Theater

Vleesch door Annette Speelt, zwarte komedie naar de filmklassieker La Grande Bouffe uit 1973. Regie Theo van Gogh. Drie vrienden besluiten hun zeer succesvolle levens op te geven en hun einde tegemoet te eten....

Zonnekinderen van Maxim Gorki door het Noord Nederlands Toneel, tragikomedie uit 1905 over de chemicus Protassov, die een heilig geloof had in de vooruitgang en de goedheid van de mens. Regie: Koos Terpstra. Van 16 september t/m 4 oktober in de Machinefabriek in Groningen. tel. 050-3113388.

Ça va! van en door De Onderneming. Naar Vladimir Majakovski, de grote revolutionaire dichter die zich in 1930 een kogel door het hoofd joeg. Op 16 en 17 september in De Balie in Amsterdam.

Klef, theatervoorstelling van Marc Nukoop en Vera Louisa Aikens over het denkende dier, genaamd de mens. Van 11 t/m 17 september in het Ketelhuis bij Theater Zwembad De Regentes in Den Haag. De voorstelling wordt live uitgezonden op internet via

www.deregentes.nl.

Festival De Rode Loper, cultureel festival op veertig locaties in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer op 12, 13 en 14 september. Met optredens van o.a. Warner & Consorten, Greetje Kaufeld, Humberto Tan en Young ISH (www.rodeloper.org).

Jaloezie van Ester Vilar door Vlaams Fruit (voortzetting van Klokhuis). Faxoorlog tussen drie vrouwen die verliefd zijn op dezelfde man. Regie: Catrien Hermans. Première vrijdag in het Chassé Theater in Breda.

Sloof van Suzanne van Lohuizen, lunchtheatervoorstelling met Marijke Beversluis, Debbie Korper en Wiske Sterringa. Over vrouwen die hoge eisen stellen aan hun leven. Regie: Netty Droog. Reprise. Van 16 september t/m 8 november in Bellevue in Amsterdam.

De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, biedt deze week nog The Continuum: The Killing Fields door Theatreworks Singapore van Ong Keng Sen waarin een 70-jarige danseres die Pol Pot overleefde, het publiek deelgenoot maakt van haar jeugd middels verhalen, dans, schaduwspel en video (vanavond); Feuergesicht van Marius von Mayenburg door Oskaras Korsunovas Theatre (12 en 13 september); Or Press Escape solo van en door Edit Kaldor rond het dagelijks gebruik van de personal computer (12 en 13 september); Instructions for forgetting, intieme documentaire over waargebeurde, persoonlijke verhalen (15 en 16 september); Het Sprookjesbordeel (16+) van Peter Verhelst door het Toneelhuis (16 t/m 20 september); Compré una pala en Ikea para cavar mi tumba ('Ik kocht een schop in Ikea om mijn graf te graven'') van Rodrigo García door La Carniceria Teatro (17 en 18 september).

Theaterfestival in Amsterdam toont t/m 14 september de 'beste' voorstellingen van het afgelopen seizoen. Vrijdag in Bellevue De ideale Ernst of het belang van een echtgenoot door 't Barre Land/De Onderneming. In het onderdeel Septemberkoninkjes presenteren Cosmic, Gasthuis, Het Veem Theater, Rozentheater en Nes-theaters nieuwe ontwikkelingen in het theater, waaronder Pasolini van Marcus Azzini (vanavond in Rozentheater) en Age of Chaos door Illusionary Rockaz, toppers uit de breakdance-scene (vanavond t/m zaterdag in Frascati). Tel. 0900-0191 (www.theaterfestival.nl).

Utrechtse Theaterdagen, t/m 14 september tonen Utrechtse makers en publiek hun favoriete voorstellingen. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht de keuze van Simon Dove (artistiek leider van Springdance): Big door de Frans-Oostenrijkse groep Superamas, die dans combineert met beeldende kunst, techniek en muziek; vrijdag de keuze van Harm Lambers (directeur van Theater Kikker): Oorlogje van Olivier Provily, een drieluik over over wreedheid en mededogen naar 'Oorlog' van Rainald Goetz; 11 t/m 14 september de keuze van toneelgezelschap 't Barre Land: Marius, Fanny en César door het Vlaamse collectief De Onderneming over een jongen Marius die moet kiezen tussen zijn geliefde of de zee. Vijf uur durend toneelstuk op het terrein van de oude Cereolfabriek, met in de pauze een Vlaamse maaltijd (www.theaterkikker.nl).

De Mensenhater van Molière in een bewerking van Dirk Tanghe bij de Paardenkathedraal. Even wrang als komisch stuk over de misantroop Alceste en de gluiperds om hem heen. Met o.a. Thomas de Bres, Maike Meijer, Harriët Stroet en Bas Keijzer. Zondag in Stadsschouwburg Utrecht.

Annie M.G., de dochter van de dominee van Ton Vorstenbosch door Marisa van Eyle (titelrol), Daniel Boissevain, Els Ingeborg Smits en Alfred van den Heuvel. Een nieuw toneelstuk over deze schrijfster, die ook wel 'de ongekroonde koningin van Nederland' wordt genoemd. Vanavond in de Purmaryn in Purmerend, 12 en 13 september in Het Park in Hoorn, 16 september in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, 17 en 18 september in de Goudse Schouwburg.

Wina zingt van Kees van Kooten. A-muzikale komedie over een actrice (Olga Zuiderhoek), die haar carrière bergafwaarts ziet gaan. Reprise. Tot en met 18 september in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Hagedissenhuid van Bodil de la Parra door Orkater. Drie goede vrienden vechten tegen ouderdom en eenzaamheid. Met Geert Lageveen, Gijs Scholten van Aschat en Porgy Franssen. Tot en met 27 september in Theater Bellevue in Amsterdam.

Waanzee door het Onafhankelijk Toneel. Gerrit Timmers regisseert de Marokkaanse theatergroep Theater Tensift in dit 'Hollands vissersdrama'. Er wordt gespeeld in het Marokkaans-Arabisch met Nederlandse boventiteling. Bewerking: Robert Haasnoot en Ad van de Kieboom. Tot en met 3 oktober in het O.T. Theater, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden