THEATER

Toneelgroep Stan presenteert van 8 t/m 11 januari in de Brakke Grond One 2 life, een Engelstalige voorstelling, gebaseerd op de brieven die de zwarte revolutionair George Jackson tussen 1964 en 1970 schreef in zijn cel in de Verenigde Staten....

Amsterdam

Dood paard speelt extra voorstellingen van Wie. . . van Oscar van Woensel, op 3, 4, 5, 7 en 8 januari in Felix Meritis. 'Van Woensel schetst in Wie... een overtuigend portret van een verwarde generatie. Een generatie met het toneel als moeder en de televisie als vader. Een generatie die geacht wordt commercieel te denken zonder haar ziel te verkopen.' (Marijn van der Jagt)

In het Rozentheater t/m 11 januari De Wilde Eend van Henrik Ibsen, geregisseerd door Frans Strijards. Met onder anderen Porgy Franssen, Trudy de Jong en Nina Deuss. 'Met dat gelaagde toneelbeeld, van zijn vaste ontwerpster Stans Lutz, brengt Strijards de verschillende niveaus bij elkaar waarop Ibsens drama zich afspeelt. En het mooie is, dat hij daarmee de contrasten tussen de acteurs waar hij mee werkte, betekenis geeft.' (MvdJ)

De hemel mijn lief mijn stervende prooi, de eerste voorstelling van de Trust, t/m 25 januari in het nieuwe Trusttheater, het vijfde Schwab-stuk in een regie van Theu Boermans. 'Door het tonen van Schwabs wereld (lijken, bloed, sperma, worst, bier, dikke buiken, uitgezakte permanentjes, Mariabeelden, huurkazernes) heeft de Trust zich een groot publiek verworven én de sympathie van gezagsdragers en subsidiegevers.' (Hein Janssen)

De Nieuw Amsterdam speelt zaterdag in de Brakke Grond de voorstelling Mensenlandschappen, naar het episch gedicht van de Turkse dichter/schrijver Nazim Hikmet. Saban Ol bewerkte het verhaal, Carl Ridders regisseert.

De Kern speelt van 7 t/m 12 januari in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Lou-Andreas Salomé, of Was will was das Weib?, over de Russisch-Duitse psychoanalytica en schrijfster Lou Andreas Salomé. Een regie van Dirk Lanoy.

Ivar van Urk regisseert Katharina van Heilbronn of De Vuurproef van Von Kleist bij Fact, t/m 5 januari in Theater Bellevue.

In Theater Bellevue speelt De Troupe t/m 5 januari een moderne variant van het beroemde stuk van Vondel, onder de titel Gijsbrecht van Aemstel, Vondel unplugged. Carlo Scheldwacht regisseert.

Met De feesten van Elvis en pijn opent De Balie het nieuwe jaar, een programma rond de Belgische theatermaker Elvis Peeters, met muziek, theater en Vlaams tafelen. Zaterdag vanaf 16 uur en zondag vanaf 12.30 uur in de Balie.

Engelen is een vertelvoorstelling waarin muziek, geluid en geuren de verhalen van Uriël tot leven wekken. Een regie van Daniël Cohen. In de ParkStudio (Gerard Brandtstraat 26-28), t/m 5 januari.

Den Haag

Bernadetje van het Vlaamse duo Alain Platel en Arne Sierens is een muzikaal spektakel in een botsautotent. Ze dansen, zingen, halen halsbrekende toeren uit en proberen op alle mogelijke manieren aandacht te trekken. Op muziek van Bach, maar ook op houseklanken. Vanaf 8 jaar. Van 8 januari t/m 11 januari in Korzo. 'De voorstelling lijkt nog natuurgetrouwer doordat de hoofdrolspelers kinderen zijn, van wie we niet verwachten dat ze zich anders voordoen dan ze zijn. Maar pas op, Bernadetje is geen schijfje uit de werkelijkheid, maar juist heel geraffineerd en tot in de details doordacht theater.' (Ariejan Korteweg)

Theatergroep De Appel speelt Oidipous I en II van Sofokles, de afscheidsregie van vaste regisseur Erik Vos. Tot en met 1 februari in het Appeltheater.

Groningen

Onder het motto 'kort, snel en heftig' presenteert ZappSnacks op 6 januari in het Grand Theatre 200%, een voorstelling van tien minuten, waarin twee mensen in een bootje stappen en dolle zeemansavonturen beleven.

Haarlem

In de Toneelschuur t/m 4 januari de voorstelling Parijs in de XXe Eeuw van Rieks Swarte, gebaseerd op het net ontdekte manuscript van 'Paris au XXme' van Jules Verne.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth maakte een voorstelling in het pas gerenoveerde Raadhuis van Dudok. Tot en met 26 januari.

Utrecht

Sinds stadswacht Joop Haamstra zich over de Tollensteeg heeft ontfermd, is de steeg niet langer een poel des verderfs. Dan duikt opeens een jongere collega op. Patrick Stoof en Jan Diependaal spelen van 7 t/m 10 januari in theater Schiller Tollensteeg, in een regie van Kees Prins.

Het Vlaamse gezelschap De Roovers speelt Demonen III, gebaseerd op 'The Secret Agent' van Joseph Conrad. Op 4 januari in De Utrechtse School.

Tournee

Het Nationale Toneel speelt het toneelstuk Massage van Steven Berkhoff, over een versleten huwelijk. Een regie van Johan van Doesburg en een vertaling van Marcel Otten. Met Jack Wouterse, Ad van Kempen en Betty Schuurman. Tot en met 4 januari in Theater aan het Spui in Den Haag, 7 t/m 11 januari in Frascati (Amsterdam). 'Massage is een reeks superieure nummers, niet meer en niet minder. Wie de voorstelling zo tegemoet treedt, zal genieten van de cynische tirades. De acteurs, vooral Jack Wouterse en Betty Schuurman (en in een kleinere rol ook Ad van Kempen), leveren vuurwerk. In hun karikaturale rollen laten ze de taal spetteren en vonken.' (Marian Buijs)

Het Zuidelijk Toneel speelt De Doorspeler, een monoloog van Ramsey Nasr, 8 januari in het Cultureel Centrum in Ninove (België), 9 en 10 januari in Plaza Futura (Eindhoven).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel, 6 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 7 januari in Hilversum (Gooiland), 8 januari in Almelo (Theaterhotel). 'De acteurs van het NNT maken geen clichémannetjes van de juryleden, maar echte karakters met mooi uitgespeelde details.' (HJ)

Regisseur en vertaler Ger Thijs bewerkte ION, een intiem familiedrama van de Griekse tragedieschrijver Euripides voor Het Nationale Toneel, 2 januari in Drachten (de Lawei), 3 en 4 januari in Groningen (Stadsschouwburg), 7 januari in Tilburg (Schouwburg), 8 januari in Amstelveen (Cultureel Centrum). 'Regisseur Ger Thijs legt de nadruk op het amusante karakter en dat gaat de spelers voortreffelijk af. Anne-Wil Blankers schittert als Creöesa en haar scènes met Ion (een overtuigende Hylke van Sprundel) zinderen van het subtiel komediespel.' (MB)

Stomme koe! heet de komedie van Ben Elton over riooljournalistiek, gespeeld door het Haarlems Toneel. Met Trudy Labij en Josée Ruiter, 3 januari in Hengelo (Schouwburg), 4 januari in Stadskanaal (Geert Teis).

In White-out door InDependance treffen geliefden elkaar in de mist, waardoor hun zintuigen in de war raken (het white out-effect). Willibrord Keesen regisseert, 2 januari in Tilburg (de Vorst), 4 januari in Hilversum (Theater Achterom), 8 januari in Leeuwarden (de Harmonie).

Een goed ontbijt (Skylight) van David Hare, een regie van Berend Boudewijn, 7 januari in Enschede (Twentse Schouwburg), 8 januari in Delft (de Veste).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden