theater

Eco van Oscar van Woensel gaat over de poging een ‘Europees Ecologisch Bouwproject’ te realiseren, waar idealisme en economisch belang samen moeten komen, super-fun voor iedereen!...


Sexual Perversity is een stuk van David Mamet, dat onder regie van Marcus Azzini, wordt uitgebracht door MTV en Rick Engelkes Producties. Met Johnny de Mol, Birgit Schuurman, Gijs Naber en Jelka van Houten. Over jonge verliefde mensen, losbandigeheid, trouw, vriendschap en verlatingsangst. Vanavond en vrijdag (première) in Amsterdam (De Meervaart), zaterdag in Den Helder (De Kampanje), 1 en 2 november in Rotterdam (Oude Luxor Theater).


Torquato Tasso, een toneelstuk van Goethe in een bewerking door ‘t Barre Land. Over esthetiek vs politiek, de kunst vs het leven. Van 1 t/m 3 en 8 t/m 11 november in De Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht.


The other is you is ‘internettheater’ van Station House Opera m.m.v. NNT en Pavlov Media: negen acteurs spelen op drie locaties, verbonden door internet. Een project van Julian Maynard Smith. Van 1 t/m 12 november in NP3, Hofstraat 21, Groningen.


Aat’s Odyssee, een tekst van Don Duyns door Theater Up, met Aat Nederlof als Odysseus. Regie: Joeren Kriek. Vanavond t/m zondag in het Veemtheater, Amsterdam.


Quarantaine van Huis aan de Amstel bestaat uit een tekst van Don Duyns, en filmbeelden die Jessica en Frank Gorter in Rusland maakten. Over een historisch niemandsland en de angst voor wat komen gaat. Vanavond t/m 18 november in het Rozentheater, Amsterdam; zaterdag première.


De Stille Kracht, Couperus’ boek is bewerkt door Ger Thijs voor theaterbureau Hummelinck Stuurman. Met o.a. Hajo Bruins, Tom Jansen, Heddy Lester, Victor Reinier, Johanna ter Steege. In het voormalig Nederlands-Indië proberen Hollanders de geheimzinnige ‘stille kracht’ van de inlanders te doorgronden. Vanavond t/m zaterdag (première) in de Leidse Schouwburg, dinsdag in Veldhoven (De Schalm), 2 november in Barendrecht (Het Kruispunt), 3 november in Meppel (Ogterop).


Het leven een droom van NTGent is een (muzikale) bewerking van Pedro Calderón de la Barca, geënsceneerd door Johan Simons. Muziek: Peter Vermeersch. Dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 5 november in Rotterdamse Schouwburg, 7 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).


Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die iets vraagt wat hijzelf nooit heeft gegeven. Regie: Wannie de Wijn. Vanavond in Helmond (’t Speelhuis), 27 t/m 29 oktober in Rotterdam (Oude Luxor), 1 november in Arnhem (Schouwburg), 2 november in Enschede (Twentse Schouwburg).


Denne, solo door Barry Atsema over een ‘vreemde’ jongen met angsten en obsessies, die erbij wil horen en zich verzet tegen het beeld dan anderen van hem hebben. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 1 november in Amersfoort (De Lieve Vrouw).


Hemel boven Berlijn door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ola Mafaalani is een bewerking van Wenders gelijknamige film. Over engelen en en aardse liefde. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), maandag in Apeldoorn (Orpheus), dinsdag in Rotterdamse Schouwburg, 1 november in Breda (Chassé Theater), 4 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).


Kale bomen ruisen niet, naar een tekst van Magne van den Berg, in regie van Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden. Vanavond in Goes (’t Beest), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 4 november in Enschede (Twentse Schouwburg).


Drakengebroed van Gerardjan Rijnders laat de twee dochters van RAF-terroriste Ulrike Meinhof aan het woord. Door Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma van Het Nationale Toneel. Vrijdag in Roosendaal (De Kring), zondag in Tilburg (Schouwburg), 1 t/m 4 november in Den Haag (Theater a/d Haven), 9 t/m 12 november in Amsterdam (Theater Bellevue).


Moordwijven, solo door Loes Luca, naar het stuk Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond in Papendrecht (De Willem), vrijdag in Waalwijk (De Leest), zaterdag in Raalte (Hoftheater), 2 november in Tiel (Agnietenhof), 3 november in Den Helder (De Kampanje).


Vielfalt, een mengeling van acrobatiek, dans, illusionisme, slapstick, muziek en toneel, naar een idee van Jakop Ahlbom. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 30 en 31 oktober in Amsterdam (Bellevue), 1 november in Groningen (Stadsschouwburg).


Alexander van Willem Jan Otten door Het Toneel Speelt, in regie van Ira Judkovskaja. Over het ‘tragische’ succes van een humane koning die zich ontwikkelt tot een despoot. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 31 oktober t/m 2 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).


Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver, ‘een roadshow met softpornomuziek & passievolle smartlappen, walsende bejaarden, slapstick...et cetera’, kortom ‘body art in de ruimste zin des woords’. Na Liefde nu Hoop, dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 1 november in IJmuiden (Witte Theater), 2 november in Rotterdam (Lantaren/Venster).


Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), 27 en 28 oktober in Groningen (Grand Theatre), 1 november in Zaandam (Zaantheater), 2 en 3 november in Alkmaar (De Vest).

dans
Oak Sacre, dansconcert op muziek van Stravinsky en Bach, van Beppie Blankert en Bianca van Dillen. Uitgevoerd door zes dansers en de musici Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur).

dans
Passion door het Amerikaanse gezelschap Momix op muziek van Peter Gabriel. Een exotisch dansspektakel van Moses Pendleton. Dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 1 november in Den Haag (Lucent Danstheater), 2 november in Arnhem (Schouwburg); tournee tot eind november.

dans
While we were holding it together van Ivana Müller is een performance over beeldmanipulatie. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, op 28 en 29 november in Utrecht (Theater Kikker).

dans
In Two Minds van Conny Janssen Danst, op muziek van Tan Dun en Franghiz Ali-Zadeh, toont rituele patronen waarmee zes dansers hun beperkingen en hun kracht onderzoeken. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 27 en 28 oktober in Leiden (LAKtheater), dinsdag in Lochem (Schouwburg).

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam is samengesteld uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor Twools maakten. Vanavond in Hoorn (Het Park), maandag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 1 november in Zoetermeer (Stadstheater), 2 november in Amersfoort (De Flint).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden