THEATER

Opnieuw op tournee door Nederland: Dirk Tanghe's magistrale bewerking van Ibsens Nora, een poppenhuis. Karin Tanghe speelt Nora, de vrouw die als de eerste vrouw in het moderne theater de deur van de echtelijke woning met een klap achter haar dicht gooit....

Voor Orkater schreef Wim T. Schippers Relapsus, een toneelstuk over een schatrijke weduwnaar, zijn nietsnuttende zoon en een op geld beluste dame. Krijn ter Braak regisseert onder meer Piet Römer, Wim T. Schippers en Olga Zuiderhoek. Vanavond en zaterdag in de Haarlemse Toneelschuur, daarna tournee.

Na een verbouwing die het theater een jaar gesloten hield, opent het Grand Theatre in Groningen dit weekeinde met De vertellingen uit 1001 Nacht van Rieks Swarte.

Ibsens Bouwmeester Solness wordt bij het Vlaamse gezelschap Antigone gespeeld in regie van Ignace Cornelissen. Dries Smits speelt de architect die inziet dat hij zijn idealen heeft verkwanseld. In De Brakke Grond, Amsterdam van 7 tot en met 11 februari.

Jeugdtheatergroep Artemis speelt het Medea-verhaal in de voorstelling vertel Medea vertel, een tekst van Pauline Mol. Van 3 tot en met 11 februari in theater De Prekerspoort, Den Bosch.

Op basis van de verhalen van Tsjechov maakte Margrith Vrenegoor Tranen die de wereld niet ziet, dat vanavond en zaterdag (première) gaat in de Blauwe Zaal in Utrecht. Op 9 februari in De Roestbak, Almere.

Het hol van de eeuw is een produktie van Erik-Ward Geerlings en zijn groep over de laatste dagen van Adolf Hitler en zijn trawanten in een bunker. In Frascati 3 Amsterdam, van 3 tot en met 11 februari.

Bij De Trust regisseert Rik Launspach een theaterbewerking van Franz Xaver Kroetz van Oblomov, het portret van een aardsluiaard. Met Lukas Dijkema, Bert Geurkink, Sylvia Poorta, Myranda Jongeling en Mathieu Güthschmidt. Première op 8 februari in Antwerpen; vanaf 10 februari in het Machinegebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam.

De vrouw met de baard is een produktie van Henri van Zanten over een broer en zus die een noodlijdende kermisattractie runnen. Van 3 tot en met 9 februari in Theater aan de Rijn, Arnhem.

Zondag om 15 uur in Bellevue, Amsterdam, een reading van Hendrik en Wilhelmina van Ton Vorstenbosch, een groot succes op het Festival van het Ongespeelde Stuk. Huib Broos leest prins Hendrik en Ton Vorstenbosch zelf Wilhelmina.

Vanaf 6 februari op maandag, dinsdag en zondag een speciaal liedjesprogramma in nachtclubsfeer door Brigitte Kaandorp in Marcanti Plaza, Amsterdam.

Theatergroep Zeenzucht speelt Buiten voor de deur van Wolfgang Borchert, een tragi-komisch anti-oorlogsdrama. Van 7 tot en met 11 februari in de Bovenzaal van Stadsschouwburg Amsterdam.

In de eenzaamheid van de katoenvelden van Koltès wordt gespeeld door het Kruis van Bourgondië in het eigen theater in Maastricht, première op 9 februari. Diezelfde avond op de Toneelschool Maastricht de première van Topors L'hiver sous le table in regie van Johan Simons.

Donderdag om 17 uur in het Theater Instituut in Amsterdam een gesprek over Troilus en Cressida met regisseur Johan Doesburg en enkele spelers. De voorstelling zelf staat van 6 tot en met 10 februari in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Compagnie Peter Bulcaen maakte een remake van de solo Cargo uit 1989, dat samen met het duet Montage uit 1990, zaterdag in Korzo, Den Haag, in première gaat. Ook vanavond in Korzo, 7 tot en met 11 februari in Felix Meritis, Amsterdam.

Dinsdag in de Rotterdamse Schouwburg de première van een nieuwe produktie van Connie Janssen danst. . ., die bestaat uit de premières van Manners en When most I wink, then do mine eyes best en een reprise van The Unanswered Question.

Zachte Nachten van Lisa Marcus is geïnspireerd op de surrealistische schilderijen van Paul Delvaux en wordt gedanst door Kim Badira, Marjolein Elsink, Krisna Lee Hanks en Nathalie van Pelt: twee ervaren en twee jonge danseressen. Van 8 tot en met 12 februari in DansWerkplaats Amsterdam (Arie Biemondstraat).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden