Theater

Einder, laatste voorstelling van het Griftheater dat geen subsidie meer krijgt. Een film-/theaterproductie met scènes en filmbeelden uit eerdere mimevoorstellingen....

Zooedipous door El Periférico de Objetos: het Oedipus-verhaal door Argentijnse marionettengroep. Holland Festival-voorstelling, vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

Festival Amateur Theater:

14 t/m 17 juni in De Engelenbak, Cosmic en Frascati in Amsterdam. Met onder meer 'Het Koekoeksnest' door Dosto, 'De dood en het meisje' door Imperium, 'Lonesome Cowboy' door Dox, 'Mijn Elektra' door Roz. Voorts dagelijkse talkshow en twee masterclasses. Tel. 020-6266866

(www.festivalamateurtheater.nl).

De Regiedagen: presentaties van de Amsterdamse regieopleiding i.s.m. de Theatercompagnie, te beginnen met 'Oorlogje' van Lotte van den Berg, op 15 t/m 187 juni in het Rozentheater, Amsterdam. Van 20 t/m 23 juni 'Mijn kippenhersentjes' van Marcus

Azzini.

Internationaal Micro Festival: op verschillende locaties in Dordrecht een poppentheaterfestival voor jongeren én volwassenen, georganiseerd door Damiët van Dalsum. Van 20 t/m 24 juni; tel. 078-6140342

(www.microfestival.dordt.nl).

Now that communism is dead, my life feels empty!, Amerikaans avantgarde-theater van Richard Foreman. Over twee ex-hippies op zoek naar een levensvervulling. Holland Festival-productie, vrijdag t/m zondag in de Stadsschouwburg, Amsterdam.

Oude Honger van Peer Wittenbols door Oostpool. Na veertig jaar zien Tijl Uilenspiegel, Nele en Philips II elkaar weer eens terug. De helden zijn bejaarden geworden, geen schelmenstreken meer, geen passie. Regie: Rob Ligthert. Gespeeld wordt in de openlucht, naast kasteel Zijpendaal in Arnhem. Vanavond t/m 8 juli. Reserveren tel. 026-4459625

(www.oostpool.nl).

True Love van Charles L. Mee door Toneelgroep Amsterdam, geregisseerd door Ivo van Hove. Over liefde, verraad en de louterende werking van de talkshow. Vanavond t/m maandag in Amsterdam (Zuiveringshal).

Oraculos is een Holland Festival-voorstelling van het Colombiaanse Teatro de los Sentidos ('Theater van de Zintuigen'). De bezoeker maakt een solitaire tocht door een labyrint waar talrijke zintuigelijke ervaringen te wachten staan. Vanavond t/m 30 juni (18-22 uur) in Loods 6, Surinamestraat (KNSM-eiland), Amsterdam. Reserveren noodzakelijk, tel. 0900-0191 (www.hollandfestival.nl).

Fin de Saison: Maatschappij

Discordia en toneelgezelschap 't Barre Land presenteren in het Machinegebouw op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam repertoire, voordrachten, monologen, discussies en gasten. Vrijdag o.a. 'Platonov' (19.30 uur); 19 en 20 juni 'Besucher' van Strauss. (www.discordia.nl).

Vlieland, een tekst en regie van Helmert Woudenberg bij Studio 5. Over twee boezemvriendinnen en hun gebrouilleerde dochters. Vanavond t/m zaterdag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Hildegard von Bingen door Theatergroep De Kern gaat over een geniale vrouw uit de twaalfde eeuw, die moet vechten tegen ongeloof, machtsmisbruik en intolerantie. Vanavond om 19.30 uur de laatste voorstelling in de Rotterdamse Bergsingelkerk.

Picnic, reprise van de tentvoorstelling van Vis à Vis, waarin ook het verhaal áchter de coulissen wordt verteld. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zondag in een tent op de ronde weide in park Sonsbeek, Arnhem. Tel. 0900.2024075 (www.visavis.nl).

Circus Shakespeare, een productie van Zuidelijk Toneel Hollandia en de Stadsschouwburg in Utrecht die daarmee zijn 60ste verjaardag viert. Een circusvoorstelling met een tekst ('Timon van Athene') van Shakespeare. Vanavond t/m 23 juni in HAL 4 van Jaarbeurs Utrecht. Reserveren tel. 030-2302023

(www.circusshakespeare.nl).

Jean, Julie et Christine van Strindberg door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Tot en met 28 juni in het eigen theater, Veeartsenijstraat 155, Utrecht

(www.paardenkathedraal.nl).

'Over een theatrale en zintuigelijke reis langs vele culturen op zoek naar de rode roos van Rotterdam', door het Rotterdams Centrum voor Theater naar een idee van Paul Röttger. Een tocht door Delfshaven, vanaf het theater a/d Mathenesserdijk nr 293, met een afsluitende maaltijd. Op 16 en 17 juni om 17 uur. Tel. 010-4773891 (www.rcth.nl).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Laatste voorstellingen: vanavond t/m 30 juni in Haarlem (Toneelschuur).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 20 en 21 juni in Groningen (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden