THEATER

De Minnaar uit Noord China van Marguerite Duras wordt door Courage gebracht als locatieproject in de Stadsschouwburg, waar het op 16 april in première gaat....

Amsterdam

In Theater Bellevue speelt Els Inc. op 10, 11 en 12 april de laatste voorstellingen van Het liedje van verlangen, in een regie van Mart-Jan Zegers.

Dertig jaar geleden overleed Bet van Beeren, lesbienne, koningin van de Zeedijk en kroegbazin van Het Mandje. De lesbische amateurtoneelgroep Mevrouw Jansen brengt een voorstelling over het leven van Bet van Beeren, op 10, 11 en 12 april in het Plein Theater.

In Theater De Engelenbak brengen achttien amateurspelers op 10, 11 en 12 april extra voorstellingen van Hippolutos van Euripides. Agaath Witteman regisseert.

Dood Paard speelt in de reeks Delirium Tremens het tweede deel Quartett nach Laclos van Heiner Müller. t/m 19 april in De Brakke Grond.

In Theater Bellevue gaat zondag de lunchvoorstelling Kooibos van tekstschrijver Bouke Oldenhof en regsisseur Matthijs Rümke in première. Tot en met 2 mei.

In het Nieuwe de la Mar is op 10, 11 en 12 april ook Hanebuurt van Bouke Oldenhof te zien. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. 'Mede dankzij de glasheldere regie van Matthijs Rümke behoort deze bescheiden voorstelling tot de mooiste van dit seizoen.' (MvdJ)

Theatergroep Carrousel presenteert Tramlijn Begeerte, de klassieker van Tennessee Williams. Cas Enklaar is Blanche. Tot en met 19 april in Frascati. 'Voor de gelegenheid is het stuk bij Carrousel door louter mannen bezet en ze spelen zo geloofwaardig, dat je je er niet om bekommert of je kijkt naar mannen of vrouwen.' (MB)

In De Brakke Grond gaat op 16 april de de solovoorstelling Henry van Peter De Graef in première, die hij samen met Arne Lievens regisseert. Tot en met 19 april.

In Theater Bellevue t/m 12 april Tollensteeg, een tragisch realistische komedie van en door Patrick Stoof en Jan Diependaal, geïnspireerd op 'de stadswacht'.

Het Nationale Toneel speelt Handke's Het uur waarop wij niets van elkaar wisten. Het hoofdpersonage is een plein, bevolkt door zestien acteurs die samen tweehonderd personages spelen. Wat het publiek ziet, dat is het leven - komen en gaan, komen en gaan. Ger Thijs regisseert. Van 11 april t/m 3 mei in de Flashlight Studio's (Wenkebachstraat 143).

In het kader van de Peter de Grote-manifestatie komt het internationale gezelschap Act naar ons land, opgericht in 1992 door een Russische regisseur en een aantal acteurs uit Nederland, Rusland en Engeland. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg brengt Act de Engelstalige voorstelling The Orchestra (t/m 13 april).

In het eigen theater speelt De Trust tot en met 19 april Mijn Hondemond van de Oostenrijkse schrijver Werner Schwab. Theu Boermans regisseert het slot van het vierluik 'De Faecaliëndrama's'.

Den Haag

Het verhaal Toti van Theo van Gogh vormt het uitgangspunt voor de door regisseur Sam Bogaerts geregisseerde voorstelling, die tot en met 19 april in het Atrium van het Haagse stadhuis staat. Met Peer Mascini.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) Al te luide eenzaamheid, naar de novelle van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, die onlangs ten val kwam en overleed. Tot en met 3 mei iedere donderdag, vrijdag en zaterdag.

Groningen

Op 15 april gaat in het Grand Theatre de locatievoorstelling Een BattleOper in première. Theatergroep Crescendo speelt deze speciaal voor de omgebouwde benedenzaal gemaakte voorstelling. Met acteur Ko van den Bosch, sopraan Daniëlla Bernoulli, saxofonist Jan Kooper en danseres Corinne Barbara. Van 15 t/m 19 april en van 22 t/m 24 april.

Lucifer is de langverwachte coproductie van het Zuidelijk Toneel en Cie. De Koe. 'Het tooneel is de hemel', waar de engelen, in een strikte hiërarchie, tevreden hun taak vervullen en God dienen. Maar als God de mens schept naar zijn eigen beeld en gelijkenis, ontstaat er onrust. Peter Van den Eede regisseert. Vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg. 'Focketyn is een echte Cie. de Koe-acteur, lichter en absurder dan de vaste spelers van Het Zuidelijk Toneel. Die geven met hun zwaardere speelstijl een aangename verdieping van de sprankelende ideeën van Teeken en Van den Eeden.' (Marijn van der Jagt)

Haarlem

In de Toneelschuur presenteert Theatergroep Hollandia vrijdag de première van Twee Stemmen. Twee monologen gebaseerd op teksten van Duras en Pasolini. Johan Simons regisseert. Ook op 12 april en van 15 t/m 19 april.

Rotterdam

Theatergroep Bonheur brengt op 16 april in het eigen theater (Eendrachtstraat 81) de première van Een Dove Oude Dame, een bewerking van het boek 'The Hearing Trumpet' van Leonora Carrington. Op 11 en 12 april try outs.

Loes Luca speelt voor het eerst in haar carrière een klassieke toneelrol: Elektra van Sofokles in regie van Koos Terpstra bij het RO Theater. In deze opmerkelijke rolbezetting onder anderen Pleuni Touw, Geert Lageveen, Joost Prinsen en Guus Dam. In het RO Theater, t/m 3 mei.

Theater Kikker heeft de presentatie van de jaarlijkse theaterweek uitgebreid tot Rotterdam en Amsterdam. In de theaterweek Torquato Tasso presenteert het Utrechtse theater twee eigentijdse bewerkingen van het klassieke meesterwerk van Goethe. Vanavond een solovoorstelling van en door Erik-Ward Geerlings, vrijdag en zaterdag het stuk Würz, in een regie van Jules Terlingen. In de Schouwburg, t/m 12 april.

Utrecht

In Theater Kikker vrijdag en zaterdag twee extra voorstellingen van Torquato Tasso door 't Barre Land, op locatie in de oude snijzaal van diergeneeskunde achter het voormalige Universiteitsmuseum (Biltstraat 166).

Tournee

HMA of Hiroshima mon amour, een coproductie van het Holland Festival in Amsterdam, kunstenFestivaldesArts in Brussel en Toneelschuur Produkties in Haarlem, maakt een reprise-tournee. Naar het filmscenario van Margerite Duras voor de film van Alain Renais. Guy Cassiers regisseert. Met Catherine ten Bruggecate en Herman Gilis. Op 10, 11 en 12 april in Haarlem (de Toneelschuur), 15 april in Groningen (Stadsschouwburg).

Clifford Odets schreef in 1938 de romance 'Raket naar de maan'. Warre Borgmans regisseert Raket naar de maan bij theater Malpertuis. Vanavond in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater aan het Spui).

Het Maastrichtse gezelschap Het Kruis van Bourgondië vroeg Floor Huygen een theaterproject te maken over het gebied Maastricht-Aken-Luik. Het werd De Hartstreek, een liefdesmonoloog door Bert Luppes over landschappen. Op 10, 11 en 12 april in het oude mijngebouw van Eisden-Maasmechelen, van 15 t/m 26 april in Maastricht (Het Kruis van Bourgondië).

In het toneelstuk Vuist van Hendrik Koebrugge viert Mefisto zijn verjaardag. Onder de gasten twee oude bekenden uit Goethe's werk: Greetje, nogal getraumatiseerd, en Martha, nu hoogzwanger. Ook Hans die zijn vinger in de dijk stak, speelt een rol. Henri van Zanten regisseert 'Vuist' bij De Gasten Komen. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater Kikker), op 18 april in Doetinchem (De Gruipoort).

Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel opnieuw een onbekend stuk uit het wereldrepertoire: De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. De vertaling van 'Les Mal-Aimés' is van Eric de Kuyper en Céline Linssen. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Dordrecht (De Kunstmin).

Theatergroep Carver speelt de voorstelling Fred, waarin voor het eerst geen gastacteurs spelen maar alleen de drie vaste leden van het gezelschap (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen). Helmert Woudenberg regisseert. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Groningen (Grand Theatre), van 15 april t/m 3 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

Engelen - Drie Vingers heet het stuk van de Vlaamse toneelschrijver en regisseur Kathelijne Damen. Zes acteurs spelen deze voorstelling vol geheimen, hysterie, jaloezie en hartstocht. Vanavond in Arnhem (Stadsschouwburg), vrijdag in Delft (De Veste), op 15 april in Alkmaar (De Vest), 16 april in Breda (Chassé Theater).

Jeroen van den Berg regisseert het zelfgeschreven stuk De laatste dagen bij theatergroep het Oranjehotel, op 10, 11 en 12 april in Amsterdam (Theater Frascati), 16 april in Haarlem (Toneelschuur). 'Van den Bergh bewijst opnieuw dat hij niet alleen een vaardig regisseur is, maar ook een getalenteerd schrijver. Het is de verdienste van zijn spelers dat ze verder komen dan amusante typetjes. (Marian Buijs)

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos. Het verhaal van Peer Wittenbols over drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseert. Met Juul Vrijdag, Han Römer en Joke Tjalsma. Vanavond in in Bergeyk (De Kattendans), zaterdag in Amersfoort (De Flint), op 15 en 16 april in Den Haag (Korzo). 'Noordeloos is een prachtig nieuw Nederlands toneelstuk vol onderhuidse tragiek, met eigenzinnige humor opgeschreven door Peer Wittenbols.' (HJ)

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Over een soldaat die in bittere armoede leeft. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Van 10 t/m 13 april in Rotterdam (Schouwburg), op 15, 16 en 17 april in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck. En dat is aan het einde van deze ontroerende voorstelling ook het kind van Woyzeck, gespeeld door Maartje Simons (...)' (Marijn van der Jagt)

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Bussum ('t Spant), zaterdag in Zaandam (De Speeldooos), van 15 t/m 20 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...)' (HJ).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie gewoon Fröken Julie heet. In Fröken Julie treffen twee jonge mensen elkaar in de keuken van een landhuis tijdens een broeierig midzomernachtsfeest. Vanavond in Assen (De Kolk), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), op 14 april in Apeldoorn (Orpheus), 15 april in Gouda (Schouwburg), 16 april in Eindhoven (Stadsschouwburg).

De Gebroeders Flint brengen de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Het stuk wordt begeleid door pianist Paul Prenen en klarinettist Michel Marang. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag in Goes (Het Beest), op 14 april in Venlo (De Maaspoort).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Over het conflict op Midden-Java tussen resident Van Oudijck en zijn inlandse medebestuurder Soenario. Met Peter Tuinman, Margo Dames en Linda van Dyck. Zaterdag in Venray (De Beejekurf), op 15 april in Tiel (Agnietenhof).

Het Haarlems Toneel speelt Antigone van Sofokles. Krzysztof Babicki regisseert. Vrijdag in Veldhoven (De Schalm), op 15 en 16 april in Rotterdam (Theater Zuidplein).

De Comedian Harmonists is een productie van Stichting Toneelschuur Produkties in Haarlem, geïnspireerd op de gelijknamige zanggroep die in het Berlijn van de jaren dertig furore maakte. Naar een idee van Hans Thissen. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Park Theater), op 15 april in Zwolle (Odeon).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden