THEATER

Tournee..

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), en tot slot 2 t/m 5 juni in Antwerpen (Toneelhuis) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols op basis van een Griekse mythe over de liefde tussen Admetus en Alkestis. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot 29 mei in Leiden (Schouwburg).

Na Jeroen Krabbé en Willeke Alberti, en het duo Hugo Metsers en Pleuni Touw, maken nu Rick Engelkes en Vera Mann een tournee met Twee op de wip. Dick Hauser regisseerde deze 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), 29 mei in Venlo (De Maaspoort) en tot slot 30 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade). 'Het zinderende spel van Mann, de brutale tekst van Van Doesburgh de snelle montage van regisseur Dick Hauser, de hartverscheurende popmuziek bij iedere scènewisseling. Het is voldoende om ook de toeschouwers die geen fan zijn van Rick Engelkes naar huis te sturen met een brok in de keel over het menselijke onvermogen.' (Marijn van der Jagt)

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse) en tot slot 29 mei in Enschede (Twentse Schouwburg).

Productiehuis Brabant is op tournee met een huiskamertheaterproject, waarin in een achttal huiskamers korte voorstellingen worden gegeven. Tot en met 29 mei in Eindhoven (vanaf Plaza Futura), van 2 t/m 6 juni in Den Bosch (vanaf Theater Bis).

Amsterdam

Brak van Frouke Fokkema door De Trust is een familietragedie, verpakt als oer-Hollands gezelschapsspel. Theu Boermans regisseerde Anneke Blok, Marisa van Eyle, Myranda Jongeling en Jappe Claes. Vrijdag t/m 12 juni in het Trusttheater.

Esgo Heil en Kathenka Woudenberg presenteren 'een modern sprookje op drie m2', De Tocht van het Hart. Over een man en een vrouw die zichzelf willen verliezen in de liefde, maar elkaar verliezen. Een tekst van Maarten van Palland. Vanavond t/m 30 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Studio 5 presenteert vanaf 1 juni in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de voorstellingen Snelle en minder snelle meisjes (regie: Vera Boots), Door met Frans en Dik met Rietje (regie: Helmert Woudenberg), en De man, de vrouw, het meisje (regie: Wim Ruijsendaal). Tot en met 27 juni.

Jennifer Drabbe liet zich voor de voorstelling SSSSH inspireren door 'Suus' van Herbert Achternbusch. Over vijf mensen 'gevangen in een wereld waaruit ze los proberen te komen'. Door o.a. Nora Kretz, Elvira Out, Paulien Scholtens. Vanavond t/m 30 mei in het Gasthuis.

Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een 'scheve' voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond t/m 29 mei in Theater Bellevue.

Den Haag

Schafttijd is een lunchvoorstelling door De Theatermakers, geregisseerd door Jacqueline van de Geer. Tijdens de voorstelling kan de bezoeker een hapje mee-eten. Vanavond (première) t/m zaterdag, 1 t/m 5 en 8 t/m 12 juni om 12.45 uur in de foyer van het Theater a/h Spui.

Guusje Eybers regisseerde De Nachtportier, een bewerking van de film van Liliana Cavani over een voormalige SS-officier die ruim tien jaar na de oorlog de vrouw terugziet met wie hij in het concentratiekamp een sm-relatie had. Met Thom Hoffman en Saskia Temmink, vanavond t/m 3 juli in de Julianakerk, hoek Schalk Burgerstraat en Kempstraat.

Blasted van de Britse auteur Sarah Kane door Het Nationale Toneel. over een man en een vrouw in een hotelkamer, waar hun samenzijn allengs op een gruwelijk drama uitloopt, waarin het geweld niet meer te stuiten is. Met Jack Wouterse, Ariane Schluter en Francis Broekhuysen. Johan Doesburg regisseerde. Vanavond t/m 5 juni in Theater a/h Spui. 'Johan Doesburg toont al dit geweld in een ijzingwekkend strakke regie. Het moment waarop de hotelkamer splijt en binnen- en buitenwereld één worden, is verbluffend.' (Hein Janssen)

Groningen

Bert Geurkink maakte een scenische bewerking van de roman De golven van Virginia Woolf en regisseert het stuk bij het Noord Nederlands Toneel. Een voorstelling over 'vriendschap, verlangen, het verstrijken van de tijd en de onherroepelijkheid van de dood'. Vanavond t/m 30 mei in De Machinefabriek.

Haarlem

Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur Alles is rustig van Thomas Bernhard door de Vlaamse Toneelgroep Stan.

Een wereld van papier zal heel de wereld wezen gaat over de Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle. Een voorstelling van Theatergroep Hollandia en Theater Antigone, geregisseerd door Jos Verbist. Vanavond t/m 29 mei in het Oliehuis van de Lichtfabriek, Mickelersweg 2. Reserveren tel. 075-6310231.

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m zaterdag en 1 t/m 5 juni in de Toneelschuur.

Maastricht

Noël Fischer regisseerde Reis naar de Maan bij Het Huis van Bourgondië, een muziektheatervoorstelling naar het surrealistische (onbekende) filmscript 'Viaje a la Luna' van Federico Garcá Lorca. Een jongen maakt een bizarre reis en verliest zijn onschuld. Met muziek van Calliope Tsoupaki. De voorstelling wordt op locatie gespeeld - men dient zich om 21.30 uur te verzamelen bij Het Huis van Bougondië. Vanavond t/m zaterdag en 2 t/m 5 juni.

Tilburg

Theater Malpertuis en Thassos spelen in Theater De Vorst Onbereikbare liefdes van de Waalse auteur Paul Emond, waarin eenlingen elkaar toevallig ontmoeten in een café of de inkomhal van een hotel en de toeschouwer deelgenoot maken van hun kleine verdriet en hun grote ontgoochelingen. Vanavond in De Vorst.

Utrecht

Nog t/m zaterdag op diverse locaties het Festival aan de Werf, met voorstellingen door Mechtild Prins, Harm van Geel en co., Nultwintig, Nadine Lavern, Soweto Dance Theatre en Grand Magasin. Festivalpaviljoen op de Neude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden