Theater

Haar naam was Sarah

Bos Theater Producties. Première 3/10 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tournee t/m 22/1.

bostheaterproducties.nl

Ursul de Geer en Léon van der Sanden brengen de succesvolle roman van Tatiana de Rosnay naar het theater. Haar naam was Sarah gaat over een zoektocht naar het verleden, waarbij herkenbare thema's als liefde en loslaten aan bod komen. Met rollen voor Lotje van Lunteren, Sophie van Winden, Tom Jansen, Chris Tates en Anne Prakke.

Het Proces

TG Oostpool Première 5/10 in de Schouwburg in Arnhem. Tournee t/m 29/11.

toneelgroepoostpool.nl

Franz Kafka schreef Het Proces in 1915 en kon toen nog niet vermoeden dat het universum dat hij beschreef zo herkenbaar is voor iedereen, en van alle tijden. Het Proces vertelt het verhaal van Josef K, een vooraanstaande bankmedewerker, die gearresteerd wordt zonder te weten waarvoor. Overtuigd van zijn onschuld gaat hij de strijd aan. Hij komt terecht in een bizarre wereld, een doolhof, waarin logica lijkt te wijken voor angst, schuld en de macht van onzichtbare rechters.

Met spel van Stefan Rokebrand, Ludwig Bindervoet, Kay Greidanus e.a. Regie: Marcus Azzini.

Ilias

Op 5 en 6/10 in Stadsschouwburg Amsterdam. ssba.nl

In de Ilias beschrijft Homerus een episode uit het laatste jaar van het beleg van Troje, 1240 jaar voor Christus. De Trojaanse koningszoon Paris heeft Helena, de vrouw van een Griekse vorst, ontvoerd. Duizenden Griekse schepen varen naar Troje om haar terug te halen. De oorlog zal tien jaar duren. Op de achtergrond bemoeien de goden zich voortdurend met de stervelingen. Dit weekend wordt het stuk integraal gespeeld in de regie van de Griek Stathis Livathinos. Een vijf uur durend theaterspektakel in het Grieks met Nederlandse boventitels.

Absinthe

De Hollanders. Première 6/10 in Theater Bellevue in Amsterdam. Tournee t/m 18/12. dehollanders.org

Nederland is sinds vorig jaar een nieuw gezelschap rijker: De Hollanders. Arthur Japin ontmoette De Hollanders en hun idealisme deed hem denken aan de Tachtigers: vijf jonge Amsterdamse rebellen die ruim honderd jaar geleden het vastgeroeste Nederland omver schopten. Hij schreef voor hen het stuk Absinthe, over Anna Witsen, één van de tachtigers. Zij ontvluchtte haar dominante vader om haar dromen te verwezenlijken. Een muzikale voorstelling over liefde, verleiding, rebellie en verbeelding. Regie: Gerardjan Rijnders.

Circus

M-Lab. Première 7/10 in M-Lab in Amsterdam. Aldaar t/m 20/10. m-lab.nl

Artistiek leider Sieta Keizer maakte met jong talent de voorstelling Circus over identiteit en het belang van erkenning. Marius, een dromerige jongen die filmregisseur wil worden, komt per ongeluk terecht in een realityshow waarin de deelnemers fysiek en mentaal tot het uiterste gedreven worden. Ze strijden allemaal voor hetzelfde doel: roem.

Baantjer in het theater

Niehe Producties. Première 7/10 in DeLaMar Amsterdam. Tournee t/m 22/2.

delamar.nl

Inspecteur De Cock, zijn assistent Vledder en hoofdcommissaris Buitendam gaan op zoek naar de oplossing van een misdrijf dat voor de ogen van het publiek plaatsvindt. Weet één van de toeschouwers of theatermedewerkers misschien meer? Met o.a. Peter Römer, Mike Weerts Miryanna van der Reeden en Alexandra Alphenaar.

00000000

Giulio d'Anna. Tournee t/m 3/11.

giuliodanna.com

Dansvoorstelling van Giulio d'Anna.

Persoonlijk, kwetsbaar en toch

ook heel luchtig en grappig.

ONTSPOORD (15+)

Toneelmakerij. Tournee t/m 30/11.

toneelmakerij.nl

De Toneelmakerij maakt warmbloedig, bijna tijdloos theater van een oorspronkelijk Amerikaans fabrieksdrama. Met Frédérique Spigt, Bob Fosko, Meral Polat, Tjebbo Gerritsma en Wouter Zweers.

TRISTAN UND ISOLDE

De Nationale Reisopera. Tournee t/m 31/10. nationalereisopera.nl

Vijf uur liefdesgeweld is de moeite waard dankzij voortreffelijke cast en subtiele regie van Jakob Peters-Messer. Door de Nationale Reisopera.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden