THEATER

Tournee..

't Barre Land speelt Tsjechovs jeugdstuk Platonov, met Jacob Derwig in de rol van de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om zich te gronde richt. Op 25 en 26 februari om 19.30 uur in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 4 t/m 8 april Amsterdam (Gasthuis).

Tom Lanoye heeft een solovoorstelling gemaakt van zijn magnum opus 'Ten oorlog', een eigenzinnige vertaling van Shakespeare's The Wars of the Roses. Ten oorlog - De solo, vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 2 maart in Apeldoorn (Orpheus), 7 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's beste en meest succesvolle toneelstuk Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Doetinchem (Amphion), 1 maart in Schiedam (Theater a/d Schie), 2 maart in Amersfoort (De Flint).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), 25 en 26 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), 14 en 15 maart in Groningen (Grand Theatre).

Het verhaal van Orestes is een bewerking van Aischylos' trilogie ('Agamemnon', 'Dodenoffer', 'De Goede Geesten') door Erik Snel voor Theatergroep Aluin. Agamemnon keert na tien jaar oorlog in Troje als overwinnaar naar huis, waar het moorden opnieuw begint. Op 24 en 25 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster), 3 maart in Wadway (Theaterkerk).

Een reprise van Strindberg! Verkeer van een gek! van Erik-Ward Geerlings door Els Inc. Een schets van het levensverhaal van een geniale toneelschrijver. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding).

Na 'De Doorspeler' komt Ramsey Nasr (Het Zuidelijk Toneel) opnieuw met een eigen geschreven solo, Geen lied. Hij speelt daarin een jongeman die in de onderwereld op zoek gaat naar zijn eerste liefde. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag en zaterdag in Groningen (Kruithuis), 29 februari t/m 2 maart in Rotterdam (Schouwburg).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond t/m 5 maart in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater), 8 maart in Drachten (De Lawei), 10 maart in Almere (De Metropole).

Kortsluiting is een 'black comedy' van Haye van der Heyden over een oudere man die begint te dementeren en daarmee voor verwarring en (komische) misverstanden zorgt in zijn gezin. Met Allard van der Scheer, Nelly Frijda, Rick Nicolet en Hymke de Vries. Vanavond in IJmuiden (Schouwburg Velsen), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 1 maart in Drachten (De Lawei), 2 maart in Zwolle (Odeon).

J.J. Voskuil maakte i.s.m. drie acteurs van het voormalige Werkteater een bewerking van zijn romancyclus 'Het bureau'. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Theater Bellevue), 1 maart in Zaandam (Zaantheater), 2 maart in Hoofddorp (De Meerse).

In Bloeddorst van Theatergroep Hollandia spelen Peter Paul Muller en Jeroen Willems twee vrienden die steeds weer in een broedertwist verzeild raken. Een grand guignol-voorstelling met bloederige taferelen. Rust en vrede brengen de madrigalen van Monteverdi die de mannen geregeld zingen. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).

Het Nationale Toneel speelt Het geheugen van water van Shelagh Stephenson. De reünie van drie dochters bij de dood van hun moeder. Met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma, Oda Spelbos, Edda Barends, Peter Tuinman en Paul Hoes. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg), 2 en 3 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 1 en 2 maart in Leiden (LAKtheater).

Ja Zuster Nee Zuster, de familievoorstelling van het RO Theater is een juweeltje. Niet in de laatste plaats door regie en decor van Pieter Kramer en Rieks Swarte. Met o.a. Loes Luca als Zuster Klivia en Paul Kooij als een hele Boze Buurman Boordevol. Vanavond t/m zondag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus), 2 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg), 3 maart in Enschede (Twentse Schouwburg).

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Apeldoorn (Schouwburg), 1 maart in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot 2 t/m 4 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

'Een tragische komedie voor drie personages en een hoop spullen.' Dat is Macbeth door Hotel Modern, waarin Macbeth en zijn lady in een villa wonen en het wandelende woud uit bloemkool bestaat. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), 25 en 26 februari in Groningen (Grand Theatre).

Amsterdam

In Het Veemtheater vanavond t/m 5 maart om 21 uur een Triple Bill, dat bestaat uit Wonderful Life van Claire Fleury, Spindleruv Mlin van Liesbeth Gritter en Witte ballade van Kees Roorda.

Duet is een mimevoorstelling door Yahya Gaier en Susan Gritzman. Over een man en een vrouw die samen één zijn, tot er iets misgaat. Vanavond, vrijdag (première), zaterdag, zondag(middag), 1 t/m 4 maart in Cosmic.

Schlemiel is een black comedy van Steven Berkoff, waarin de personages tijdens hun gesprekken ook hun gedachten uitspreken. Een lunchpauzevoorstelling door Het Groote Hoofd. Regie: Anny van Hoof. Vandaag t/m 5 maart in Theater Bellevue.

Vanavond t/m zaterdag in het Transformatorhuis Ashes to Ashes van Harold Pinter door Toneelgroep Amsterdam, gespeeld door Pierre Bokma en Lineke Rijxman.

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Vanavond t/m zaterdag in het Rozentheater.

Haarlem

De winter onder de tafel is een bizar sprookje van Roland Topor over een man die de ruimte onder een tafel huurt en een verhouding krijgt met de vrouw boven de tafel. Een jaloerse vriendin gooit roet in het eten. Door Joep Onderdelinden, Milou Gorter e.a. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première), 29 februari t/m 2 maart in de Toneelschuur.

Heerenveen

Iensum yn Ierlân is het derde deel van de Friestalige Ierland-trilogie van de Engelse schrijver Martin McDonagh door Tryater. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Het Posthuis Theater.

Utrecht

De Amerikaan Eric Bentley schreef in de jaren '80 een 'homoversie' van Schnitzlers 'Reigen'. In Ronde 2 tien ontmoetingen tussen mannen, te beginnen met die van 'de jongenshoer' en 'de soldaat'. Regie: Paula Bangels. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 4 maart in het kantoorgebouw van de Paardenkathedraal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden