THEATER

De Mexicaanse Hond presenteert vanavond en zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem de eerste voorstellingen van Kleine Teun, een tekst en regie van Alex van Warmerdam....

Molly Sweeney is al veertig jaar blind. Ze laat zich opereren en vangt even een glimp van de wereld op. Over haar ervaringen gaat Molly Sweeney van Marlies Heuer. Première vanavond in Theater Carrousel in Amsterdam.

De Franse groep Royal de Luxe speelt Peplum: donderende veldslagen en intriges in het Egypte van het begin van de jaartelling, op 20, 21 en 22 september op de Grote Markt in Groningen. Hét hoogtepunt van A star is born.

In Was will das Weib presenteert Lou Andreas Salomé een vrouw waar mannen als Nietzsche, Rilke en Freud als een blok voor vielen. Door Theatergroep De Kern, vanavond in De Vest in Alkmaar, woensdag in de Arnhemse Schouwburg, donderdag in Societeit Philharmonie in Tilburg.

Fred Goessens, Malou Gorter, Titus Muizelaar en Roos Ouwehand van Toneelgroep Amsterdam brengen zaterdag in regie van Gerardjan Rijnders De drang, van Kroetz in première in het Transformatorhuis in Amsterdam.

Het Noord Nederlands Toneel neemt Kunst van Yasmina Reza in reprise na lovende kritieken tijdens 'SiXpack' vorig seizoen. Op 21 en 22 september in De Machinefabriek in Groningen, op 24 september in Stadsschouwburg Eindhoven, op 26 september in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Het afgelopen seizoen heeft het al proefgedraaid maar dit weekeinde wordt Theater De Vorst, het nieuwe podium voor theater en dans in Tilburg, officieel geopend. Actrice Chris Nietvelt verricht zaterdag om 16 uur de openingshandeling, Cas Enklaar speelt daarna zijn Kattengat 10. Zondag is er voor het publiek een open dag met kindervoorstellingen. Op 24 en 25 september speelt Josse De Pauw De verhuizing naar een tekst van Chantal Akerman, op 26 en 27 september wordt Fritz Langs Metropolis vertoond.

Regisseur Erik-Ward Geerlings sluit in zijn nieuwe voorstelling Never nooit nie! aan bij het thema van festival R96: de nieuwe media. Voorstellingen op 21, 22, 28 en 29 september om 13, 14, 16 en 17 uur in het World Trade Centre in Rotterdam.

Josée Ruiter en Leo Hogenboom spelen in het kader van de tentoonstelling Uit Koninklijk Bezit onder regie van Marly Knoben Wilhelmina zonder franje in Het Paleis aan het Lange Voorhout in Den Haag. Op 22 en 29 september en 6 en 13 oktober.

Het Engelstalige gezelschap Confederacy of Fools behandelt in The Wonderful, Wonderful, Sexy World of Theatre in sneltreinvaart tienduizend jaar theatergeschiedenis. Van 25 september tot en met 6 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Is voetbal kunst of oorlog? Die vraag staat centraal in Veldheren dat Jack Wouterse en Peter Paul Muller donderdag in de Toneelschuur in Haarlem in première brengen. Een tekst van Huub van der Lubbe met fragmenten uit Hard Gras van Hugo Borst.

Onder de titel 'Honger' presenteren een nieuwe generatie theatermakers zich op 26, 27 en 28 september in het Amphitheater in Amsterdam.

Chris Houtman schreef voor toneelgroep Dosto een 'docu-soap' over het leven van Gert en Hermien Timmerman, gebaseerd op het boek Het ware verhaal over het leven van dit onafscheidelijke duo. Première van Onderweg naar ooit op 26 september in De Engelenbak in Amsterdam.

Mark Krone staat van 24 tot en met 28 september in Theater Bellevue in Amsterdam met de solo Drek van de Oostenrijkse schrijver Robert Schneider.

Felix de Rooy maakte met vijf Antilliaanse homoseksuelen een stuk over de problematiek van deze 'randgroep binnen een randgroep' in het Papiamento. Première van Marival, vanavond in Theater Cosmic in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden