THEATER

De weduwe van de Russische schrijver Osip Mandelstam heeft diens 'verboden' oeuvre uit het hoofd geleerd en op die manier twintig jaar lang bewaard voor het nageslacht....

Drie vrouwen ontmoeten elkaar om te eten en te drinken. Iedere avond krijgt het drietal een andere gast aan tafel. Joy Hoes, Jolien Wanninkhof en Gusta Geleijnse van InDependence presenteren Aan tafel, zaterdag in de Oude Foyer van Schouwburg Arnhem.

Zondag om 15 uur in Theater Bellevue in Amsterdam een reading van Ton Vorstenbosch' nooit opgevoerde stuk Hendrik en Wilhelmina waarin een wrang-komisch beeld wordt geschetst van het ongelukkige huwelijk tussen koningin Wilhelmina en prins Hendrik.

Het Noord Nederlands Toneel staat op 19 en 20 mei met Euripides' Medea in Amsterdam (Stadsschouwburg), donderdag in Breda (Chassé Theater) en op 24 mei in Gouda (Schouwburg). Geregisseerd door Agaath Witteman. Met Josée Ruiter als Medea.

Vlaams gezelschap Cie. de Koe herneemt De Gebiologeerden, 'de voorstelling waar alles mee begon'. Op 20, 21 en 22 mei in De Brakke Grond in Amsterdam.

Een fokker in Den Haag door Theatergroep Würz is een tekst van huisregisseur Jules Terlingen. Van 21 mei tot en met 1 juni op lokatie aan Prinsessegracht 28 in Den Haag, voormalig residentie van de Raad van State.

Duet Siglette houdt er mee op. Maneschrijn is het laatste cabaretprogramma van het duo, op 21 tot en met 25 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Wendy Butterworth regisseert Annette Hildebrand en Jeroen Fabius in 1, 2, 3, Death van Ko van den Bosch. Over een gepantserde vrouw op zoek naar een man aan wie zij zich over kan geven. Première woensdag in Frascati in Amsterdam.

De Toneelschuur vroeg VPRO-journaliste Ineke van den Bergen een toneeltekst te schrijven. Het werd Be Anything, but Darling be Mine: over drie vrouwen die een seriemoordenaar het profiel van de ideale minnaar toekennen. Op 22 en 23 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

Het Zuidelijk Toneel staat met Caligula van Albert Camus vanavond en zaterdag in Stadsschouwburg Eindhoven, dinsdag in De Maagd in Bergen op Zoom, woensdag (die dag aanvang om 19.15 uur) en donderdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg , op 24 en 25 mei in de Groningse Stadsschouwburg, op 5 en 6 juni in de Utrechtse Stadsschouwburg, op 7 en 8 juni in het Chassé Theater in Breda.

In Festival aan de Werf dat op 23 mei begint, biedt ruim twintig theaterprodukties en beeldende kunstprojekten van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars op diverse podia en lokaties in Utrecht. Premières van Leo Bassi (vanavond om 21 uur in de circustent naast De Utrechtse School; zie ook elders op deze pagina); Suver Nuver (25 mei om 21.30 uur in De Utrechtse School), Mug met de Gouden Tand (23 mei om 22 uur in De Utrechtse School), Cas Enklaar (24 mei om 20 uur in de Zimihc studio's, Bouwstraat 55) en Jeroen van de Berg (26 mei om 22 uur in het Koetshuis van de Winkel van Sinkel, Vinkenburgstraat 19). Informatie en reserveren: 030-2315355.

De jodenverraadsters, of De gerechtigheid kent geen opwinding door Studio 5 is gebaseerd op de zaak Ans van Dijk, een lesbische joodse vrouw die in de oorlog ruim honderd joodse onderduikers heeft verraden. Tekst en regie van Helmert Woudenberg. Van 21 mei tot en met 2 juni in de Bovenzaal van Stadsschouwburg Amsterdam.

Het Veem Theater in Amsterdam presenteert Man & Vrouw. Tekst en spel van Maartje Vos de Wael en Magne van de Berg. Première donderdag, voorstellingen tot en met 26 mei.

Lust schreef Norman de Palm speciaal voor Gerda Havertong en Helen Kamperveen. Havertong kreeg een ernstig ongeluk en Kamperveen vertrok naar Suriname. Dus gingen de rollen naar twee witte actrices, Mies de Heer en Paulette Smit. Première donderdag in Theater Cosmic in Amsterdam.

Ditodito onderzoekt in De hongerkunstenaar van Guy Dermul de overeenkomsten en verschillen tussen culturen. Van 23 tot en met 25 mei in de Brakke Grond in Amsterdam.

Theatergroep Tender voert het publiek tijdens de nieuwe produktie naar het opgespoten eiland van IJburg in Amsterdam. Vijf voorstellingen per avond, vertrek per pont vanuit Zeeburg. Van 23 tot en met 27 mei, kaartverkoop via de AUB ticketshop.

Duizend amateurtoneelspelers, -dansers, en -muzikanten treden op 23, 24, 25 en 26 mei aan voor het spektakel Koning Arthur in het Willem II Stadion in Tilburg.

Carver staat met Het Grote Hoofd van 21 mei tot en met 12 juni in Theater Bellevue in Amsterdam. 'Door improvisaties is een geestig en ontroerend portret ontstaan van een in zichzelf gekeerde samenleving waarin zonderlingen elkaar in stand houden.' (Hein Janssen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden