THEATER

Tournee..

Aram Adriaanse regisseert bij De Nieuw Amsterdam Lysistrata van Aristofanes. Een komedie waarin vrouwen hun man het bed ontzeggen zolang er geen vrede is. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Balie) - vrijdag première, dinsdag in Leiden (Schouwburg), 1 maart in Almere (De Roestbak).

Bij afwezigheid van Dette Glashouwer maakten Peer van den Berg en Henk Zwart van Suver Nuver een voorstelling met twee studenten van de mimeschool, Cheryl Asruf en Reineke Jonker. Regie: Lidwien Roothaan. Troost, vanavond t/m 24 februari in Amsterdam (Frascati), dinsdag in Drachten (De Lawei), 1 en 2 maart in Groningen (Grand Theatre).

Loes Luca en Jim van der Woude spelen Leunen, een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik: hij is terminaal, zij verzorgt hem zo goed en kwaad als dat kan. Vanavond t/m zaterdag in in Alkmaar (De Vest), 27 en 28 februari in Utrecht (De Blauwe Zaal), 1 en 2 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

In de solo Rose speelt Henny Orri een joodse vrouw die terugkijkt op haar leven dat begon in de Oekraïne en via Warschau en Israël naar Amerika voerde. Vrijdag in Naaldwijk (De Naald) en tot slot op 24 februari in Haarlem (Stadsschouwburg).

Prinsessen in de bossen is een bewerking van Shakespeares 'As you like it' door Sam Bogaerts bij Theater Malpertuis. Maandag in Groningen (Stadsschouwburg), 27 februari in Gouda, 28 februari in Arnhem (Stadsschouwburg), 2 maart in Leiden (Schouwburg).

De schijn bedriegt van Thomas Bernhard, vertaald en geregisseerd door Willibrord Keesen, is hernomen door Keesen & Co. Vrijdag in Doetinchem (De Gruitpoort) en tot slot zondag in Purmerend (De Verbeelding).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Rijswijk (Schouwburg), 27 en 28 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 1 maart in Meppel (Ogterop).

'Disco Pigs' van de Ierse schrijver Enda Walsh werd vertaald tot Diskoobigge. Arnoud Bos en Maria Kraakman of Jeroen Spitzenberger en Heike Wisse spelen de 17-jarige Beer en Big die onafscheidelijk en gewelddadig zijn. Een regie van Frans Strijards bij De Theater Compagnie. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 23 en 24 februari in Rotterdamse Schouwburg, 27 februari in Arnhem (Schouwburg), 9 en 10 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Otten en veel jonge acteurs. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), 23 en 24 februari in Groningen (Stadsschouwburg), 28 februari in Rijswijk (Schouwburg), 1 maart in Apeldoorn (Orpheus), 2 en 3 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia met Bert Luppes, Chris Nietvelt, Carola Arons, Fedja van Huêt e.a. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Delft (De Veste), 27 en 28 februari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Wassenaar (De Warenar), zaterdag in Beverwijk (De Slof), 27 februari in Middelburg (Schouwburg).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 1 maart in Oss (De Groene Engel), 2 maart in Gouda (Schouwburg).

Jan Ritsema regisseerde 't Barre Land en Kaaitheater in Hamlet. Hij legt het accent niet op de wanhoop van de hoofdpersoon, maar maakt van Shakespeares Hamlet een briljante strateeg die iedereen aan het denken zet en uiteindelijk verstrikt raakt in zijn eigen argumenten. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 27 en 28 februari in Rotterdam (Schouwburg), 2 maart in Breda (Chassé Theater).

De familievoorstelling van het RO Theater, 5000 Vingers, kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), 27 en 28 in Gouda (Schouwburg), 2 en 3 maart in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Amsterdam

Bambie 7, een bewegingsvoorstelling door Paul van der Laan, Irene Schaltegger en Jochem Stavenuiter over een ingrijpende gebeurtenis die alles stil legt. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in De Brakke Grond.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag de Belgische acteur Steph Goossens met de zelfgeschreven monoloog Maurice. Een man blikt terug op zijn 35-jarig huwelijk.

Na een reeks voorstellingen op het redactiekantoor van het Nieuwsblad van het Noorden en het theaterfestival Noorderzon is Onder mannen van het Noord Nederlands Toneel te zien als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue. Van 20 februari t/m 11 maart om 12.30 uur.

Courage speelt, in regie van Margrith Vrenegoor, Overliefde, op basis van het filmscenario 'A short story about love' van Kieslowski. Renée Fokker speelt de vrouw die door jongen (Casper Gimbrère) met een telescoop wordt bespied in haar flat. Vanavond t/m 15 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Toneelgezelschap Dood Paard bivakkeert in Frascati, waar onder de titel Stock voorstellingen worden gegeven uit het bestaande repertoire, onder meer 'Wie is er bang voor Virginia Woolf', 'Wie' en 'Backstage' van Oscar van Woensel en Shakespeares 'Titus'. Tot en met 3 maart.

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, t/m 1 april. Reserveren tel. 020-6826650.

Arnhem

Peer Wittenbols vertaalde Shakespeare's Koning Lear voor Toneelgroep Oostpool. Rob Ligthert regisseerde o.a. Hans Hoes, Oda Spelbos, Juul Vrijdag en meer dan veertig figuranten uit Arnhem e.o. Vanavond t/m 3 maart om 20 uur in de Eusebiuskerk.

Den Haag

In regie van Saskia van Delft speelt het Haagse collectief De Theatermakers Sartre's Gesloten deuren, vanavond t/m 17 maart in Theater Zwembad De Regentes.

Josée Ruiter speelt Louis Couperus, een grote ziel, een solo die ze zelf schreef op basis van zijn boeken. Vanavond t/m 25 februari in Literair Theater Branoul.

Rotterdam

Annekee van Blokland bewerkte Cynthia Voigts boek A solitary blue tot een gelijknamige voorstelling bij Bonheur. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan. Vanavond t/m 3 maart in Theater Bonheur, Eendrachtsstraat 79/81.

Utrecht

Theatergroep Aluin viert zijn 10-jarig bestaan met een reprise van Het, een bewerking van 'The beast in the jungle' van Henry James. Regie: Erik Snel. Van 25 t/m 27 februari om 20 uur in Theatercafé De Bastaard, Jansveld 17. Reserveren tel. 030-2723092.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden