THEATER

Na 'Vlees en bloed' baseert Suver Nuver zich opnieuw op een bestaande tekst. Voor De kale huurder werd de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt genomen, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'....

Tournee

Toneelgroep Amsterdam speelt Oom Wanja van Tsjechov in regie van Titus Muizelaar. Met Pierre Bokma in de titelrol, voorts Lineke Rijxman, Hans Kesting, Hugo Koolschijn en Janni Goslinga. 'Wanja is geen held of charmeur maar een vervelende, opvliegende, mislukte boekhouder op het familielandgoed waar zijn leven roemloos voorbij glijdt. Bokma begint landerig, vervalt vervolgens in sentimenteel gedrag en eindigt met opgefokte driftbuien. Knap gedaan allemaal, maar met net iets te veel acteergeweld.' (Hein Janssen) Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 22 en 23 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 24 t/m 27 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theaterprodukties 't Bos brengt Figuranten van Arnon Grunberg uit. Over een groep mensen in een restaurant die het leven wil ontvluchten. Judith de Rijke regisseerde Els Ingeborg Smits, Theo Pont, Vincent Croiset, Alice Reys e.a. Vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), vrijdag in Almere (De Metropole), 24 februari in Weert (Munttheater), 25 februari in Alkmaar (de Vest).

Zuid Zuid West is een 'computergestuurd erotisch new age drama' van Carina Molier. Een groep mensen maakt een imaginaire reis langs de vier windrichtingen, van het 'expressieve Zuiden' tot 'het nieuwe begin' in het Oosten. Met Marcel Faber, Gusta Geleijnse e.a. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 19 en 20 februari in Groningen (Grand Theatre), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), woensdag in Leiden (LAKtheater).

Paul Feld schreef Duivelsboek, een theatertekst over twee islamitische broers, die door hun verschillende opvattingen over de islam tegenover elkaar komen te staan. Growing in Public organiseert een aantal geënsceneerde lezingen als voorstudie op de voorstelling. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 21 februari om 15 uur in Utrecht (Huis a/d Werf).

Na een lange serie (uitverkochte) voorstellingen in de Haagse Regentes gaat het Nationale Toneel op tournee met Hamlet. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 23 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 24 februari in Zaandam (Zaantheater), 26 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg), 27 februari in Heerlen (Stadsschouwburg)

Na Jeroen Krabbé en Willeke Alberti, en het duo Hugo Metsers en Pleuni Touw, maken nu Rick Engelkes en Vera Mann een tournee met Twee op de wip. Dick Hauser regisseerde deze 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (Theater Zuidplein), zondag in Ede (De Reehorst), dinsdag in Baarn (De Speeldoos), woensdag in Sneek (Amicitia). 'Het zinderende spel van Mann, de brutale tekst van Van Doesburgh de snelle montage van regisseur Dick Hauser, de hartverscheurende popmuziek bij iedere scènewisseling. Het is voldoende om ook de toeschouwers die geen fan zijn van Rick Engelkes naar huis te sturen met een brok in de keel over het menselijke onvermogen.' (Marijn van der Jagt)

De Tijd speelt in een regie van Lucas Vandervost Pereira verklaart, gebaseerd op de roman van Antonio Tabucchi. Het verhaal speelt in Lissabon anno 1938, in ene tijd van censuur en dictatuur. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), woensdag in Tilburg (de Vorst), 25 februari in Haarlem (Toneelschuur), 3 maart in Maastricht (Toneelacademie), 5 maart in Rotterdam (Schouwburg) en tot slot 10 maart in Den Bosch (Theater Bis).

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond en vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Hoorn (Het Park), maandag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Assen (De Kolk), woensdag in Emmen (De Muzeval).

Concordia door De Wetten van Kepler is het portret van een kleine dorpsfanfare, die zich op het jaarlijkse Hafa-Concours in St. Hubert wil revancheren voor het debacle van het vorige jaar. Tijdens de repetities wordt duidelijk wat zich in de levens van de muzikanten afspeelt. Een regie van Wim Berings. Vanavond in Groningen (Het Kruithuis), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zondag in Bergeijk (Kattendans), maandag in Venlo (De Garage).

Regisseur Ivar van Urk combineert in de montagevoorstelling Aran en Titus of Wraak en Weerwraak de gelijknamige tekst uit 1641 van Jan Vos met scènes uit het geweldadige boek 'American Psycho' van Brett Easton Ellis. Door Het Oranjehotel, vanavond in Groningen (Grand Theatre), 19 en 20 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 23 februari in Stadskanaal (Geert Teis), 24 en 25 februari in Rotterdam (Schouwburg).

Amsterdam

Ballgame, een schizofrene monoloog is een solo door Raymi Sambo over een jonge Antilliaanse acteur die in de porno-industrie belandt, maar liever Hamlet speelt. Vanavond t/m 28 februari in De Balie.

Op het Schrijverspodium in Theater Bellevue worden zondag om 14 uur twee toneelteksten gelezen door acteurs van Toneelgroep Amsterdam en Dood Paard.

In het Nieuwe de la Martheater vanavond t/m zondag de klucht Drie keer twee is zes teveel, een regie van John Lanting met Simone Rooskens, Guido Jonckers e.a.

Kalydon is een tekst van Hein van der Heijden over het muzikaal theaterduo De Siamezen, dat na vijftien jaar een comeback wil maken. Een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam door Hajo Bruins en Hein van der Heijden, geregisseerd door Kees Hulst. Vrijdag de lang uitgestelde première, daarna t/m 20 maart in het Transformatorhuis.

Rotterdam

De Broers Geboers door Zuidpool en Nieuwpoorttheater, een tekst van Arne Sierens. Met Wim Opbrouck als een ex-gedetineerde die zijn moeder in het ziekenhuis vindt, zijn broer in vrouwenkleren en het ouderlijk huis gesloopt. De stoppen slaan bij hem door als hij merkt dat zijn ex een nieuwe vriend heeft. Vanavond en vrijdag in de Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden