Theater

Soiree met Annie M.G., een selectie uit haar vroege werk door Carol van Herwijnen, Metta Gramberg, Mies de Heer en Mark Lippe....

Speed door Ze Doen Wat Ze Kunnen. Voorstelling op basis van gesprekken met tbs-patiënten door Dik Boukan en Martin van Poppel. Tot en met 26 april in Frascati in Amsterdam, première zaterdag.

Eden van en door Dox. Negen jongeren dompelden zich een seizoen lang onder in verschillende religieuze stromingen. Een portret van negen 'gelovigen'. Regie: Hildegard Draaijer. Van 18 t/m 26 april in Frascati in Amsterdam, première dinsdag.

Strange Interlude van Eugene

O'Neill door het Nationale Toneel Regie: Johan Doesburg. Experimenteel stuk waarbij het publiek niet alleen te horen krijgt wat de personages zeggen, maar ook wat ze denken. Hoofdpersoon Nina Leeds verliest in de eerste wereldoorlog haar grote liefde, en komt daar nooit meer overheen. Met o.a. Ariane Schluter en Dries Vanhegen, Mark Rietman en Gees Linnebank. Van 18 t/m 27 april in Theater Bellevue in Amsterdam. Aanvang 19 uur!

Da Vinci en de drol van Roland Topor. Toneelschuurproductie met o.a. Kees Hulst, Joep Onderdelinden en Tjitske Reidinga. Absurde thriller over de stoelgang. Vertaling: Tom Kleijn. Regie: Jennifer Drabbe. Tot en met zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem, 23 en 24 april in Theater a/h Spui in Den Haag.

Een Meeuw van Tsjechov door de Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans, die zelf ook een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt. 'De liefde is [. . .] een voortdurende, bijna hilarische bron van misverstanden.' Met Sylvia Poorta, Halina Reijn en Tijn Docter. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan er voorafgaand aan Een Meeuw gedineerd worden in de foyer. Op elke dinsdag en woensdag is er vooraf een inleiding. Tot en met 10 mei in in het Compagnietheater in Amsterdam.

Slaapschuld van Peer Wittenbols door TG Oostpool. Over een oude, alleenstaande vrouw (gespeeld door Marcel Hensema) die wacht op haar dood na een val in haar huis. Regie: Norbert ter Hall. Reprise. Tot en met 27 april als lunchtheatervoorstelling in Bellevue in Amsterdam.

4 Mannen van Maike Meijer door De Paardenkathedraal. Vier mannen staat op het punt vader te worden. Regie: Paula Bangels. Muziek: Jasper Boeke. Tot en met 19 april in De Paardenkathedraal, 22 april in het Kruithuis in Groningen, 23 april in Schouwburg Arnhem.

De Wilde Eend van Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Een meisje kan alleen de liefde van haar vader winnen door het liefste te doden wat ze heeft, een wilde eend. Gerardjan Rijnders regisseert o.a. Pierre Bokma, Marjon Brandsma, Cas Enklaar en Marieke Heebink. Vrijdag in Het Park in Hoorn, zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, woensdag in Schouwburg Tilburg.

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Regie: Johan Simons. Over een Vlaams gezin in de problemen. Vader heeft in de gevangenis gezeten vanwege te intiem gedrag met zijn dochter. Moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. Vrijdag in Parkstad in Heerlen, woensdag in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Onbegonnen werk van en door Theatergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er ordening in aan te brengen. Regie: Helmert Woudenberg. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Peer Mascini. Truus Melissen en Louis Ter Burg tekenen voor de muziek. Van 15 t/m 19 april in het Laktheater in Leiden, dinsdag in het Stadstheater in Zoetermeer.

Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès door tien jonge acteurs van verschillende toneelscholen. Geregisseerd door Erik Vos van Theatergroep De Appel. Tot en met 19 april in het Appeltheater in Den Haag.

Hoe komt het kalf bij zijn maat, tweede stuk dat Esther Gerritsen speciaal schreef voor Keesen & Co. Hedendaagse komedie over vijf mensen die in een gezellig samenzijn converseren over ziekte en dood. Met o.a. Monique Kuijpers, Marisa van Eyle en Wim Bouwens. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond in de Twentse Schouwburg in Enschede, 18 en 19 april in Theater a/h Spui in Den Haag, 22 april in Odeon in Zwolle, 23 april in Plaza Futura in Eindhoven.

De Gelogen Gedachte van Sam Shepard door Theatergroep Oostpool. Jake slaat Beth het ziekenhuis in. Na haar herstel keren ze terug naar hun familie waar niemand elkaar verstaat. Regie: Rob Ligthert. Vanavond in Schouwburg Agnietenhof in Tiel, 18 en 19 april in de Kunstmin in Dordrecht, 22 april in Stadsschouwburg Amsterdam, 23 april in Stadsschouwburg Nijmegen.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in Odeon in Zwolle, woensdag in De Kolk in Assen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden