THEATER

De meest recente productie van The Wooster Group heet 'House/Lights'. Het Holland Festival presenteert deze bewegingstheatervoorstelling t/m 21 juni in Theater Bellevue....

Amsterdam

Voor Equinox Terminal door het Duitse Antagon, deed dit bewegingstheatergezelschap indrukken op in Brazilië, Ecuador, Columbia en Venezuela. Het resulteerde in een stuk met angstwekkende demonen, gehuld in lompen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Werkteatertent bij de Meervaart (Meer en Vaart 1).

Nexus is een mimevoorstelling van Natasha Lushetich in het Griftheater (Oostelijke Handelskade 4), vanavond en vrijdag try-out, zaterdag première, daarna t/m 30 juni.

Hartstukken is een voorstelling door Huis aan de Amstel over hoe taal de liefde in de weg kan staan. Gebaseerd op 'een deur moet open blijven of dicht' van Alfred de Musset en op 'Kanker' van Gerardjan Rijnders. Een regie van Bart Danckaert. Première woensdag in het eigen theater aan de Lauriergracht 99. Van 26 t/m 28 juni in Frascati.

Het Holland Festival biedt onder meer Rotjoch: Guy Cassiers regisseert een tekst van Gerardjan Rijnders in een tragikomedie over een straatjongen wiens moeder zelfmoord pleegt en vader aan de drank is, t/m 20 juni in het Trusttheater aan de Kloveniersburgwal; in de Stadsschouwburg vanavond de voorlopig laatste (Holland Festival)voorstelling van Romeo en Julia door Het Zuidelijk Toneel. Een desolate productie, geregisseerd door HF-directeur Ivo van Hove. Met Ramsey Nasr en Camilla Siegertsz in de hoofdrollen.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de laatste twee delen van het komische vierluik 'Bel de dokter even' door Studio 5. Voorstellingen van 'Zizi is jarig' (deel 3) en 'Ellen is weduwe' (deel 4) t/m 28 juni.

De Amsterdamse Grachten worden de komende maanden onveilig gemaakt door een rondvaartboot van Rederij Noord-Zuid. Twee, op het eerste gezicht betrouwbare hostesses bezorgen de gasten een bizarre avond. Nopanic, t/m 10 oktober, woensdag t/m zaterdag, zondags ook om 13.45 uur. Reserveren tel. 020-6060946 en AUB Ticketshop.

Maatschappij Discordia geeft een reeks 'Fin de saison'-voorstellingen op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek. Elke avond iets anders en soms zelfs twee voorstellingen per avond, voor tien gulden per voorstelling. Vanavond en vrijdag onder meer De conformist door Monk, vrijdag ook Shakespeare dringend gesucht door Discordia, zaterdag en zondag Kersentuin door Discordia.

Arnhem

Wim Bouwens, David Eeles, Jan van Eijndthoven, Monique Kuijpers, Michiel Nooter en Henk de Reus treffen elkaar in de productie Onderweg in een stationsrestauratie-achtige ambiance. Over een verloren kwartiertje, zomaar ergens op de dag. Een regie van Willibrord Keesen. Van 22 juni t/m 4 juli in de Grote Foyer van de Schouwburg.

Den Haag

Na 'Cirque Interieur' presenteert Ron Bunzl en zijn groep Cloud Chamber Circumstances, het tweede deel van een circustrilogie waarin Bunzl circus, performance en dans combineert. Tot en met 27 juni in de hangar van de voormalige Fokkerschool aan de Binckorstlaan 251.

Hafid Bouazza schreef Apollien, een toneelstuk, waarin een jonge Marokkaan zijn droomvrouw ontmoet, een blonde godin die 'alle mystiek, wellust, wreedheid en kennis van het westen belichaamt'. Gespeeld door vier acteurs en zes dansers van de theaterschool Amsterdam en Arnhem, Jeugdtheaterschool Rabarber en dansers van Showbizz-City, in een regie van Wim Serlie. Tot en met 21 juni in Openluchttheater Zuiderpark, aanvang 22 uur. Reserveren tel. 070-3656806 of 3253356.

Haarlem

Frank Wedekind baseerde zijn voorstelling Mine Haha op het gegeven van een besloten meisjesgemeenschap, waar cultuur en intellect hoog in het vaandel staan. Een productie van ontwerpers Rieks Swarte en Francy van den Heuvel. Tot en met 20 juni in de Toneelschuur.

Leiden

De Presentatie '98: vanavond in de Leidse Schouwburg als laatste in een reeks van vier, de presentatie van de Toneelschool in Amsterdam: 'Hedda, Hedda' in een regie van Gerardjan Rijnders en Lineke Rijxman.

Rotterdam

Op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid tot eind augustus weer het jaarlijkse festival Wilhelmina's Zomers. Tot en met 21 juni Het Groot Niet Te Vermijden; literaire boottochten met aan boord gasten als Midas Dekkers, Helga Ruebsamen, Jan Rot en Kees van Kooten (21 en 28 juni, 15 en 23 augustus); op 27, 28 juni, en 3 en 4 juni demonstreert kunstenaar/schrijver Theo Jansen zijn wonderkabinet van door hem gecontrueerde strandbeesten; Loes Luca en Peter Blok hernemen 'Draaikonten' en niet te vergeten de Dag van de Landverhuizers (16 augustus), ieder zondag gratis kindervoorstellingen. Informatie tel. 010-4390580.

Terschelling

Nog tot en met 21 juni op het hele eiland het Oerol Festival met 'Hotazel' van de Dogtroep, 'Sevenup' door Suver Nuver en Growing Up In Public, Les Arts Sauts met een trapeze-act in een bol van meer dan twintig meter hoog, een Oerol-zwerftocht door Shusaku Takeuchi, veel straattheater, wereldmuziek op het strand en 'schuurtjestheater'.

Tilburg

Het manipuleren van de geschiedenis, daar gaat het om in Fig. 30, door De Grootste Luxe na de Kleurenteevee over de vergeten revolutionaire jonkheer Joan Derk Baron van der Capellen. Vrijdag en zaterdag in Argument (Korte Schijfstraat 17). Een regie van Pieter Loef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden