Theater

Een lastig portret van Barbara Duijfjes naar teksten van Toon Tellegen. Regie: Liesbeth Coltof. Duijfjes speelt met haar moeder een stuk vol waarheden en leugens in het licht van een onvermijdelijk naderend verlies....

Parasieten van Marius von Mayenburg. Vijf mensen spinnen in een hete zomer een verstikkend web om elkaar heen. Regie: Victoria H. Meirik. Tot en met 21 september in Het Gasthuis in Amsterdam, première vanavond.

Puppetry of the penis, komedieshow die begint 'waar The Full Monty ophield'. Vanavond in Theater a/d Parade in Den Bosch, vrijdag in het Chassé Theater in Breda, zaterdag in 013 in Tilburg, zondag in de MECC in Maastricht, dinsdag in Odeon in Zwolle, woensdag in Orpheus in Apeldoorn.

Gebroeders van Fabian en Bavo Galama, danstheater naar het boek Gebr. van Ted van Lieshout. Een verhaal over twee broers die een dialoog via een dagboek voeren. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Pretpark van het lijden, acteurs van Keesen & Co (o.a. Wim Bouwens, Monique Kuijpers en Reinour Bussemaker) lezen teksten van Paul Pourveur (uit o.a. Naar Belgrado!, Congo en White-Out), welke eerder in regie van Willibrord Keesen gespeeld zijn. Vrijdag en zaterdag in De Balie in Amsterdam, zondag in Theater Kikker in Utrecht.

Who is Woyzeck, performance van Borut Separovic en Damir Klemenic naar het bittere drama Woyzeck van Georg Büchner over de antiheld Woyzeck die zijn geld verdient als proefdier in experimenten. Vanavond en vrijdag (première) in het Chassé Theater in Breda.

Twee stemmen, de bejubelde voorstelling door Jeroen Willems van ZT Hollandia maakt een reprisetournee. Aan een rijk gedekte dis speelt Willems zes topindustriëlen, wier macht gecorrumpeerd lijkt. Naar teksten van Pier Paolo Pasolini en in een regie van Johan Simons. Vanavond in Stadsschouwburg Eindhoven, vrijdag in de Toneelschuur in Haarlem, dinsdag en woensdag in Theater a/h Spui in Den Haag.

Van muizen en mensen van John Steinbeck, in reprise bij Het Vervolg. Over liefde en dromen in een harde mannenwereld van losers en loners. Regie: Léon van der Sanden. Op 17 september in Schouwburg Cuijk.

De luitenant van Inishmore van Martin McDonagh en Goethe's Torquato Tasso door het Noord Nederlands Toneel in regie van Koos Terpstra. Door de week afzonderlijk te zien, in het weekeinde als doublebill (aanvang om 18 uur met diner tussendoor). Van 17 september t/m 6 oktober in de Machinefabriek, Groningen. Tel. 050-3113388.

Annette speelt alles wat ze heeft, festival waarmee de nieuwe theatergroep Anette Speelt zichzelf introduceert. Van 18 t/m 28 september speelt ze Hoe, Nijinsky, La Musica II van Duras, Licht, deel 3 van Gerardjan Rijnders en Acné, in Studio II van het Appeltheater in Den Haag.

Theaterfestival, Amsterdam: vrijdag in de Stadsschouwburg Asem door Het Toneelhuis; zaterdag L. King of Pain door Het Toneelhuis; vanavond in Bellevue Vive l'Afrique door Action Malaise; vanavond in De Brakke Grond Vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot door StAN/De Koe/Maatschappij Discordia), Images of Affection door Needcompany.

De (Internationale) Keuze, t/m 21 september in de Rotterdamse Schouwburg met o.a. Tragbar door Schau spielhaus Zürich naar De wereld als markt en strijd van Michel Houellebecq. Regie: Johan Simons (12 en 13 september); The theft of Sita schaduwpoppentheater door Nigel Jamieson, Paul Grabowski, I Wayan Gde Yudane (13 en 14 september); Vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot door STAN/de Koe/Maatschappij Discordia naar Denis Diderot (16 en 17 september); The Beckett Trilogy door Conor Lovett/Gare St. Lazare Players, een bijzondere Becket-vertolking (17 september).

2x2=5, Dostojevski en meer, 't Barre Land bewerkte vier romans van Dostojevski en een hilarische satire van Boelgakov voor toneel en staat met 'Misdaad en straf' t/m 14 september nog in Theater Kikker in Utrecht.

Beneden de Rivieren van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. 'Gloednieuw Nederlands toneel', gespeeld en geregisseerd door Hans Croiset en Ger Thijs. Over een vader die na zijn dood nog een goed gesprek met zijn familie heeft. Eindregie: Leonard Frank. Tot en met 15 september in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, 18 september in Schouwburg Velsen in IJmuiden.

Antigone van Anouilh door Theater Het Hof in regie van Wannie de Wijn. Vanavond t/m 28 september in Theater Het Hof, Arnhem.

Carmen door Toneelgroep Amsterdam, met muziek van Stef Kamil Carlens (Zita Swoon), en tekst van Oscar van Woensel. Met Gunilla Verbeke, Maarten Claeyssens en Jim de Groot. Regie: Ivo van Hove. Vanavond in Schouwburg Tilburg, vrijdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, zaterdag in CC in Hasselt, 16 en 17 september in Stadsschouwburg Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden