Theater

n Bloedbruiloft, door het ALBA Theaterhuis in regie van Mees. Een meisje probeert in een dorp met een verstandshuwelijk haar eer en die van haar familie te redden....

n Eiland door Orkater. Voorstelling van Ria Marks en Titus Tiel Groenestege over de anonimiteit en de eenzaamheid van de grote stad, met muziek van Michel Banabila en decor van Jord den Hollander. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond t/m 10 april in Amsterdam (Bellevue), 13 april in Breda (Chassé).

n De Hel van het Noorden, Vlaamse Theaterweek in de Stadsschouwburg van Groningen. Met onder meer Jan Fabre's solo voor danseres Lisbeth Gruwez: Quando l'Uomo principale è una donna (zaterdag en zondag); een Arabische wereld met dans, zang en poëzie in D'Orient van Compagnie Thor in regie van Thierry Smits op 11 april; Het Sprookjesbordeel van Het Toneelhuis (11 t/m 15 april) en de Nederlandse première van No Comment van de Needcompagny in regie van Jan Lauwers op 15 april.

n Brunhilde 40+ door Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Marcel Musters in amusante parodie op hettheaterbedrijf. Op 13 april in Leiden (LAK), 14 april in Amstelveen (Schouwburg).

n Eerste Bloei, monoloog van Frederik Brom (Toneelgroep Oostpool). Ode aan de liefdesbrief. Gebaseerd op de dampende brieven die Brom ooit zelf kreeg. In regie van Annelore Kodde. Zaterdag (première) in Arnhem (Huis Oostpol), 11 april Enschede (Vrijhof Cultuurcentrum), 12, t/m 14, 16 en 17 april Amsterdam (Bellevue).

n Dood van een Handelsreiziger door De wetten van Kepler. Regie: Wim Berings. Intrigerend universeel gezinsdrama over desillusie en dromers. Met essentiële rol voor muziek en film. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), 12 en 13 april in Amsterdam (Bellevue), 14 april in Venlo (Maaspoort).

n Don Quichote door Toneelgroep De Appel. Regiedebuut van David Geysen met een poëtische vertelling in een moderne versie over een man die gelooft dat hij een ridder is en de strijd aangaat met illusie en werkelijkheid. Vanaf vanavond t/m 28 mei in Den Haag (Appeltheater).

n Puin, door thEAter EA, in regie van Tarkan Körgoglu en geschreven door de Brit Dennis Kelly. Zwarte komedie over de bizarre, verwrongen relatie van broer Michael en zus Michelle met hun inmiddels overleden ouders. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Rozentheater). n De Redenaar, solovoorstelling van Victor Löw in regie van Porgy Franssen. Een man met een obsessie voor historische toespraken gaat zelf in het openbaar spreken en geeft zijn leven een andere wending. Vanavond in Nuenen (Het Klooster), 8 april in Breda (Chassé), 9 april in de Amstelveense Schouwburg, 12 april in IJmuiden (Thalia), 13 april in de Goudse Schouwburg.

n All for love van John Dryden (1631-1700) door theatergroep Aluin. Geestige en vrije vertaling van Benno Barnard over de tragedie van de labiele Romeinse veldheer Antonius die zich verliest in niets ontziende passie voor Cleopatra. Regie: Erik Snel. Vanavond en vrijdag in Groningen (Kruithuis), 12 april in Naaldwijk (De Naald), 13 april in Velp (Kunsthuis 13).

n De laatsten der onverstandigen van Peter Handke door Keesen & Co. Absurd portret van de hedendaagse mens. Een groep topondernemers voelt zich verraden als één van hen zich niet aan de geheime afspraken houdt. Vanavond in Leiden (LAK), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 14 april in Breda (Chassé), 15 april in Deventer (Theater Bouwkunde) n Elementaire Deeltjes door Het Nationale Toneel naar de roman van Michel Houellebecq uit 1998. Zwartgallige voorstelling over een wereld waar concurrentie de menselijke verhoudingen bepaalt en met de opkomst van de moderne wetenschap, het materialisme triomfeert. Regie: Johan Doesburg. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

n Lapidarium door Theatergroep Carver. Nieuwe voorstelling met mengeling van het gewone en het absurde in de vertrouwde Carverthematiek over de levens en worstelingen van de gewone mens. Naar een idee van Beppie Melissen. Vanavond in Amsterdam (Meervaart), vrijdag in Alkmaar (De Vest), 13 april in Zaandam (Zaantheater), 14 t/m 16 april in Den Bosch (Ve r k a d e f a b r i e k ) .

n Joke en haar moeder, door Parels voor de Zwijnen. Twee professionele acteurs en twee niet-geschoolde spelers, namelijk Joke en haar moeder zelf, zijn te zien in dit derde deel van de waargebeurde 'Joke-trilogie' van regisseur Saskia Huybrechtse. Van 13 (première) t/m 16 april in Amsterdam (Frascati).

n Medea door Theater Rast. Bewerking van de klassieke Griekse tragedie. Tweede deel van een drieluik. In regie van Celil Toksöz. Vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg Utrecht.

n Tr e a t m e n t door tg Complot. Locatietheater over de amusementsindustrie en het sterrendom. Jonge vrouw verkoopt haar levensverhaal aan een filmmaatschappij. Van 7 t/m 10 april in Haarlem (Toneelschuur).

n Vader@Zoon door Theatergroep De Nieuw Amsterdam. Tekst van Don Duyns over de vader-zoon relatie in diverse culturen en in verschillende tijden. Regie: Aram Adriaanse. Vanavond in Theater Zuidplein in Rotterdam.

n Een Vriendendienst door het Nationale Toneel, in regie van Ivar van Hurk. De personages in het stuk schieten heen en weer in de tijd, terwijl de jonge prostituee Phoebe door een doodzieke man wordt gevraagd zijn testament voor te lezen. Hierin bekent hij de moord op zijn echtgenotes. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 13t/m 23 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

n De theatermaker van Thomas Bernhard, regie Dirk Tanghe. Treurige komedie over grote dromen en de troosteloze werkelijkheid. Zaterdag in Kerkrade (Parkstad Limburg Theaters), 12 april in Limburg (Stadsschouwburg), 13 april in Amersfoort (De Flint).

n Bloedlink! van en door Sjaak Bral. Een man komt na zes jaar uit de gevangenis en merkt hoezeer Nederland in zes jaar tijd veranderd is. Regie: Fred Delfgaauw. Vrijdag in de Schouwburg van Tilburg.

n Vrouwen van Tsjechov door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal).

n Het kan weer vreemd gaan door Pleuni Touw en Hugo Metsers. Over twee mensen die elkaar al vijfentwintig jaar één keer per jaar ontmoeten. Regie: Mette Bouhijs. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden