Theater

In het theater zal het gaan om de vraag: Wie van de Zeven? In het nieuwe stelsel is plaats voor acht stadsgezelschappen, waarvan er vier worden aangemerkt als groot (2,5 miljoen) en vier als middelgroot (1,5 miljoen). Daarbij is op voorhand gesteld dat twee grote stadsgezelschappen worden gevestigd in de Randstad, en twee in de regio. Alleen Toneelgroep Maastricht heeft een beleidsplan opgesteld uitgaande van een middelgroot gezelschap. De andere zeven (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Arnhem en Tilburg) maken allemaal aanspraak op een subsidie voor een groot gezelschap.


In de Randstad ligt het voor de hand dat Toneelgroep Amsterdam als groot stadsgezelschap zal worden gesubsidieerd, evenals het Nationale Toneel in Den Haag. In dat geval zou het Ro Theater in Rotterdam een middelgroot gezelschap moeten worden.


Om de plek voor de twee grote stadsgezelschappen in de regio strijden het Noord Nederlands Toneel, Oostpool, het Zuidelijk Toneel en De Utrechtse Spelen.


Nijpend is de situatie in het jeugdtheater waarvoor acht plekken in acht steden zijn gereserveerd, die ieder een half miljoen krijgen, hetgeen aanzienlijk minder is dan in het huidige kunstenplan. Opvallend is dat De Toneelmakerij in Amsterdam niettemin 1 miljoen heeft aangevraagd. Dit grote jeugdgezelschap is drie jaar geleden op verzoek van de rijksoverheid opgericht na een fusie tussen Wederzijds en Huis aan de Amstel en kreeg een rijkssubsidie van 1,6 miljoen. De terugval naar 0,5 miljoen vindt de groep onaanvaardbaar.


Zakelijk leider Erica van Eeghen: 'Wij krijgen de ene prijs na de andere en trekken jaarlijks 62 duizend bezoekers. Deze terugval zullen wij dan ook juridisch aanvechten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden