THEATER

Tournee..

In Gebakken meeuw van Het Volk zien drie verongelukte zwagers elkaar terug in het hiernamaals. Ook in de dood blijft het sappelen. Door Bert Bunschoten, Aike Dirkzwager, Joep & Wigbolt Kruijver. Vanavond in Delft (De Veste), vrijdag in Heemskerk (Het Oude Slot), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 12 januari in Lochem (Schouwburg), 13 december in IJmuiden (Schouwburg Velzen).

Mooi weer vandaag van David Storey door Toneelgroep Amsterdam. Met Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Op 11 januari in Heerlen (Stadsschouwburg), 12 januari in Sittard (Stadsschouwburg), 13 januari in Venlo (De Maaspoort). 14 januari in Schiedam (Theater a/d Schie).

Ingeborg Elzevier en Kees Coolen spelen Herfst in Riga van Alexej Arbusov. Zij is een patiënte in het sanatorium, waarvan hij de directeur is. Na een slechte start leren ze elkaar langzaam beter kennen. Vanavond in Wageningen (Junushoff), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 12 december in Enschede (Twentse Schouwburg).

Big Boy van Carina Molier is gebaseerd op het leven en werk van Patti Smith en de New Yorkse performance-kunstenares Marina Rodriguez. Een Engelstalige voorstelling door Lotte Proot en Marie Paz. Video: Joost de Jager, muziek: Henk Bakker. Op 7 en 8 januari in Utrecht (Huis a/d Werf), 13 januari in Haarlem (Toneelschuur), 14 januari in Tilburg (De Vorst).

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 12 januari in Drachten (De Lawei), 13 en 14 januari in Leeuwarden (De Harmonie).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. Regie: Peter Pluymaekers. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), 8 t/m 10 januari in Zoetermeer (Stadstheater), 12 januari in Alkmaar (De Vest), 14 januari in IJmuiden (Schouwburg Velzen).

Laatste voorstellingen van De Kersentuin door Het Nationale Toneel. Met Geert de Jong, Peter Bolhuis, Pim Labeau, Aus Greidanus jr e.a. Vanavond t/m 9 januari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 11 en 12 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Gouda (Schouwburg), 12 en 13 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 11 januari in Baarn (De Speeldoos), 13 januari in Rotterdam (Zuidplein Theater), 14 januari in Bussum ('t Spant).

Mannenschool is een voorstelling van Ingrid Kuijpers over mannen 'in het keurslijf van de aanpassing': onberispelijke mannen die op kantoor werken. Na hun werk gaan ze naar de Mannenschool waar de overheid ze 'bijstuurt'. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 13 januari in Apeldoorn (Gigant).

Think Big, Minnie Mouse for President is een 'striptheatervoorstelling' over het Amerikaanse Denken, en over de 'desastreuze verhouding tussen een nachtwaker en een schoonmaakster' naar het model van de Monica Lewinsky-affaire. Daphne de Bruin schreef de tekst voor Growing up in Public en InDependance Theaterproductiehuis. Paul Feld regisseerde. Vrijdag in Gouda (Schouwburg), 10 en 11 januari in Arnhem (Schouwburg), 12 januari in Breda (Chassé Theater).

Amsterdam

Flashback is een 'filmische' theatervoorstelling van Jan Boiten waarin een man zich moet verantwoorden voor zijn daden van dertig jaar geleden. Twee rechercheurs komen met feiten, waarvan hij zich niets herinnert. Vanavond t/m 23 januari in Het Veemtheater. Tekst: Justus van Oel.

In de Balie Vermoedens omtrent Jakob, een 'live hoorspel'-bewerking van de gelijknamige roman van Uwe Johnson over de dood van een Oostduitse spoorwegbeambte in november 1956, een politiek gespannen tijd. Op 7, 8 (première), 11 t/m 16 januari.

Stichting Vooropleiding Theater Groningen speelt Doodstil, een voorstelling over zinloos geweld, in regie van Cora Broekhuizen. Zondag in Theater Bellevue.

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Van 12 januari t/m 4 maart in het Trusttheater.

Toneelgroep Amsterdam met Kwartet van Heiner Müller naar 'Les liaisons dangereuses'. Met Gerardjan Rijnders en Marieke Heebink als Vicomte de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee intriganten die zijn uitgespeeld. Van 11 t/m 22 januari in het Transformatorhuis.

De Dogtroep heeft bezit genomen van de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ. In de ontvangsthal op de eerste verdieping speelt de groep de voorstelling Atom Tattoo, vanavond t/m 23 januari (21 uur). Er gaat een boot vanaf CS.

Den Bosch

Regisseur Tet van der Donk en dramaturg Jane van de Lest maakten met vijf jongeren de Bis-productie Lekker Jong. Uitgangspunt vormde de zelfmoord van de Maastrichtse hardcore-drummer Richie Backfire. Van 6 t/m 8 en 14 januari in Theater Bis.

Den Haag

Stramrood en De erven Stramrood is een tweedelig toneelfeuilleton van de Haagse Toneelgroep Drang. Over een projectontwikkelaarsfamilie, over geld, macht en aanzien. Het tweede deel is vanavond t/m 22 januari te zien in Zwembad De Regentes.

Maastricht

In de 'toneeldocumentaire' Wisselwaarde ontvangt Het Huis van Bourgondië elke avond andere gasten in eigen huis. Vanavond t/m 13 januari wordt teruggeblikt op de afgelopen eeuw en vooruitgekeken naar de 21ste eeuw, door respectievelijk Mient-Jan Faber, Vincent Icke, Annemarie Prins, Joep Lennarts, Willy Claes en René Boomkens.

Utrecht

Ine te Rietstap, Harm van Geel en René Geerlings trokken zich een week terug op Schiermonnikoog en kwamen terug met de voorstelling Alleen alleen is een eend een eend, 'een gezellig eenzaam avondje met grapjes en brutale praatjes'. Te Rietstap deed de regie. In Huis aan de Werf van 11 tot en met 14 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden