag in Rasa, Utrecht); zaterdagmiddag een kindervoorstelling door de Londense groep 476 Players; zaterdag en zondag Ik, Anatolië (Turkstalig) door vijf actrices (dinsdag ook in Theater Zuidplein Rotterdam); maandag en dinsdag Ask, Amor... Verliefd!, een jongerenvoorstelling m.m.v. een dj.

Goudkust in de Bijlmer is een documentaire voorstelling over Ghanese vrouwen in Amsterdam Zuidoost. Feri de Geus en Noortje Bijvoets regisseerden acht Ghanese meisjes die dansen, muziekmaken en hun verhalen en verlangens vertellen. Vanavond t/m zaterdag om 20 uur in de Tyltylschool, Drostenburg 4. Kaarten via Nestheaters (tel. 020-6266866).

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vanavond t/m 18 maart in De Brakke Grond.

Arnhem

Toneelgroep Amsterdam bivakkeert met De Toneelfabriek vijf dagen in Arnhem. Met dubbelgesprekken, een tentoonstelling, een lounge en tien voorstellingen waaronder 'Een ideale vrouw' van Somerset Maugham, 'IJ-Muiden' van Karin Post, 'Liefhebber' van Rijnders, 'Kwartet' van Müller, 'Jeanne d'Arc van de slachthuizen' van Brecht en 'Jorrie en Snorrie' (voor acht jaar en ouder).

Den Haag

Anne-Marie Heyligers en Ellen van Rossum spelen Een gevaarlijke verhouding naar het boek van Hella Haasse, vanavond t/m 31 maart in Theater Branoul.

Groningen

Het Oranjehotel speelt Kleine Eyolf van Hendrik Ibsen in regie van Ivar van Urk. Met Renée Fokker en Maarten Wansink als de ongelukkige ouders van een gehandicapt kind. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première), 17 en 18 maart in het Grand Theatre.

In de reeks 'MF2000', waarin het Noord Nederlands Toneel jonge theatermakers de gelegenheid geeft een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken', presenteert Femke Janssen Killing! Een voorstelling over punk, met elke avond een andere band. Vanavond R'moons, vrijdag Lawn, zaterdag Onakentona, dinsdag Green Hornet, woensdag Harass én The Spades, 16 maart Nuff Said, 17 maart The Drugs en 18 maart tot slot Hellectric.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden