THEATER

Het Holland Festival biedt deze week onder meer Rotjoch: Guy Cassiers regisseert een tekst van Gerardjan Rijnders in een tragikomedie over een straatjongen wiens moeder zelfmoord pleegt en vader aan de drank is....

Amsterdam

Tot en met 14 juni speelt The Wooster Group nog O'Neills Hairy Ape in Theater Bellevue. Vanaf woensdag speelt de groep daar ook zijn tweede Holland Festival-productie House/Lights, t/m 21 juni.

Woensdag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de laatste twee delen van het komische vierluik 'Bel de dokter even' door Studio 5. De voorstellingen ('Zizi is jarig' en 'Ellen is weduwe') staan daar t/m 28 juni.

Theatergezelschap Aids Positive Underground Theatre presenteert het eerste stuk van een driedelige serie: het Engelstalige Russian Roulette, van 17 juni t/m 3 juli in het COC theater, Rozenstraat 14.

De Amsterdamse Grachten worden de komende maanden onveilig gemaakt door rondvaarten van Rederij Noord-Zuid. Twee hostesses verzorgen hun bootgasten op een wel héel merkwaardige manier. Nopanic, t/m 10 oktober, woensdag- t/m zaterdagavond, zondags ook om 13.45 uur. Reserveren tel. 020-6060946 of bij AUB Ticketshop.

Maatschappij Discordia heeft voor haar traditionele 'Fin de saison'-serie voorstellingen t/m 15 juli onderdak gevonden op de Transformtatorzolder op het terrein van de Westergasfabriek. Elke avond iets anders, soms samen met voorstellingen van verwante gezelschapen als Dito'dito, Tg Stan, Dood Paard, Victoria, De Tijd, en 't Barre Land, en voor een luttele tien gulden per voorstelling. Vrijdag 'Solidatus' door Victoria; zaterdag en maandag Discordia met Liebelei van Schnitzler (maandag ook Dans kreng! van Karin Post/Eduardo de Paiva Souza en Het Dikke Schrift door De Onderneming); dinsdag en woensdag 't Barre Land met 'Langs de grote weg' van Tsjechov (dinsdag ook 'Het Dikke Schrift' door De Onderneming, woensdag ook Discordia met Shakespeare dringend gesucht van Heiner Kipphardt).

De Moed is een voorstelling van Mug met de Gouden Tand, 'spiritueel variété door drie vrouwen die balanceren op de grens van het mogelijke'. Met Hendrien Adams, danseres Mirjam Bos en Quirine Racké (video). In De Brakke Grond, vanavond t/m 19 juni, om 21.30 uur.

Delft

Het komende weekeinde is het volle maan. Voor straattheaterfestival Mooi Weer Spelen 1998 een prachtige gelegenheid om het festival op te hangen aan de totale (maan)gekte. De openingsvoorstelling wordt verzorgd door het Franse gezelschap Utopium, vanavond om 20 uur in de Doelentuin (achter Filmhuis Lumen). Vrijdagavond voert Pink Project Pink Floyds legendarische muziekwerk Dark Side of the Moon uit. Zaterdag en zondag is er vooral veel straattheater.

Den Haag

Van 11 t/m 14 juni in het Korzo Theater het Trivelino festival, met theater door mensen met een verstandelijke handicap. Voorstellingen van onder meer La Belle, Klapstuk, Impuls en Trivelino.

Na 'Cirque Interieur' presenteert Ron Bunzl en zijn groep Cloud Chamber Circumstances, het tweede deel van een circusdrieluik waarin hij circus, performance en dans combineert. Tot en met 27 juni in de hangar van de voormalige Fokkerschool aan de Binckorstlaan 251, première vanavond.

Hafid Bouazza schreef Apollien, een toneelstuk, waarin een jonge Marokkaan zijn droomvrouw ontmoet, een blonde godin die 'alle mystiek, wellust, wreedheid en kennis van het westen belichaamt'. Gespeeld door acteurs en dansers van de theaterschool Amsterdam en Arnhem, Jeugdtheaterschool Rabarber en dansers van Showbizz-City, in een regie van Wim Serlie. Vanavond t/m 21 juni in Openluchttheater Zuiderpark, aanvang 22 uur. Reserveren tel. 070-3656806 of 3253356.

In Studio I en II in het Appeltheater een tweeluik met enerzijds een tekst van Ionesco in de regie van Robert Prager, gespeeld door Sacha Bulthuis, Trudy Labij, Carol Linssen en Mirjam Stolwijk. Anderzijds een lang gedicht van Joseph Brodsky, Hommage aan Jalta, verteld door Hubert Fermin, in regie van Sacha Bulthuis. Vanavond, vrijdag en zaterdag.

In het Volksbuurtmuseum t/m 13 juni De Koopman, een bewerking van Shakespeares 'Merchant of Venice' door Toneelgroep Drang in regie van Lucienne van Amelsfort.

Aram Adriaanse regisseert De nacht, de moeder van de dag van Lars Norén bij De Appel. Met Christine Ewert en Eric Schneider als het echtpaar dat een hotel runt en Reinout Bussemaker en Marcel Ott als hun zoons. Hij drinkt, zij is apathisch en de zoons zoeken wanhopig warmte. In het Appeltheater, t/m zaterdag.

Haarlem

Frank Wedekind baseerde zijn voorstelling Mine Haha, op het gegeven van een besloten meisjesgemeenschap waar cultuur en intellect hoog in het vaandel staan. Een Toneelschuurproductie van ontwerpers Rieks Swarte en Francy van den Heuvel. Tot en met 20 juni.

Leiden

De Presentatie '98: de nieuwste generatie toneelspelers presenteert zich van 15 t/m 18 juni in de oudste schouwburg van Nederland. Toneelschool Arnhem speelt Von Kleists Penthesilea in een regie van Theu Boermans (15 juni), Utrecht speelt Maeterlincks De Blinden (16 juni), Maastricht komt met Vondels Lucifer (17 juni) en Amsterdam presenteert zich tot slot met Hedda, Hedda in een regie van Gerardjan Rijnders en Lineke Rijxman (18 juni).

Rotterdam

Op de Wilhelminapier tot eind augustus weer het jaarlijkse festival Wilhelmina's Zomers. Het Groot Niet Te Vermijden opent het festival vanavond en speelt daar t/m 21 juni; aan boord van de literaire boottochten zijn gasten als Midas Dekkers, Helga Ruebsamen, Jan Rot en Kees van Kooten (21 en 28 juni, 15 en 23 augustus); kunstenaar/schrijver Theo Jansen demonstreert er zijn wonderkabinet van door hem gecontrueerde strandbeesten (27, 28 juni, en 3 en 4 juni); Loes Luca en Peter Blok hernemen 'Draaikonten' (21-30 augustus) en voor de kinderen is er weer de Dag van de Landverhuizers (16 augustus) en iedere zondag gratis kindervoorstellingen. Informatie tel. 010-4390580.

Ieder jaar nodigt Theater Bonheur collega's uit het vak uit om een aantal dagen het Bonheurtheater aan de Eendrachtstraat 81 te bevolken met voorstellingen, diners, gedichten en liederen. Van 11 t/m 14 juni is het weer zover. Dan geeft Carol Linssen een proeve van zijn nieuwe voorstelling die volgend seizoen bij De Appel in première gaat, Frans Strijaards presenteert de co-productie van Art & Pro en Independence, 'Hitchcock's Driesprong', Marijke Boon speelt haar one-manshow, Pauline Kalker verzorgt een DaDa-avond, Carel Alphenaar en Paul de Jong spelen 'Oscar Wilde'. Zaterdag High tea, met verhalen door Khaldoun Elmecky, Pieter Loef en Catherine ten Bruggencate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden