THEATER

Het Zuidelijk Toneel begint een tweede tournee met Romeo en Julia in een bewerking van Peter Verhelst en regie van Ivo van Hove....

Tournee

Een reprise ook voor Gebr., naar het gelijknamige boek van Ted van Lieshout over twee broers. Als de een komt te overlijden, redt de ander zijn dagboek. Daarin leest hij dat zijn broer wist dat hij op jongens valt. Op 8 en 9 januari in de Rotterdamse Schouwburg, van 12 t/m 16 januari in Amsterdam (Frascati).

In De Dresser spelen Porgy Franssen en Hans Dagelet een oude Shakespaere-acteur en zijn kleder, op tournee in de Engelse provincie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een tekst van Ronald Harwood, geregisseerd door Tom Jansen. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Delft (De Veste), dinsdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Leeuwarden (De Harmonie).

Na 'Het interview', brengt Carrousel weer een tekst van Natalia Ginzburg, De Vergissing, opnieuw in regie van Marlies Heuer. Vijf vrienden wachten op hun gast en nemen het leven door. Ze klampen zich aan elkaar vast en aan hun dromen. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 12 januari in Hoorn (Het Park), 13 januari in Rotterdam (Schouwburg).

Het Vlaamse gezelschap De Koe speelt De Nijl is in Caïro aangekomen, waarin Frank Focketyn en Peter Van den Eede met teksten van Schopenhauer, Montaigne en Pascal verstrikt raken in een 'radicale folie à deux'. Op 8 en 9 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster), 12 januari in Breda (Chassé Theater), 13 t/m 16 januari in Amsterdam (de Brakke Grond), 21 en 22 januari in Groningen (Grand Theater).

De Paardenkathedraal brengt in de regie van Dirk Tanghe een bewerking van Brechts 'Burgermansbruiloft', De Bruiloft. Vanavond in Heerlen (Schouwburg), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 9 en 10 januari in Rotterdam (Schouwburg).

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen, vanavond in Apeldoorn (De Gigant), vrijdag in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 14 januari in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Het Volk gaf Bouke Oldenhof ('Rolbrug', 'Hanebuurt', 'Abe') een schrijfopdracht, die resulteerde in Het Verjaardagsfeest, een tekst over de verjaardag van de pas gescheiden Brordus Kegge, waarin iedereen zijn best doet om het gezellig te maken. Een regie van Aike Dirkzwager. Met Bert Bunschoten, Elsje de Wijn e.a. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Ede (De Reehorst), zaterdag in Purmerend (Stamhuis), 12 januari in Heerlen (Schouwburg), 13 januari in Helmond (Speelhuis).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond t/m zaterdag in Leiden (Schouwburg), 12 t/m 14 januari in Groningen (Stadsschouwburg).

Paul Feld schreef en regisseerde Zandkoorts bij Growing up in Public. Hij baseerde zich op het leven van Alexandrine Tinne, een avontuurlijke Haagse juffrouw uit de negentiende eeuw die vele reizen maakte. Vrijdag en zaterdag in Den Haag (Korzo), 14 januari in Tilburg (De Vorst).

Amsterdam

Na 'Ockham's Scheermes', 'De Olifantsdracht' en Optisch Bedrog' komen Han Römer en Titus Tiel Groenestege met Bermuda Driehoek, waarin de twee vrienden te maken krijgen met een aantrekkelijke vrouw, Maike Meijer. Frans Strijards deed de regie. Vanavond t/m 9 januari in het Rozentheater.

Theu Boermans maakte een nieuwe vertaling van De kersentuin, dat de vierde Tsjechov is geworden die de Trust speelt. Met Anneke Blok, Jappe Claes, Bert Geurkink, Myranda Jongeling, Sylvia Poorta, Harry van Rijthoven e.a. Tot en met 28 februari in het eigen theater aan de Kloveniersburgwal.

Het jaarlijkse theaterkerstspektakel in Theater Bellevue is gebaseerd op het sprookje Assepoester. Over de zoektocht naar de ideale partner, het verlangen naar de grote liefde - in een theater dat is omgetoverd tot een sprookjesachtig danspaleis. Met Coby Stunnenberg, Frans van Deursen, Wivineke van Groningen, Frits Lambrechts, Fania Sorel e.a. Vanavond t/m zondag in Bellevue.

Willibrord Keesen regisseert Sam Bogaerts, Monique Kuijpers, Tine Joustra en Ruud van der Pluijm in Eco-Romance, een tekst van Paul Pourveur. De confrontatie tussen een man en een vrouw die elkaar eens liefhadden. Een productie van de Stichting Keesen & Co. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden