THEATER

Het land in mij is een Fact-productie over 'mensen die leven op de grens van twee culturen', over 'sex in Holland en ambtenarij, appeltaart en hard werken, teleurstellingen en dromen'....

Tournee

Op Rijncruiseschip Prins Hendrik viert de familie Tocht het robijnen huwelijksfeest. Peer Wittenbols schreef voor De Federatie Ochtendkroniek. Een regie van Rob Ligthert. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Frascati in Amsterdam, 8 april in Leeuwarden (de Harmonie), 9 april in Zaltbommel (De Poorterij), 10 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer, geregisseerd door Matin van Veldhuizen. Vanavond Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 9 april in Gouda (Schouwburg), 10 en 11 april in Rotterdam (Schouwburg).

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig. Vanavond in Hoogezand ('t Kielzog), vrijdag in Delft (de Veste), 9 t/m 12 april in Groningen (De Machinefabriek).

Het Noord Nederlands Toneel speelt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Vanavond in Naaldwijk (De Naald), vrijdag in Nieuwegein (De Kom), zaterdag en zondag in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), woensdag in Terneuzen (Zuidland Theater), 9 april in Etten Leur (De Nobelaer).

Lodewijk de Boer bewerkte en regisseerde Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk met Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar dat elkaar niet kan loslaten. Vanavond in Bussum ('t Spant), zaterdag in Oudenbosch (Fidei et Arti), dinsdag in Purmerend (de Purmaryn), 8 april in Hoorn (Het Park), 10 april in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Theater van het Oosten speelt Al mijn zonen van Arthur Miller. Leonard Frank regisseert dit stuk over de fabrikant Joe Keller die in de oorlog defecte vliegtuigonderdelen heeft geleverd waardoor enkele piloten zijn omgekomen. Met Han Römer, Margreet Blanken, Oda Spelbos en Thomas de Bres. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), maandag in Deventer (De Leeuwenbrug), dinsdag in Den Helder (De Kampanje), woensdag in Lochem (Schouwburg), 10 t/m 12 april in Arnhem (Schouwburg).

Eros en de eenzame man van Louis Paul Boon als monoloog. Het is de bekentenis van een eenzame, verbitterde man die zijn hele leven heeft gezwegen. 'Een droefgeestig en schandelijk pornoverhaal', luidde de ondertitel van de gelijknamige roman. Door Tom van Dyck. Zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 7 april in Heerlen (Stadsschouwburg), tot slot 11 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Appel speelt Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard in regie van Aus Greidanus. Het stuk gaat over twee zussen die hun broer verwelkomen in het ouderlijk huis op de dag dat hij is ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Sacha Bulthuis is Ritter, Çanci Geraedts is Dene en Hubert Fermin is Voss. Laatste voorstellingen: Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), 4 april in Eindhoven (Stadsschouwburg), 8 april in Zwolle (Odeon) en tot slot op 11 april in Leiden (Schouwburg).

Facelift is de nieuwe komedie van Guus Vleugel over een drietal miljonairsvrouwen dat zich doodverveeld. Met Ingeborg Elzevier, Doris Baaten en Henriëtte Tol en Anne-Mieke Ruyten in de rol van huishoudster. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Oosterhout (de Bussel), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), zondag in Schiedam (Theater a/d Schie), dinsdag in Roermond (de Oranjerie). 'Christiaan Nortier heeft de voorstelling in vlot tempo en vaardig geregisseerd. Dat is ook weer zo'n dooddoener, 'vaardig geregisseerd', maar hoe noem je het anders als je Ingeborg Elzevier op klompen een leuk dansje laat doen?' (Hein Janssen)

Doa tuut 't door Het Kruis van Bourgondië is een tekst van Wiel Kusters over mijnwerkers en het verlangen tuba te kunnen spelen. Op 7, 8 en 9 april in Museum Industrion in Kerkrade en van 15 t/m 18 en 21 t/m 25 april in Maastricht in het eigen theater aan het Hoogfrankrijk.

Brand! van de Els Inc., de groep van regisseur Arie de Mol, is geïnspireerd door Camus' 'De bezetenen', waarin de moderne mens niet opgewassen blijkt te zijn tegen zijn grote, persoonlijke vrijheid. Vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 9 en 10 april in Utrecht (Kikker). 'De acteurs leven zich uit in smakelijke typetjes, maar laten tegelijk zien in welke eigenschappen of uitspraken zij zichzelf herkennen.' (Marijn van de Jagt)

Amsterdam

In de Cosmic-productie O.J. Othello is Shakespeare's Othello gekoppeld aan de zaak-O.J. Simpson. Waarbij de moord van een zwarte man op zijn witte vrouw niet als enige overeenkomst wordt gezien. Een monoloog door Frank Sheppard. Vanavond try-out, vrijdag première, daarna t/m 25 april in Theater Cosmic.

In het Universiteitstheater van 4 t/m 10 april het 2e Internationaal Universiteitstheaterfestival met negen voorstellingen uit vijf landen.

Het Amsterdam Chamber Theatre viert zijn vijfjarig bestaan met een drietal voorstellingen in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg: op 7, 8 en 9 april de komedie The man who wished, gebaseerd op het werk van Tsjechov's werk; op 10 en 11 april The Orchestra, een muzikale komedie van Anouilh en 14 t/m 19 april To those who appreciate Wistaria and Sunshine naar een roman van Elisabeth von Arnim.

Kathelijne Damen schreef en regisseerde Verleden hartjes, een voorstelling over drie pubers die sterk verschillen maar alle drie een idealisme kennen. Op 7, 8 en 9 april in Theater Bellevue.

Joop Admiraal en Hans Kesting halen in de Toneelgroep Amsterdam-voorstelling Vertraagd afscheid persoonlijke herinneringen op, mijmeren over de liefde en spelen beroemde liefdesscènes. Tot en met 11 april in het Transformatorhuis. 'Een sentimenteel soort ernst ligt soms op de loer, maar de heren laveren er door een sterke montage van de scènes behendig omheen.' (HJ)

Adelheid Roosen nodigde Shireen Strooker, Lieneke le Roux, Hans Man in 't Veld, Titus Tiel Groenestege en George Groot uit om samen een voorstelling te maken over waarden en normen. Kniel met je goeie been wordt geregisseerd door Frans Strijards. Tot en met 11 april in het Rozentheater.

Arnhem

Extra voorstellingen van Vader en zoon door Joop Wittermans en diens zoon Mads Wittermans van Theater van het Oosten, in de regie van Matthijs Rümke, 7 t/m 11 april om 12.30 uur in Theater a/d Rijn.

Groningen

Jeroen van den Berg regisseert De Mensenhater van Molière bij Het Oranjehotel, in een nieuwe vertaling van Michiel van den Berg. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in het Grand Theatre.

Haarlem

Ingrid en Monique Kuijpers spelen in de voorstelling Revue het duo Resi & Clairette, dat op het podium zin probeert te geven aan een wanhopig bestaan. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in de Toneelschuur.

Rieks Swarte regisseerde en ensceneerde Alice, Eva Meskers bewerking van Lewis Carolls beroemde boek over de wonderlijke dromen van een bijdehand meisje van zeven. Vanavond t/m zondag en op 8 en 9 april in de Toneelschuur.

Maastricht

Jaarlijks maakt Het Zuidelijk Toneel een kleinschalige productie met toneelstudenten. Met zeven studenten van de Toneelacademie Maastricht heeft regisseur Peter de Graef een voorstelling gemaakt op basis van Lucifer van Vondel. Op 8 en 9 april in de Toneelacademie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden