Theater

Jeremia

Sadettin Kirmiziyüz. Van 7 (première) t/m 15/2 in Frascati Amsterdam. Tournee t/m 5/4. troubleman.nl

Samen met Marjolijn van Heemstra maakt Sadettin Kirmiziyüz een voorstelling over Nederlandse reaguurders die elkaar onder het mom van vrijheid van meningsuiting met beledigingen om de oren slaan op het internet. Wie zijn deze moderne Jeremia's? En wat moeten we met hun klaagzang? Luisteren of negeren? Jeremia is het eerste deel van Hollandse Luchten, een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving.

De klucht van de koe

Theatergroep De Kale. Op 8 en 9/2 in De Brakke Grond in Amsterdam.

debrakkegrond.nl

In 1612 werd Bredero's bekende Klucht van de Koe voor het eerst gespeeld in de Nes. Vier eeuwen later speelt Theatergroep De Kale deze klucht daarom opnieuw in de Nes, in Theater de Brakke Grond. De goedgelovige boer Dirk biedt een oplichter heel gastvrij onderdak aan. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter ervoor dat de boer zijn koe verkoopt en de opbrengst aan hem overdraagt. Met Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Marieke de Kruijf en Stijn Westenend in de regie van Victor van Swaay.

Russisch Rumoer

Introdans. Première 7/2 in Arnhem. Tournee t/m 17/6. introdans.nl

In het programma Russisch Rumoer brengt Introdans drie tumultueuze werken uit de erfenis van Les Ballets Russes, in een eigentijdse, nieuwe choreografie. Te zien zijn Le Sacre du Printemps in een bewerking van Nils Christe, de Nederlandse première van Thierry Malandains L'Après-midi d'un faune en de wereldpremière van Firebird Suite van Stijn Celis, geïnspireerd door Stravinsky's L'Oiseau de Feu.

Bug

Première 8/2 in Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 18/5. jakopahlbom.nl

Jakop Ahlbom regisseert de psychologische thriller Bug van de Amerikaanse schrijver Tracy Letts. Agnes houdt zich schuil in een kale motelkamer voor haar gewelddadige ex-echtgenoot. Haar nieuwe vriend, de ingetogen en gevoelige Peter, trekt al snel bij haar in. Als de motelkamer geteisterd wordt door ongedierte, verdenkt Peter de buitenwereld van een complot. Zijn weerzin tegen de kleine beestjes neemt obsessieve vormen aan. Peter zinkt weg in zijn waanbeelden en trekt Agnes mee in een spiraal van angst en achterdocht. Met rollen voor Tamar van den Dop, Bram Coopmans, Sofieke de Kater, Reinier Schimmel en Leonard Lucieer.

Ik ben rustig

Paul de Leeuw. Première 8/2 in Nieuwe Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 31/5.

ikbenrustig.nl

Paul de Leeuw is terug in het theater met zijn nieuwe solo Ik ben rustig! Als vijftigplusser is hij op zoek naar rust in zijn leven. Hij duikt onder een dekbed en laat de wereld even voor wat die is. Maar juist dan begint het te broeden. Wat als hij toch was ingegaan op de avances van die negentienjarige? En wat is er zo moeilijk aan So you think you can dance?

Solaris

Première 8/2 in Korzo Den Haag. Tournee t/m 1/4. korzo.nl

Choreograaf Joeri Dubbe presenteert zijn tweede avondvullende voorstelling: Solaris. Dubbe is gefascineerd door de ontwikkelingen van de wereld en het effect dat deze tijd heeft op de mensheid en ons leven. In Solaris richt hij zich op een fenomeen dat ons denken en leven beheerst: macht en de machthebber.

O Jardim

Op 8/2 in Koninklijke Schouwburg Den Haag. Tournee t/m 27/2.ervaardaarhier.nl

In O jardim (De tuin), het met prijzen overladen toneelstuk van het Braziliaanse gezelschap Cia Hiato, vormen de individuele, incomplete en imperfecte herinneringen van de dementerende vader Thiago, zijn ex-vrouw, zijn dochters en kleinkinderen een draaikolk van liefde, vervreemding, wanhoop en melancholie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden