THEATER

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Delft (De Veste), dinsdag in Zutphen (De Hanzehof), 17 maart in Venlo (De Maaspoort), 18 maart in Haarlem (Stadsschouwburg)....

Wegens succes is De Egyptische schaatser hernomen. Een tekst van Ruud van Megen over een Egyptenaar die een fervent schaatsenrijder is en met een kapotte kachel komt te zitten. Een solo door Sabri Saad el Hamus. Vanavond in Rotterdam (Bibliotheektheater), zaterdag in Wadway (Theaterkerk), maandag in Maastricht (Toneelacademie), dinsdag in Den Bosch (Koningstheater).

Haye van der Heyden schreef Mussen en Zwanen II, een komedie over mannen met neuroses en vrouwen met obsessieve verlangens. Met Frédérique Huyds, Hymke de Vries, Eric Corton en Hans Breetveld. Vanavond in Helmond (Het Speelhuis), vrijdag in Alkmaar (de Vest), zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), 18 t/m 27 maart in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond in Drachten (de Lawei), 13 en 14 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 20 maart in Zoetermeer (Stadstheater), 26 maart in Alkmaar (de Vest) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Toneelgroep Amsterdam speelt Oom Wanja van Tsjechov in regie van Titus Muizelaar. Met Pierre Bokma in de titelrol, voorts Lineke Rijxman, Hans Kesting, Hugo Koolschijn en Janni Goslinga. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 17 t/m 20 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Wanja is geen held of charmeur maar een vervelende, opvliegende, mislukte boekhouder op het familielandgoed waar zijn leven roemloos voorbij glijdt. Bokma begint landerig, vervalt vervolgens in sentimenteel gedrag en eindigt met opgefokte driftbuien. Knap gedaan allemaal, maar met net iets te veel acteergeweld.' (Hein Janssen)

Donderdag van Lidwien Roothaan gaat over een zus en twee broers die tot elkaar veroordeeld zijn. Een vierde persoon maakt primitieve emoties los. Met Lieke-Rosa Altink, Anke van 't Hof, Han Kerckhoffs en Paul R. Kooij. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Bellevue), 18 maart in Eindhoven (Chassé Theater).

Theaterprodukties 't Bos brengt Figuranten van Arnon Grunberg uit. Over een groep mensen in een restaurant die het leven wil ontvluchten. Judith de Rijke regisseerde Els Ingeborg Smits, Theo Pont, Vincent Croiset, Alice Reys e.a. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Drachten (de Lawei), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Hoorn (Het Park), woensdag in Wageningen (De Junushof).

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond in Rotterdam (Zuidpleintheater), vrijdag in Zierikzee (Mondragon), zaterdag in Gorinchem (Nieuwe Doelen), dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), woensdag in Leeuwarden (de Harmonie).

Regisseur Ivar van Urk combineert in de montagevoorstelling Aran en Titus of Wraak en Weerwraak de gelijknamige tekst uit 1641 van Jan Vos met scènes uit het gewelddadige boek 'American Psycho' van Brett Easton Ellis. Door Het Oranjehotel, vanavond in Leeuwarden (de Harmonie), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Amersfoort (de Lieve Vrouw), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Amsterdam

In Theater Bellevue een reprise van Noorderzon, de lunchpauzevoorstelling van Moniek Kramer over twee zusters, gevangen in de sleur van alledag. Door Petra Laseur en Ria Marks. Van 12 t/m 14, 19 t/m 21, 26 t/m 28 maart om 12.30 uur.

Zero Tolerance van Les Enfants Terribles gaat over een man, besmet met het hiv-virus, die tijdens een vakantie in Afrika de dood voor ogen krijgt. Een solo door Erwin Kokkelkoren. Vanavond t/m zondag, 16 t/m 21 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In Frascati op 16 en 17 maart het jonge Hongaarse gezelschap Mozgó Ház met The Cherry Orchad, een heel vrije bewerking van Tsjechovs Kersentuin.

In Theater Cosmic vanavond t/m 21 maart Een reis naar het paradijs, een monoloog door Adel Salem over een Egyptenaar die in zijn vaderland te maken krijgt met het islamitische fundamentalisme.

De Trust speelt opnieuw Rouwklacht van Wallace Shawn, waarin het failliet wordt afgekondigd van de literatuur en het toneel, speelgoed van een zelfgenoegzame elite. Met Jappe Claes, Marisa van Eyle en Ton Kuyl. Op 11, 13, 16 t/m 20 maart om 20 uur in het nabijgelegen Perdu. Reserveren via Trusttheater.

Rob de Graaf schreef Mission Impossible, een tekst over 'structuur en wanorde, muziek en ander geluid, compositie en muzikaliteit'. Een voorstelling van Dood Paard, met medewerking van de Engelse dj Steve Green. Vanavond t/m zaterdag in Frascati.

In een fabriekshal op het voormalige Storkterrein (Czaar Peterstraat 213) Drempelhonger, een locatievoorstelling van Warner & Consorten. Vanavond t/m 28 maart. Reserveren tel. 020-6632656.

Chris Tieleman schreef en speelt met Marnix van der Weyden en Marijke Schermer Ketterse lofzang, een voorstelling over Alice (die uit Wonderland), die op expeditie gaat en een chaotische wereld aantreft. Vanavond t/m zaterdag in het Rozentheater.

Kalydon is een tekst van Hein van der Heijden over een muzikaal theaterduo dat na vijftien jaar een comeback wil maken. Een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam door Hajo Bruins en Hein van der Heijden. Vanavond t/m zaterdag 13 maart en van 16 t/m 20 maart in het Transformatorhuis.

Arnhem

Hugo Maerten regisseerde bij Theater van het Oosten een tekst van Lodewijk de Boer, Angelo & Rosanna. Over een machtsstrijd in een straatbende, gevoed door een stille strijd om de gunsten van de mooie Rosanna. Vanavond t/m zaterdag (première), 16 t/m 20, 23 t/m 28, 30 en 31 maart in Theater a/d Rijn.

Den Haag

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die na een repetitie in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een grote ster. Tot en met 11 april in het Appeltheater.

Eindhoven

Het Zuidelijk Toneel brengt opnieuw De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig in de regie van Dora van der Groen. Johan van Assche en Steven van Watermeulen spelen twee gevangenen in een Zuid-Amerikaans land, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Van 15 t/m 17 maart in de Stadsschouwburg.

Rotterdam

Het Rotterdams Centrum voor Theater aan de Mathenesserdijk 293 is omgedoopt tot nachtclub 'Chez Arnold', waar 'dresser' Tim zijn verhaal vertelt. Over Tim, het leven van een dresser, op 13, 14, 21, 27 en 28 maart.

Tilburg

Voor Drie Ons schreef Luc Frans een tekst naar aanleiding van het koningsdrama 'Edward the Second' van Christopher Marlowe. Ives Thuwis regisseerde deze 'theatertriller over politiek, liefde en eigenzinnigheid'. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Vorst.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth brengt de voorstelling in het vroeg achttiende-eeuwse houten gebouw de Zuider Vermaning (Zuideinde 231) in reprise. Op 13, 14, 27 en 28 maart, 3, 4, 10 en 11 april, steeds om 12.30 en 14.30 uur. Reserveren tel. 6826650.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden