THEATER

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg presenteert het Amsterdam Chamber Theatre op 8 april de première van The Orchestra van de Franse toneelschrijver Jean Anouilh, tot en met 13 april....

Au château tremblant ('t schuddend huis) heet de voorstelling die het Griftheater herneemt, naar de foto die Man Ray maakte van een klein hotel aan de spoorbaan. Een toepasselijke titel, want het gebouw waarin het Griftheater het stuk brengt, is ook een 'schuddend kasteel'. Oostelijke Handelskade 4, t/m 20 april.

In het kader van de Peter de Grote-manifestatie komt het internationale gezelschap Act naar ons land, opgericht in 1992 door een Russische regisseur en een aantal acteurs uit Nederland, Rusland en Engeland. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg brengt Act The Man Who Wished (t/m 6 april) en The Orchestra (8 t/m 13 april).

In het eigen theater speelt De Trust tot en met 19 april Mijn Hondemond van de Oostenrijkse schrijver Werner Schwab. Theu Boermans regisseert het slot van het vierluik 'De Faecaliëndrama's'.

In het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek speelt Toneelgroep Amsterdam op 3 en 4 april Kroonjaar, de nieuwe komedie van Bert Edelenbos, schrijver ook van 'Rouwkost'. Titus Muizelaar regisseert.

Den Haag

Het Nationale Toneel speelt Handke's Het uur waarop wij niets van elkaar wisten uit 1992. Het hoofdpersonage is een plein, bevolkt door zestien acteurs die samen tweehonderd personages spelen. Wat het publiek ziet, dat is het leven - komen en gaan, komen en gaan. Ger Thijs regisseert. In Theater aan het Spui, tot en met 5 april. Tournee volgt.

In het Appeltheater t/m 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weil. Aus Greidanus regisseert. Verder in het Appeltheater Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van de Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen, Eric Schneider en Gabe Tarjan (slagwerk), t/m 28 april.

Het verhaal Toti van Theo van Gogh vormt het uitgangspunt voor de door regisseur Sam Bogaerts geregisseerde voorstelling, die tot en met 19 april in het Atrium van het Haagse stadhuis staat. Met Peer Mascini.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) gaat zaterdag Al te luide eenzaamheid in première naar de novelle van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, die onlangs om het leven kwam bij een val uit het raam van een Praags ziekenhuis. Tot en met 3 mei elke donderdag, vrijdag en zaterdag.

Theater van het Oosten speelt de laatste voorstellingen van De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Op 3, 4 en 5 april in Theater a/h Spui.

Eindhoven

Gimmick! is een rauwe zedenschets van de moderne kunstenaarsscene, naar de roman van Joost Zwagerman. Joris van Midde regisseert. Vanavond en vrijdag in Plaza Futura.

Haarlem

Clifford Odets schreef in 1938 de romance 'Raket naar de maan'. Warre Borgmans regisseert Raket naar de maan bij theater Malpertuis, dat vrijdag in de Toneelschuur in première gaat. Ook op 5 april, daarna tournee.

Rotterdam

Loes Luca speelt voor het eerst in haar carrière een klassieke toneelrol: Elektra van Sofokles in regie van Koos Terpstra bij het RO Theater. In deze opmerkelijke rolbezetting verder onder anderen Pleuni Touw, Geert Lageveen, Joost Prinsen en Guus Dam. In het RO Theater, tot en met 3 mei.

Tournee

Het Maastrichtse gezelschap Het Kruis van Bourgondië vroeg Floor Huygen een theaterproject te maken over het gebied Maastricht-Aken-Luik. Het werd De Hartstreek, een liefdesmonoloog door Bert Luppes over landschappen. Op 9 april gaat de voorstelling in première, in het oude mijngebouw van Eisden-Maasmechelen. Daar ook op 10, 11 en 12 april. Van 15 t/m 26 april in Maastricht (Het Kruis van Bourgondië).

In het toneelstuk Vuist van Hendrik Koebrugge viert Mefisto zijn verjaardag. Onder de gasten twee oude bekenden uit Goethe's werk: Greetje, nogal getraumatiseerd, en Martha, nu hoogzwanger. Ook Hans die zijn vinger in de dijk stak, speelt een rol. Henri van Zanten regisseert 'Vuist' bij De Gasten Komen. Op 3, 4 en 5 april in Amsterdam (Theater Frascati), 10 en 11 april Utrecht (Theater Kikker).

Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel opnieuw een onbekend stuk uit het wereldrepertoire: De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. De vertaling van 'Les Mal-Aimés' is van Eric de Kuyper en Céline Linssen. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), op 7 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 9 en 10 april in Breda (Chassé Theater).

Theatergroep Carver speelt de voorstelling Fred, waarin voor het eerst geen gastacteurs spelen maar alleen de drie vaste leden van het gezelschap (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen). Helmert Woudenberg regisseert. Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), vrijdag in Dordrecht (Schouwburg), zaterdag in Culemburg (De Fransche School), op 8 april in Leeuwarden (De Harmonie), 9 april in Gouda (Schouwburg).

Engelen - Drie Vingers heet het stuk van de Vlaamse toneelschrijver en regisseur Kathelijne Damen. Zes acteurs spelen deze voorstelling vol geheimen, hysterie, jaloezie en hartstocht. Tot en met 5 april in Amsterdam (De Brakke Grond), op 8 april in Haarlem (Toneelschuur), 9 en 10 april in Arnhem (Stadsschouwburg).

Jeroen van den Berg regisseert het zelfgeschreven stuk De laatste dagen bij theatergroep het Oranjehotel, vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), op 8 en 9 april in Antwerpen (Conservatorium), op 10, 11 en 12 april in Amsterdam (Frascati). 'Van den Bergh bewijst opnieuw dat hij niet alleen een vaardig regisseur is, maar ook een getalenteerd schrijver. Het is de verdienste van zijn spelers dat ze verder komen dan amusante typetjes. (Marian Buijs)

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos, een verhaal van Peer Wittenbols. Rob Ligthert regisseert. Vanavond in Groningen (Het Kruithuis), zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 9 april in Tilburg (De Vorst).

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Büchner. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Venlo (De Maaspoort), op 9 april in Alkmaar (De Vest).

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die het verleden maar niet kan loslaten. Vanavond in Laren (Concertzaal Singer), vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), zaterdag in Hoorn (Schouwburg Het Park). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...)' (HJ).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie gewoon Fröken Julie heet. In Fröken Julie treffen twee jonge mensen elkaar in de keuken van een landhuis tijdens een broeierig midzomernachtsfeest. Vanavond in Delft (De Veste), vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet), op 7 april in Drachten (De Lawei), 8 april in Zwolle (Schouwburg).

Theatergroep Carrousel presenteert Tramlijn Begeerte, de klassieker van Tennessee Williams. Cas Enklaar is Blanche. Vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag en zondag in Alkmaar (Provadja), 8 t/m 19 april in Amsterdam (Frascati). 'Voor de gelegenheid is het stuk bij Carrousel door louter mannen bezet en ze spelen zo geloofwaardig, dat je je er niet om bekommert of je kijkt naar mannen of vrouwen.' (MB)

De Gebroeders Flint brengen de voorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Vanavond in Emmen (De Muzeval), vrijdag in Zaandam (De Burcht), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), op 8 en 9 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Vlieg mijn draak. Karst Woudstra regisseert. Vanavond in Den Bosch (Parade a/d Parade), vrijdag en zaterdag in Groningen (Machinefabriek), op 8 en 9 april in Rotterdam (Schouwburg), 10 april de laatste voorstelling in Meppel (Ogterop).

Hanebuurt heet het stuk van Bouke Oldenhof, vrijdag in Stadskanaal (Geert Teis), op 8 april in Almelo (Theaterhotel).

Theater van het Oosten speelt Phaedra van Racine, op 7 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 april in Enschede (Schouwburg).

Het Haarlems Toneel speelt Antigone van Sofokles. Krzysztof Babicki regisseert. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Den Helder (De Kampagne), op 7 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 8 april in Amstelveen (CC).

De Comedian Harmonists van Toneelschuur Produkties gaat over de zanggroep uit de jaren dertig. Tot en met 6 april in Amsterdam (Theater Bellevue), 9 april in Enschede (Concordia).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden