THEATER

Guy Cassiers regisseerde Faust bij Het Zuidelijk Toneel in een co-productie met theater DeSingel uit Antwerpen. Marc van Eeghem is Faust, Bart Slegers speelt Mephistopheles en Katelijne Verbeke is Greetje....

Tournee

De Engelse theateropleiding Lamda maakt een tournee met een muzikale bewerking van David Copperfield van Charles Dickens. Vanavond in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Leiden (Schouwburg), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), woensdag in Maastricht (La Bonbonnière).

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van Carson McCullers. Het is een voorstelling over idealen. Vrijdag in Nijmegen (O'42), 20 t/m 31 januari in Amsterdam (Frascati).

De Soldaat Facteur en Rachel, een tekst van Arne Sierens, is door De Wetten van Kepler hernomen. Over de liefde tussen een postbode en de 17-jarige Rachel. Vanavond in Goes ('t Beest), vrijdag in Breda (Chassé Theater), maandag in Venlo (Maaspoort), 21 en 22 januari in Den Haag (Theater a/h Spui).

De aankoop van een wit schilderij is het breekijzer in een hechte vriendschap tussen drie mannen. Kunst is een komedie van Yasmina Reza door Theater Teneeter. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Culemborg (De Fransche School), dinsdag en woensdag in Amsterdam (Bellevue).

Na Ed Wubbe (Scapino Ballet) heeft nu ook Carina Molier een voorstelling gemaakt over ex-Velvet Underground-zangeres Nico. De muziek in Chelsea Girl is van Dolf Planteijdt. Vanavond in Haarlem (Patronaat), 22 januari in Den Bosch (Bis), 28 januari in Eindhoven (de Effenaar), 29 januari in Den Haag (Paard).

Het Britse duo Gavin Robertson & Andy Taylor speelt Fantastical Voyage, een 'spannend en diepkomisch zee-avontuur' over twee onderzoekers die op de bodem van de zee Het Verdronken Rijk van Tyreme ontdekken. Daar ontmoeten ze de krankzinnige keizer Daryus. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Bellevue), op 22 en 23 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Matin van Veldhuizen schreef het script van Woolf & Bell over de zusjes Virginia Woolf en Vanessa Bell. Een voorstelling van Theatergroep Carrousel. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 23 januari in Enschede (Concordia), 24 januari in Hilversum (Achterom).

Amsterdam

Een 'zwartgallige comedy of de toekomst' is Disaster Musical, de nieuwe voorstelling van Alex d'Electrique. Vanavond t/m 31 januari in Frascati (première op 21 januari).

De Egyptische Schaatser is een monoloog van Ruud van Megen, gespeeld door Sabri el Hamus, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Over een Egyptenaar in Nederland die de Elfstedentocht wil rijden. Als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue, vandaag t/m 1 februari om 12.30 uur.

In De Balie op 16, 17 en 18 januari om 22 uur De gehavende, een tekst van Elvis Peeters over twee mensen die elkaar met horten en stoten hun levensverhaal vertellen. Met Goele Derick en José Verheire.

Aan de hand van de geschiedenis van de Russische kunstenaar Majakovski doet Circus Bulderdrang in haar voorstelling Majakovski forse ingrepen in de wereldgeschiedenis: de Titanic zinkt niet, Hitler wordt kunstschilder. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Titus Muizelaar regisseert Herakles bij Toneelgroep Amsterdam, een tragedie van Euripides in een nieuwe vertaling van Komrij. In een vlaag van waanzin doodt Herakles zijn vrouw en kinderen. Als hij tot bezinning komt, ziet hij maar één uitweg: zelfmoord. Op 19, 20 en 21 januari try-outs in de Stadsschouwburg, op 22 januari première.

In Theater Cosmic op 16 t/m 18, 23 t/m 25 januari de theaterdocumentaire Undesirable Elements van Ping Chong en Dave Schwab. Zes acteurs met wortels in Portugal, Indonesië, Iran, Chili, Suriname en Trinidad, vertellen hun verhaal.

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Tot en met 28 februari in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50. 'Hamlet van de Trust is niet zo overrompelend verclipt als de film Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, maar is net zo fris en helder en zowel geschikt voor de klassieke Shakespeare-liefhebber als voor jongeren, die in deze Hamlet een lotgenoot zullen herkennen.' (Hein Janssen)

Den Haag

Hartzeer is een co-productie van Het Nationale Toneel en Fact, geregisseerd door Rob Ligthert. Een tragikomedie uit 1724 van Marivaux over de liefde van de prinses van Barcelona voor de avonturier Lelio, die echter valt voor Hortense, de hartsvriendin van de prinses. Met Antoinette Jelgersma, Arlette Weijgers en Kees Coolen. Voorstellingen tot en met 7 februari in De Regentes.

Leiden

Spelletjes met vuur van Het Arsenaal is een drieluik over ontspoorde gezinnen en geweld tussen ouders en kinderen. Teksten van Frank den Os. Op 22, 23 en 24 januari in LAK-theater..

Rotterdam

In de Schouwburg Ten Oorlog, de marathonvoorstelling die de Blauwe Maandag Compagnie van Shakespeare's koningsdrama's maakte in de briljante vertaling van Tom Lanoye. Vanavond en vrijdag nog het tweede deel, op 21, 22 en 23 januari het laatste deel. De marathons op 17 en 24 januari zijn uitverkocht.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in de Zuidervermaning, een houten gebouw aan het Zuideinde in Westzaan. Tot en met 15 maart elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, op de vrijdag om 13 en 15 uur. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden