THEATER

Onder de naam Extender gaan leden van het onlangs opgeheven theatergezelschap Tender, Ellis Galesloot en Marianne van Hooff, door met theaterprojecten....

Theatergroep Carver speelt de voorstelling Fred, waarin voor het eerst geen gastacteurs spelen maar alleen de drie vaste leden van het gezelschap (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen). Helmert Woudenberg regisseert. Tot en met 3 mei in Theater Bellevue. Tournee.

Au château tremblant ('t schuddend huis) heet de voorstelling die het Griftheater herneemt. Oostelijke Handelskade 4, t/m 20 april.

In het eigen theater speelt De Trust tot en met 19 april Mijn Hondemond van de Oostenrijkse schrijver Werner Schwab. Theu Boermans regisseert het slot van het vierluik 'De Faecaliëndrama's'.

Den Haag

In het Appeltheater t/m 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weil. Aus Greidanus regisseert. Verder Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van de Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen en Eric Schneider, t/m 28 april.

Het verhaal Toti van Theo van Gogh vormt het uitgangspunt voor de door regisseur Sam Bogaerts geregisseerde voorstelling, t/m 19 april in het Atrium van het Haagse stadhuis.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) Al te luide eenzaamheid, naar de novelle van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal. Tot en met 3 mei iedere donderdag, vrijdag en zaterdag.

Eindhoven

Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. Zaterdag in de Stadsschouwburg. Tournee.

Groningen

In het Grand Theatre de locatievoorstelling Een BattleOper van theatergroep Crescendo. Met acteur Ko van den Bosch, sopraan Daniëlla Bernoulli, saxofonist Jan Kooper en danseres Corinne Barbara. Op 17, 18 en 19 april en van 22 t/m 24 april.

Haarlem

In de Toneelschuur presenteert Theatergroep Hollandia Twee Stemmen, twee monologen gebaseerd op teksten van Duras en Pasolini. Johan Simons regisseert. Tot en met 19 april.

Maastricht

Het Kruis van Bourgondië vroeg Floor Huygen een theaterproject te maken over het gebied Maastricht-Aken-Luik. Het werd De Hartstreek, een liefdesmonoloog door Bert Luppes over landschappen. Tot en met 26 april in het eigen theater.

Rotterdam

Loes Luca speelt voor het eerst in haar carrière een klassieke toneelrol: Elektra van Sofokles in regie van Koos Terpstra bij het RO Theater. In deze opmerkelijke rolbezetting onder anderen Pleuni Touw, Geert Lageveen, Joost Prinsen en Guus Dam. In het RO Theater, t/m 3 mei.

Tournee

De Wetten van Kepler brengt vanavond de première van Macbeth van William Shakespeare, het sluitstuk van een drieluik over de mens in oorlog. Wim Berings regisseert. Tot en met 20 april in Den Bosch (Theater Bis), op 23 april in IJmuiden (Witte Theater).

In de Schouwburg in Arnhem spelen Francis Wijsmuller en Paul R. Kooij vanavond de première van Jason van stichting Sequoia. Over Jason die op het schip de Argo met vijftig mannen vertrekt naar een onbekend en mysterieus gebied. Naar een idee van beeldend kunstenaar Frans Huisman, die ook regisseert. Zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Het Nationale Toneel speelt de Elizabethiaanse wrekerstragedie Titus Andronicus van William Shakespeare, in een regie van Johan Doesburg. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), op 22 april in Deventer (De Leeuwenbrug), 23 en 24 april in Rotterdam (Schouwburg). 'Doesburg heeft een voorliefde voor het thema geweld, en voor theatraal geweld als uiting daarvan. Beide aspecten zijn in Titus Andronicus volop aanwezig, maar subliem gedoseerd dit keer. Het maakt deze productie tot een van de meest memorabele Shakespeare-opvoeringen van de laatste jaren.' (Hein Janssen)

Toneelgroep Amsterdam speelt Masterclass van Terrence McNally. Sigrid Koetse is Maria Callas. Gijs de Lange regisseert. Op 21 april in Dordrecht (Schouwburg), 22 april in Gouda (Schouwburg), 23 april in Delft (De Veste).

In Hanebuurt van Bouke Oldenhof vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vanavond in Sneek (Amicitia), vrijdag in Hellevoetssluis (Twee Hondjes), zaterdag en zondag in Groningen (Kruithuis).

HMA of Hiroshima mon amour, een coproductie van het Holland Festival in Amsterdam, kunstenFestivaldesArts in Brussel en Toneelschuur Produkties in Haarlem, maakt een reprise-tournee. Naar het filmscenario van Marguerite Duras voor de film van Alain Renais. Guy Cassiers regisseert. Op 18, 19 en 20 april in Rotterdam (Schouwburg), 23 april in Tilburg (Schouwburg).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie gewoon Fröken Julie heet. Vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 21 en 22 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 23 april in Amstelveen (CC).

Henri van Zanten regisseert Vuist bij De Gasten Komen. Vrijdag in Doetinchem (De Gruipoort), 25 april in Groningen (Grand Theatre).

Jeroen van den Berg regisseert het zelfgeschreven stuk De laatste dagen bij theatergroep het Oranjehotel. Vrijdag in Nijmegen (O42), op 23 april in Arnhem (Stadsschouwburg).

De Federatie speelt Noordeloos. Rob Ligthert regisseert. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Culemborg (De Fransche School).

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), op 23 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert. Tot en met 20 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 22 april in Roosendaal (De Kring), 23 april in Eindhoven (Stadsschouwburg).

De Comedian Harmonists van Stichting Toneelschuur Produkties in Haarlem is geïnspireerd op de zanggroep die in het Berlijn van de jaren dertig furore maakte. Naar een idee van Hans Thissen. Vanavond in Leiden (Lak Theater), vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), van 22 t/m 24 april in Haarlem (Toneelschuur).

Het Haarlems Toneel speelt Antigone van Sofokles. Krzysztof Babicki regisseert. Vanavond in Winterswijk (CC), 23 april in Hengelo (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden