Theater

Dolf Brouwers, ben ik dat? door Manou Kersting. De Haagse herenkapper vertelt zijn levensverhaal. Een productie van Theater De Regentes....

Niet zo . . , maar Zoo! door Els Beekman en Henk Elich. Een acteursechtpaar repeteert een stuk van Alan Ayckbourn met het boekje Niet zoo!...Maar Zoo! een practische handleiding voor hen die op de planken komen in de hand. Regie: Paula Bangels. Van 12 t/m 16 oktober in Bellevue in Amsterdam.

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt. Hans Croiset regisseert in stuk van Vondel o.a. Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vanavond in de Lampegiet in Veenendaal, op 10, 12 en 13 oktober (premi) in Stadsschouwburg Amsterdam.

De Tante van Charlie, klucht van Brandon Thomas. Een student verkleedt zich als de tante van een vriend en leidt diens familie om de tuin. Met blijspelacteur Jon van Eerd. Vanavond in Laren (Singer Theater), vrijdag en zaterdag in Papendrecht (De Willem), 10 en 11 oktober in de Goudse Schouwburg.

En toen waren er nog maar . . .

door Thriller Theater, toneelbewerking van Tien kleine negertjes van Agatha Christie, met o.a. Cas Enklaar, George van Houts & Tom de Ket. Regie: Mette Bouhuijs. Premi zaterdag in de Meerse in Hoofddorp.

Vernis door Kassys/Tristero. Voorstelling waarin vier proefpersonen zich laten gebruiken voor een sociaal-psychologisch experiment. Zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Blauwbaard van Dea Loher door Atelier D. 'Een huiveringwekkend liefdessprookje'. Vertaling en regie: Annechien Koerselman. Op 8 en 9 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam.

White Star door Victoria en PubliektheaterGent. Inspiratiebron voor deze 'tedere kermis van mixed emotions' vormt het kleurrijke leven van Lothar Berfelde, die besloot vrouw te worden. Regie: Lies Pauwels. Van 7 t/m 9 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam.

Theater4daagse, van 7 t/m 10 oktoin Maastricht, met als hoogtepunt de Theaterestafette: zestig uur onafgebroken amateurtheater, vanaf 10 uur op 7 oktober tot 22 uur op 9 oktober.

Don Carlos van Schiller werd door Liesbeth Coltof en Roel Adam 'vrijzinnig' bewerkt tot een voorstelling over de verleiding van de macht en het dilemma van de individuele vrijheid.

Door Huis aan de Amstel in regie van Coltof, in het eigen theater in Amsterdam. Vanavond t/m 30 oktober.

Poste Restante is een 'hilarische' muzikale theatervoorstelling door Bonheur i.s.m. Loot. Nooit eerder was er zo'n druk 'berichtenverkeer' als in dit informatietijdperk. Maar veel berichten raken zoek en op de afdeling Poste Restante is het drukker dan ooit. Tot en met 23 oktober in Theater Bonheur, Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam.

V-snaar van Toneelgroep De Appel gaat over drie vrouwen tijdens een avontuurlijke nachtelijke autorit. Door Marguerite de Brauw, Gaby Milder en Karien Noordhoff, op basis van eigen ervaringen. Regie: Wannie de Wijn. Tot en met 28 oktober in De Appelloods, Laan van Poot 97, Den Haag.

Kippie door Annette Speelt is een voorstelling door een danseres (Annabelle Lopez Ochoa), een celliste (Florien Hamer) en een actrice (Kristen Denkers) over vrouwen en macht. Tot en met 9 oktober in Theater a/h Spui.

Keetje van Heilbron van Von Kleist in een bewerking van Gerardjan Rijnders. Een boosaardig sprookje over de liefde door Toneelgroep Amsterdam met Gunilla Verbeke in de titelrol. Op 7 en 8 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 12 oktober in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Trilogie van het weerzien van Bober tho Strauss door De Tijd gaat over verveelde bezoekers van een tentoonstelling. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), 9 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Op 9 oktober in Arnhem (Schouwburg), 10 oktober in Rotterdamse Schouwburg, 12 oktober in Den Bosch (Theater aan de Parade).

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon uiterst precies en adembenemend zuiver onder de loupe. Tot en met 6 november in het eigen theater in Utrecht.

Ramses & Liesbeth Amsterdam, Nieuwe de la Mar Theater, 12 t/m 14 oktober. (www.liesbethlist.nl).

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Op 14 oktober in Maastricht (Toneelacademie), 4 november in Eindhoven (Plaza Futura) en 11 november in Utrecht (Theater Kikker).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Hafid Bouazza vermengde in zijn vertaling Shakespeare's tekst met Arabische poe.

Met Hans Kesting in de titelrol. Regie: Ivo van Hove. Vanavond in Den Helder (De Kampanje), 9 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 13 oktober in IJmuiden (Schouwburg Velsen).

Een Samenzwering van Idioten van John Kennedy Toole door de Theatercompagnie. Theu Boermans en Rezy Schumacher regisseren o.a. Anneke Blok, Jappe Claes en Sylvia Poorta. Het verhaal van een 30-jarige tragikomische held, die nog steeds bij zijn moeder woont. Reprise. Vanavond Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Bert Luppens, Fedja van Huen Yonika Spijker in deze met prijzen overladen voorstelling. Op 8 oktober in Delft (De Veste), 9 oktober in Leidse Schouwburg, 12 oktober in Goudse Schouwburg, 16 oktober in Zwolle (Odeon).

Novecento pianist der oceanen, monoloog van Alessandro Baricco door Porgy Franssen. Over een wereldberoemde pianist die op een oceaanstomer werd geboren en het schip nooit verliet. Op 9 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden