THEATER

In Felix Meritis gaat vanavond Ja & Nee in première, een film/theater-tweeluik van Dick Hauser, bestaand uit de korte speelfilm 'Ja' en het theaterstuk 'nee'....

Amsterdam

De voorleessessie van Mary Dresselhuys op 24 februari in het Nieuwe de la Mar is reeds uitverkocht. Ze treedt op 10 maart nog een keer op en praat dan met Paul Haenen.

In de Palonizaal van Theater Bellevue een reprise van Zilver, de lunchvoorstelling naar het boek van Adriaan van Dis, in de regie van Netty Droog. Een geslaagde bewerking van het verhaal over een jongen die op een kostschool niet kan kiezen tussen het schone en het aardse, tussen droom en daad. Door Michiel Varga, Arend de Geus, Paul Groot en Debbie Korper. Tot en met 9 maart, om 12.30 uur.

In de 'grote' zaal van Bellevue op 20, 21 en 22 februari de roemruchte voorstelling Emily door Toetssteen.

Maatschappij Discordia speelt Familie van Arthur Schnitzler, tot en met 28 februari in Felix Meritis.

Pierre Bokma en Lineke Rijxman spelen opnieuw Ashes to Ashes bij Toneelgroep Amsterdam, het nieuwe stuk van Pinter over een man en een vrouw, het heden en hun verleden. Van 20 t/m 22 en van 25 t/m 28 februari in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek.

The In Players speelt Dr. Faustus, Goethes verhaal in de versie van Christopher Marlowe, t/m 2 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

ELS Inc. brengt de voorstelling Leed der gevoellozen: de epiloog, over een groep mensen die in een afgesloten ruimte wachten op het einde der tijden. Arie de Mol regisseert. In het Veem Theater, t/m 23 februari.

De Trust herneemt in een licht gewijzigde cast de succesvoorstelling Drie Zusters van Tsjechov, in een regie van Theu Boermans. Tot en met 8 maart in het nieuwe theater (Kloveniersburgwal 50).

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Vaderlozen van Tsjechov: met drie pauzes, een voorstelling van bijna vijf uur, maar 'het had best langer mogen duren'. Over stuurloze jonge mannen, die bang zijn voor de verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Tot en met 22 februari in de Machinefabriek. 'De rust waarmee Dries Vanhegen de hoofdpersoon speelt, maakt hem tot een spiegel voor de mensen om hem heen.' (Marijn van der Jagt).

Den Haag

Toneelgroep Drang speelt vanaf vanavond een serie voorstellingen op locatie van Straat, gebaseerd op 'Road' van Jim Cartwright. 'Straat' speelt zich af op de zeventiende verdieping van een gebouw van Rijkswaterstaat (Koningskade 4, nabij het Malieveld) dat tijdelijk niet in gebruik is. Tot en met 22 maart. Reserveren op tel.nr. 070-3522406, kaarten afhalen bij de hoofdingang.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth speelt t/m 23 februari (m.u.v. 22) in het pas gerenoveerde Raadhuis van Dudok.

Hoorn

Warner & Consorten speelt Kruipolie, een vervolg op 'Kachel in Vrieshuis' uit 1996. Een interdisciplinaire voorstelling in een oude autowerkplaats, annex showroom, die gesloopt gaat worden. Op 20, 21 en 28 februari om 18.30 en 20.30 uur in De Garage, Pakhuisstraat 18.

Rotterdam

In einem Jahr is een voorstelling gebaseerd op de film 'In einem Jahr mit dreizehn Monden' van Fassbinder uit 1978. Rob de Graaf vertaalde het filmscript over de stervende rechter Erwin Weishaupt. Op 26 februari in de Schouwburg.

Dineren tijdens Currie, of Dineren met Currie: in het Maastheater presenteert Nanette Currie een 'theaterdinerspektakel', met tapdans, op 20, 21, 23, 27 en 28 februari.

Tilburg

Een botsautotent is het decor in Bernadetje, een voorstelling van het Vlaamse toneelgezelschap Victoria, gemaakt door Alain Platel en Arne Sierens. Op 20, 21 en 22 februari is 'Bernadetje' te zien in De Vorst.

Utrecht

Green Ginger presenteert Slaphead, 'the demon barber of Fleetstreet'. Zaterdag in de Blauwe Zaal.

Tournee

In een productie van de Rotterdamse Schouwburg spelen Ruurd de Maesschalck en Peter Sonneveld, geregisseerd door Tom Jansen, In de eenzaamheid van de katoenvelden van B. M. Koltès. De slaaf is vrij, maar het handeltje dat hij opzet, vindt geen goedkeuring. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), van 25 februari t/m 1 maart in Amsterdam (Frascati).

Phaedra door Theater van het Oosten in regie van Mark Timmer, een classistische tragedie over een vrouw die verliefd wordt op haar stiefzoon, wat hem uiteindelijk zijn leven kost. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Tilburg (Schouwburg). 'Het gaat Mark Timmer bovenal om duidelijkheid en eenvoud. Zijn strakke mise-en-scène verlangt van de acteurs het vermogen onder hun onderkoelde spel een springlading aan emoties te leggen. Maar daartoe zijn de meesten onvoldoende in staat. Maar het verhaal wordt glashelder verteld. Op zichzelf is dat een niet geringe verdienste. Het is vakwerk, niet meer en niet minder.' (Marian Buijs)

Als onderdeel van het literaire festival 'De Wintertuin' zaterdag en zondag in de Oude Foyer Schouwburg in Arnhem het nieuwe toneelstuk van Rob de Graaf Pisstof bij InDependance. Op zaterdag zal 'Pisstof' in boekvorm worden gepresenteerd, voorafgaand aan de voorstelling zal De Graaf zondag om 19.45 uur worden geïnterviewd. Op 24 februari speelt 'Pisstof' in Zutphen (Hanzehof).

De Vorstproductie brengt Variatie omtrent eend, naar 'Duck Variations' van David Mamet, in een regie van Oda Buijs. Een eend vormt voor twee mannen een veilige manier om levensvragen te bespreken. Op 21 februari in Eindhoven (Plaza Futura) en op 28 februari in Tilburg (De Vorst).

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), op 24 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg), 26 februari in Heerlen (Stadsschouwburg).

Het Zuidelijk Toneel speelt Flirt, naar het oorspronkelijke stuk van Arthur Schnitzler, 'Liebelei', dat door Willem Jan Otten werd vertaald. Over vier jonge mensen die hun houding ten opzichte van de liefde proberen te bepalen. Peter van Kraaij regisseert. Vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Bij het Zuidelijk Toneel regisseert Johan Simons Trojaanse Vrouwen van Euripides. Met Frieda Pittoors, Chris Nievelt, Elsie de Brauw e.a. Zangeres Astrid Seriese neemt het Koor voor haar rekening. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 25 februari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'ABE'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Baarn (De Speeldoos), zaterdag Leiden (Leidse Schouwburg).

Lidwien Roothaan regisseert de voorstelling van Het Groene Balkon, Het huis van Bernarda Alba, naar het verhaal van Federico Garcia Lorca. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag in Dordrecht (De Kunstmin), zaterdag in Delft (De Veste), op 25 februari in Leeuwarden (De Harmonie), 26 februari in Uden (Theater Markant). 'Roothaan heeft een schitterende ploeg actrices bij elkaar gebracht (. . .) Vanzelfsprekend is het gemak waarmee Juul Vrijdag, die als dienstmeid alles weet en alles hoort, het toneel beheerst. Zij geeft Heuer weergaloos partij; de scènes tussen die twee zijn adembenemend.' (MB)

Theater De Korre brengt Wolven huilen van Erik Vlaminck, in een regie van Bob de Moor. Vanavond is de productie te zien in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), op 26 februari in Roosendaal (De Kring).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose en geregisseerd door André van den Heuvel. Vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 25 februari in Gouda (Schouwburg), 26 februari in Enschede (Twentse Schouwburg). 'De acteurs van het NNT maken geen clichémannetjes van de juryleden, maar echte karakters met mooi uitgespeelde details.' (HJ)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden