THEATER

Tournee..

Laatste voorstellingen van Nachtasiel van Gorki door het RO Theater, op 21 december in Wageningen (Junushoff), 22 december in Arnhem (Schouwburg) en 23 december in Breda (Chassé Theater).

In Aan de vooravond van Eli Asser staan verplegers in een Joods-Nederlandse psychiatrische inrichting in januari 1943 voor een groot dilemma. Regie: Lodewijk de Boer. Op 21 december in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 23 december in Nieuwegein (De Kom).

In Madonna's Man door Growing up in Public vertellen Maria en Jozef 2000 jaar na de geboorte van Christus hun eigen verhaal. Op 21 en 22 december in Amsterdam (Bellevue), 24 t/m 27 december in Utrecht (Blauwe Zaal) en tot slot 28 t/m 30 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Het Syndicaat heeft Gras hernomen, een tragi-komedie over een gezin dat op vakantie in Frankrijk de onderlinge verhoudingen probeert te verbeteren. Een regie van Danielle Wagenaar. Op 21 december in Amstelveen (Griffioen), 22 december in Tilburg (De Vorst).

Ellen Vogel speelt in Verzameld Werk van Donald Margulies een bekende schrijfster die ontdekt dat haar leven de inspiratie vormt voor de roman van een jonge schrijfster (Roos Ouwehand), met wie ze bevriend is. Op 22 december in Den Helder (De Kampanje), 23 december in Dronten (De Meerpaal), 27 december in Gouda (Schouwburg), 29 december in Etten Leur (De Nobelaer), 30 en 31 december in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 3 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Op basis van de bundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen maakten Lidwien Roothaan (regie), Ria Eimers en Carla Mulders Spes Bona ('hoop op het goede'). Over twee vitale oude vrouwtjes die de dood proberen te bezweren. Op 21 december in Den Bosch (Bis Theater), 22 en 23 december tot slot in Haarlem (Toneelschuur).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Op 21 december in Zoetermeer (Stadstheater), 22 en 23 december in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 3 januari in Venlo (De Maaspoort).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, waarin Hans Trentelman Franz Biberkopf speelt, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Op 22 en 23 december in Den Haag (Theater a/h Spui), 4 januari in Kerkrade (Parkstad Theater).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze in aanmerking komen voor een prijs. Op 21 december in Breda (Chassé Theater), 22 december in Geel (De Werft), 23 december in Tilburg (De Vorst), 4 t/m 6 januari tot slot in Rotterdam (Schouwburg).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Op 22 december in Oss (De Lievekamp), 28 t/m 30 december in Gouda (Schouwburg), 2 t/m 7 januari in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Amsterdam

Opnieuw kruipen Ingeborg Smits en Cas Enkelaar in de personages 'Bas' en 'Elze', die in 1975 werden geïntroduceerd bij het 100-jarig bestaan van de Toneelschool. Dit keer is het Bas en Elze in de hel, van 24 t/m 31 december in Theater Bellevue om 12.30 uur.

Van 26 t/m 30 december om 20.15 uur Ten Liefde van Ko van den Bosch door Malou Gorter en Bart Klever, een lunchtheaterhit uit het vorige seizoen.

Een virtuele dood is het tweede deel van het tweeluik Ruigoord van Carina Molier bij Toneelgroep Amsterdam. De hal van het Transformatorhuis wordt getransformeerd tot een hallucinerende ruimte, waar cultgoeroe Clifford A. Pickover iedereen uitnodigt te surfen tussen virtuele en alledaagse werkelijkheden. Vanavond t/m 30 december.

De Winterparade in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein biedt voorstellingen van Jurriën Rood ('Nacht'), Christine van Stralen ('Hertenliefde'), theatergroep Palingrot ('Het meisje met de zwavelstokjes'), De Dutch Don't Dance ('Mis'), Droog Brood ('Teer') en de eerste Nederlandse Dogma Kerstfilm. Om 18 uur kan men dineren in de piste, vanaf 21 uur voorstellingen en elke avond een dansfeest met het Buddy Bo'Horne Bounce Orchestra. Van 22 t/m 31 december.

Op basis van workshops met jongeren uit de Bijlmer maakte Femke Janssen One Way Ticket To Love, 'een show-off van de liefde'. Zeven jongeren laten zien wat liefde voor hen betekent in dans, spel en woorden. Vanavond t/m 23 december in BZO Ganzenhoef, Geldershoofd 80 in Zuidoost; reserveren via Nes-theaters.

Ostia is een voorstelling van Ubbergen op basis van 'Orgie' van Pier Paolo Pasolini. Over de kracht van de zonde. Een regie van Arie de Mol. Vanavond t/m 23 december in het Gasthuis.

Moniek Kramer schreef en regisseerde Het Paradijs, waarin een aantal 65-plussers en een groep jongeren opgesloten komt te zitten in een afgelegen hotel. Vanavond t/m 13 januari in De Engelenbak.

Murphy's Law is bewegingstheater over onhandige mensen en de onwil je bij de wetten van de natuur neer te leggen. Door Claire Fleury (concept/regie) en Huug van Tienhoven. Vanavond t/m 23 december in Het Veem Theater.

In Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel waarin Maria en Jozef na tweeduizend jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, vanavond t/m 23 december in Frascati.

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vanavond t/m 23 december in het Nieuwe de la Mar Theater.

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur van 6 januari t/m 18 maart. Reserveren tel. 020-6826650.

Den Haag

In het Appeltheater vanavond t/m 4 februari Minetti door Toneelgroep De Appel in regie van Aus Greidanus. Met Eric Schneider als de oude Minetti, die ervan droomt nog eens King Lear te spelen.

In het Theater a/h Spui vanavond t/m 23 december Een nagelaten bekentenis van Emants door Ger Thijs.

Herman Naber van De Appel speelt De botten van Bach, een tekst van Hubert Fermin over een duivelse figuur die de botten van Bach bewaart op de zolder van de universiteit. In het Gemeentemuseum, vanavond t/m 23 december; reserveren via Appeltheater (070-3502200).

Groningen

Met Messen in hennen introduceert het Noord Nederlands Toneel de Schotse auteur David Harrower ('66). Het stuk speelt in een boerengemeenschap, waar een jonge vrouw haar grenzen wil verleggen. Anny van Hoof regisseert Tamar van den Dop, Flip Filz en Xander Straat. Vanavond t/m 23 december in de Machinefabriek.

Leeuwarden

In De Harmonie Tryater met de Friestalige familievoorstelling

Ronja, de rôversdochter naar het boek van Astrid Lindgren. Vanavond t/m 6 januari.

Maastricht

Het Woelige Baren en Het Vervolg maakten een variatie op de aloude sketch Dinner for one, waarin een oude dame wordt bediend door een steeds dronker wordende butler. De sketch krijgt een nieuw, onthullend einde. Vanavond t/m 6 januari in het Derlon Theater.

Rotterdam

In de Schouwburg presenteert het RO Theater traditiegetrouw een familievoorstelling. 5000 Vingers kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Vanavond t/m 3 januari.

Utrecht

De Vossejacht van Hugo Claus door De Paardenkathedraal, vanavond t/m 30 december in het theater aan de Veeartsenijstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden