THEATER

Theater van het Oosten speelt Al mijn zonen van Arthur Miller, een klassieker uit de Amerikaanse literatuur. Leonard Frank regisseert dit stuk over de fabrikant Joe Keller die in de Tweede Wereldoorlog defecte vliegtuigonderdelen heeft geleverd waardoor enkele piloten zijn omgekomen....

Tournee

Het Noord Nederlands Toneel brengt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen).

Chris Tieleman won met de monoloog De Pijn tijdens de Philip Morris Scholarship als 'meest veelbelovende acteurstalent'. Ze speelt de tekst van Marguerite Duras in de regie van Anne Buurma. Laatste voorstellingen, vrijdag in Wageningen (Theater 't Hemeltje), zaterdag in Den Haag (Branoul).

Paul Haenen schreef zijn komedie Ontkoppelde Hitte speciaal voor Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs. Over een man die rust zoekt, maar wordt belaagd door zijn ex-vrouw, zijn zoon en diens vriendje. Een regie van Titus Tiel Groenestege. 'Een sublieme komedie met bizarre trekjes en voortdurend verrassende, absurde plotwendingen.' (Hein Janssen). Vanavond in Hilversum (Gooiland), vrijdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 3 maart in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

Facelift is een komedie van Guus Vleugel over een drietal miljonairsvrouwen dat zich doodverveeld. Met Ingeborg Elzevier, Doris Baaten en Henriëtte Tol en Anne-Mieke Ruyten in de rol van huishoudster. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 4 t/m 7 maart in Rotterdam (Theater Zuidplein). 'Christiaan Nortier heeft de voorstelling in vlot tempo en vaardig geregisseerd. Dat is ook weer zo'n dooddoener, 'vaardig geregisseerd', maar hoe noem je het anders als je Ingeborg Elzevier op klompen een leuk dansje laat doen?' (Hein Janssen)

't Gelag is een solo van poppenspeler en acteur Fred Delfgaauw over de zoon van een kastelein die van het café een feestartikelenwinkel heeft gemaakt en de stamgasten na jaren weer binnenhaalt. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Blauwe Zaal), dinsdag in Vught (Speeldoos). 'Delfgaauw heeft begrepen dat zijn meesterschap schuilt in het creëren, want als er één ding is dat Delfgaauw oproept, dan is het de magie van het theater.' (Marian Buijs)

De kus van de spinvrouw van Manuel Puig door het Zuidelijk Toneel, een regie van Dora van der Groen. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. In een gevangenis in Zuid-Amerika zijn een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel tot elkaar veroordeeld. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 3, 4 en 5 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Bierkaai is een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Tevengebroed, gebaseerd op 'Don Quichot' van Cervantes. Bart Klever regisseerde deze 'middeleeuwse roadmovie'. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 3 maart in Maastricht (Toneelacademie), 5 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Theatergroep Aluin speelt Medea van Euripides, een regie van Erik Snel en een vertaling van Gerard Koolschijn. Vanavond in Utrecht (Kikker), zaterdag in Den Haag (Korzo).

Amsterdam

Theatergroep Delta viert het 15-jarig jubileum met de voorstelling Roots & Peers, een theaterbewerking door Ani de Jong van een Molukse legende over een verliefd stel van verschillende afkomst. Première vrijdag, ook op zaterdag en zondag (matinee).

In het programma Inhaken en gaan vrijdag en zaterdag in het Gasthuis poëzie van eddie d., een reading 'Bij Uil thuis' door Rob de Graaf en Sanne van Rijn, performances van Pauline Kalker, Sanne van Rijn en Sara Wookey, dans door Nanine Linning, film van de Duitse videokunstenaar Matthia Müller, video van Marti Putto en een diaproject van WLFR.

Dancing at Lughnasa door de In players gaat over een Ierse gemeenschap waar heidense en christelijke invloeden elkaar afwisselen. Naar een roman van Brian Friel. Van 3 t/m 8 en van 11 t/m 15 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

'Ten Oorlog' duurde tien uur, Theater De Waanzin uit Gent heeft nog geen honderd minuten nodig voor het gehele oeuvre van Shakespeare. In Shakespeare compleet worden zijn komedies als een soap gespeeld en 'Othello' gerapt. Op 26, 27 en 28 februari in De Engelenbak.

Vier vrouwen hebben zojuist de urn van hun overleden vriendin Martha opgehaald en praten nog wat na over haar en hun leven. De rode urn is een tekst van Carolina Mout en Bodil de la Parra, t/m 8 maart als lunchvoorstelling om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Arnhem

Regisseur Paul Feld is al twaalf jaar sportverslaggever in de wielerronde van Italië, en publiceerde ook artikelen over trainingsmethodes, sportvoeding en dopinggebruik. Hierover maakte hij nu een voorstelling. De Kampioenenkweek, een coproductie van Growing up in Public en InDependance. Première vrijdag in De Oude Foyer van de Schouwburg, daar tot en met 7 maart.

Matthijs Rümke vroeg zeven toneelschrijvers 'iets' te schrijven over de verhouding vader/zoon en monteerde dit tot een collagevoorstelling. Vader en zoon, première zaterdag om 12.30 uur in Theater aan de Rijn. Voorstellingen t/m 7 maart.

Den Haag

De Appel speelt Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard in regie van Aus Greidanus. Twee zussen verwelkomen hun broer op de dag dat hij is ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Sacha Bulthuis is Ritter, Çanci Geraedts is Dene en Hubert Fermin is Voss. Tot en met 14 maart in het Appeltheater.

Eindhoven

Geloof, hoop en andere ongemakken is een 'theaterdocumentaire vol zelfspot en korrels zout', geproduceerd door Productiehuis Brabant, als onderdeel van het reizende project 'Roerend Goed 2'. Een regie van Anke Boerstra. Over zin en onzin van het leven. Op 3 en 4 maart in Plaza

Futura.

Rotterdam

Mojo is een tekst van de jonge Britse schrijver Jez Butterworth over 'een groep jongens uit ''lowlife'' Londen die dodelijk ontsporen op hun weg naar gouden tijden'. Het speelt zich af in een dansclub. Koos Terpstra doet de regie van 'Mojo' bij het RO Theater. Met Geert Lageveen, Leopold Witte e.a. Vrijdag en zaterdag in het RO Theater, zaterdag na afloop een danceparty. Vanavond een aangepaste versie van Mojo, of 'remix' in Nighttown.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden