THEATER

In het Veemtheater speelt Esther Leenders van 7 t/m 11 mei Beeldbeschrijving van Heiner Müller, in een vertaling van Gerardjan Rijnders en een regie van Tonny Vijzelman....

Ivo van Hove regisseerde bij het Zuidelijk Toneel opnieuw een onbekend stuk uit het wereldrepertoire: De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. De vertaling van 'Les Mal-Aimés' is van Eric de Kuyper en Céline Linssen. Vanavond in Groningen (Schouwburg), zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

Francis Wijsmuller en Paul R. Kooij spelen Jason van stichting Sequoia. Over Jason die op het schip de Argo met vijftig mannen vertrekt naar een onbekend en mysterieus gebied. Naar een idee van beeldend kunstenaar Frans Huisman, die ook regisseerde. Van 7 t/m 10 mei in Amsterdam (Frascati), 13 mei in Velp (Kunsthuis 13).

Peter de Baan regisseerde bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Vanavond in Enschede (Schouwburg), vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen in Rotterdam (Schouwburg).

Het Nationale Toneel speelt Titus Andronicus van William Shakespeare, in een regie van Johan Doesburg. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), van 12 t/m 16 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Van Doesburg heeft een voorliefde voor het thema geweld, en voor theatraal geweld als uiting daarvan. Beide aspecten zijn in Titus Andronicus volop aanwezig, maar subliem gedoseerd dit keer. Het maakt deze productie tot een van de meest memorabele Shakespeare-opvoeringen van de laatste jaren.' (HJ)

Henry heet de solovoorstelling van en door Peter De Graef, die hij samen met Arne Lievens regisseerde. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 14 mei in Utrecht (Stadsschouwburg). 'In Vlaanderen is Henry een hit (...) Wie dit fenomeen wil zien, moet snel zijn. De manier waarop hij met taal omgaat en de intensiteit waarmee hij het publiek bestookt, is ongeëvenaard.' (Marian Buijs)

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos. In een regie van Rob Ligthert. Op 8 mei in Nijmegen (O42), 9 mei in Venlo (De Garage), 10 mei in Den Bosch (Bistheater), 13 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 14 mei in Arnhem (Stadsschouwburg).

Lucifer is een coproductie van het Zuidelijk Toneel en Cie. de Koe, in de regie van Peter van den Eede. Op 7 en 8 mei in Rotterdam (Schouwburg), 9 mei in Roosendaal (De Kring), 13 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 14 mei in Breda (Chassé Theater).

Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 6 mei in Tilburg (Schouwburg).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie', in de Utrechtse versie Fröken Julie. Op 7 mei in Uden (Theater Markant), 8 mei in (Hoorn (Het Park), 9 mei in Tilburg (Schouwburg), 10 mei de laatste voorstelling in Haarlem (Toneelschuur).

De Gebroeders Flint brengen de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Op 10 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 13 en 14 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Tot en met 9 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 13 mei in Heerlen (Stadsschouwburg).

Theatergroep Caroussel speelt Tramlijn begeerte, vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), 10 mei in Leiden (Laktheater), 13 mei in Weesp (City of Wesopa), 14 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

Toneelgroep Amsterdam speelt Masterclass van Terrence McNally. Sigrid Koetse is Maria Callas in de masterclass met drie klassiek opgeleide professionele zangers. Een regie van Gijs de Lange. Vanavond in Apeldoorn, vrijdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), op 14 mei in Oss (De Lievekamp).

Muze, of de vrouwen van Picasso gaat over de vrouwen waarmee de schilder zich omringde. Idee en regie van Rob de Kuiper. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Wageningen ('t Hemeltje).

Engelen - Drie Vingers heet het stuk van Kathelijne Damen. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 13 mei in Maastricht (Toneelacademie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden