THEATER

Tournee..

Van de brug af gezien van Arthur Miller is Leonard Franks laatste regie bij het Theater van het Oosten. Met Jack Vecht als de havenarbeider Eddie die zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Heerenveen (Posthuis), dinsdag in Hoorn (Het Park), 8 maart in Purmerend (Purmaryn).

Tom Lanoye heeft een solovoorstelling gemaakt van zijn magnum opus 'Ten oorlog', een eigenzinnige vertaling van Shakespeare's The Wars of the Roses. Ten oorlog - De solo, vanavond in Apeldoorn (Orpheus), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 10 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 6 en 7 maart in Gouda (Schouwburg), 8 maart in Naaldwijk (De Naald).

Don Q is een bewerking van het verhaal van Don Quichotte door Fred Delfgaauw, die poppen en andere attributen gebruikt in zijn voorstelling. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Den Haag (Diligentia), 9 en 10 maart in Zevenaar (Bommersheuf).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater), 8 maart in Drachten (De Lawei), 10 maart in Almere (De Metropole).

De winter onder de tafel is een bizar sprookje van Roland Topor over een man die ruimte onder een tafel huurt en een verhouding krijgt met de vrouw boven de tafel. Een jaloerse vriendin gooit roet in het eten. Door Joep Onderdelinden, Milou Gorter e.a. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 7 en 8 maart in Rotterdam (Theater Lantaren/Venster), 9 en 10 maart in Utrecht (Blauwe Zaal).

J.J. Voskuil maakte i.s.m. drie acteurs van het voormalige Werkteater een bewerking van zijn romancyclus 'Het bureau'. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), 3 en 4 maart in Leiden (LAKtheater), 9 maart in Hoogeveen (De Tamboer).

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Zaterdag en zondag in Arnhem (Schouwburg), 8 en 9 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Voorlopig laatste voorstellingen van Ja Zuster Nee Zuster door het RO Theater. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 4 en 5 maart in Amstelveen (Schouwburg), 7 maart in Deventer (Leeuwenbrug), 8 maart in Zaandam (Zaantheater), 10 t/m 12 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond t/m zondag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 14 maart in Deventer (De Leeuwenbrug).

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 7 t/m 18 maart in Amsterdam (De Brakke Grond).

'Een tragische komedie voor drie personages en een hoop spullen.' Dat is Macbeth door Hotel Modern, waarin Macbeth en zijn lady in een villa wonen en het wandelende woud uit bloemkool bestaat. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Korzo), 16 maart in Goes ('t Beest), 23 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Maandag in Amstelveen (Schouwburg), 9 maart in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 14 maart in Zaanstad (Zaantheater).

Amsterdam

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, in De Balie Lemba de Miranda met de solo IDIL, een meisje. Naar de debuutroman van Yasmine Allas over een jonge Afrikaanse vrouw, die wordt uitgehuwelijkt, maar durft te kiezen voor de man op wie ze verliefd wordt.

Goudkust in de Bijlmer is een documentaire voorstelling over Ghanese vrouwen in Amsterdam ZuidOost. Feri de Geus en Noortje Bijvoets regisseerden acht Ghanese meisjes die dansen, muziekmaken en hun verhalen en verlangens vertellen. Van 2 t/m 4, 9 t/m 11 maart om 20 uur in de Tyltylschool, Drostenburg 4. Kaarten via Nestheaters (tel. 020-6266866).

In Theater Cosmic van 8 t/m 19 maart het festival Kina, dat een beeld geeft van theater, muziek en poëzie uit Turkije. Op 8 maart het Turkstalige Tiny little black mulberry door 476 Players. Op 9 maart Die Küche door Tiyatro Aktuel.

In Het Veemtheater vanavond t/m 5 maart om 21 uur een Triple Bill, dat bestaat uit Wonderful Life van Claire Fleury, Spindleruv Mlin van Liesbeth Gritter en Witte ballade van Kees Roorda.

Schlemiel is een tekst van Steven Berkoff, een black comedy waarin de personages tijdens hun gesprekken ook hun gedachten uitspreken. Een lunchpauzevoorstelling door Het Groote Hoofd. Regie: Anny van Hoof. Vandaag t/m 5 maart in Theater Bellevue.

Den Haag

Anne-Marie Heyligers en Ellen van Rossum spelen Een gevaarlijke verhouding naar het boek van Hella Haasse, 2 t/m 31 maart in Theater Branoul.

Rotterdam

Pjeroo Roobjee schreef Kathalzen, een bewerking van John Websters 'The Duchess of Malfi'. Over een fabrikantenfamilie en haar enge relatie tot de kerk, over corruptie, incestueuze liefdes en wraak. Door Het Toneelhuis in regie van Tom van Dyck. Op 7 en 8 maart in de Schouwburg.

Utrecht

De Amerikaan Eric Bentley schreef in de jaren '80 een 'homoversie' van Schnitzlers 'Reigen'. In Ronde 2 tien ontmoetingen tussen mannen, te beginnen met die van 'de jongenshoer' en 'de soldaat'. Regie: Paula Bangels. Vanavond t/m zaterdag laatste voorstellingen in het kantoorgebouw van de Paardenkathedraal in de Bekkerstraat.

In de Stadsschouwburg vanavond t/m zaterdag de allerlaatste voorstelling van Schnitzlers Reigen door De Paardenkathedraal. Peter de Graef en Marie-Louise Stheins maken een rondedans om de liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden